Skip to main content

Wolfburn 2016 Release – Proefnotities

Wolfburn Whisky op het International Malt Whisky Festival Gent 2016

Het eerste wat ik van Wolfburn proefde, was hun spirit, en ik had onmiddellijk hoge verwachtingen, maar worden die ook ingelost?

Wolfburn

Wolf burn spirit na een rijping van 28 maanden.

Wolf burn spirit na een rijping van 28 maanden.

De productie begon in 2013 opnieuw in Wolfburn, en sindsdien wordt het volledige proces van botteling tot rijping opnieuw in Thurso gedaan. Volgens de informatie die ik kreeg wordt de whisky gerijpt op een combinatie van first fill american jack quarter casks, first fill american oak ex bourbon casks en first + second fill ex sherry vaten.

Ik had het geluk om de spirit te kunnen proeven op een whisky festival en dat sprak toen al boekdelen. Het resultaat? De Wolfburn werd al snel een whisky waar ik naar uit keek. Ondertussen werd hij op het International Malt Whisky Festival in Gent geïntroduceerd. Het sample dat ik toen in handen kreeg verdween jammergenoeg weer heel snel, ik vermoed dat een aantal engelen er nog even van hebben genoten. Ik kreeg wel de belofte van een van hen dat ik het mij niet zou beklagen… Via Claudine en Geert van C&G Consulting kreeg ik gelukkige een nieuw sample in handen, maar dat heeft nog een aantal maanden in de kast gestaan, maar eindelijk heb ik de tijd genomen om op mijn gemak even te proeven.

De Wolfburn First Release is verkrijgbaar in twee versies. Enerzijds was er een gelimiteerde oplage die werd verkocht in een houten doos. Ik meen gehoord te hebben dat die verkocht werd voor 275 euro, maar of je er nog eentje van kan vinden is nog maar de vraag. De gewone versie die in een gewone verpakking in de winkel terug te vinden is bevat exact hetzelfde product en kan je al kopen voor om en bij de 50 a 60 euro.

Proefnotities

  • Neus: Opvallend veel granen en een mooie fruitige invloed. Ik rook vooral ontbijtgranen, muesli, pannenkoekendeeg, rijpe peren, citrusvruchten en een kruidige toets op het einde.
  • Smaak: In eerste instantie krijg je een kruidigheid, maar de smaak evolueert snel. Een goeie dosis vanille, wat Crème brûlée, perzik en honing. Ik had ook een lichte rokerigheid in de mond en een invloed van zwarte chocolade.
  • Finish: Een eerder korte en kruidige afdronk.

Onze mening

Wolfburn Whisky

Wolfburn Whisky

Zoals ik al zei … op basis van de spirit keek ik enorm uit naar deze whisky. Ik had de indruk dat de spirit iets pittiger en voller van smaak was, maar dat komt misschien omdat de uiteindelijke whisky op 46% ABV werd gebotteld, terwijl de spirit zelf veel sterker was. Dat wil niet zeggen dat ik de whisky minder vond hoor, maar een cask strength versie zou een net iets grotere smaakbom kunnen zijn vermoed ik.

Voor een jonge whisky is deze Wolfburn meer dan geslaagd. Tenslotte is dit een whisky die nog maar net 3 jaar heeft gerijpt! Stel je maar eens voor wat het binnen een jaar of 5 a 10 zal geven. En voor de prijs moet je het ook al niet laten! De exclusieve genummerde houten box versie zal je waarschijnlijk niet meer kunnen vinden, maar ik weet zeker dat Claudine en Geert van C&G Services nog wel wat voorraad hebben van de gewone versie. En anders kan je ook altijd even bij Eric Vermeire van Whisky Warehouse gaan horen, die kan je perfect laten weten waar je nog een flesje op de kop kan tikken denk ik.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.