Skip to main content

Whisky ten Kastele

By 22 October 2014March 29th, 2015Evenementen, Informatie, Whisky Festival
Whisky ten Kastele - Kasteel De Rozerie - Aalst

Vorige zaterdag was het weer tijd voor de jaarlijkse Whisky ten Kastele van Anam Cara Aalst. Wij gingen alvast een kijkje nemen.

Whisky ten Kastele

Geert De Bolle van The Whisky House, kersvers The Glenrothes ambassadeur

Geert De Bolle van The Whisky House, kersvers The Glenrothes ambassadeur

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Vlaams Keltische Kring van Aalst, Anam Cara, een whisky feest dat “Whisky ten Kastele” werd gedoopt. Vorige zaterdag was het dus zo ver en trok ik richting Kasteel De Rozerie in Aalst waar Whisky ten Kastele plaats vond.

Tijdens de middag was er een open whisky tasting voorzien. Geen inkom, gewoon betalen voor de drams waar je even wil van genieten. Geert De Bolle van The Whiksy House had als kersverse The Glenrothes ambassadeur zelfs een aantal exclusieve The Glenrothes drams voorzien.

Druk was het niet echt op Whisky ten Kastele … ik vrees dat de grote massa eerder aan de kust ging genieten van de laatste nazomer dag. Voor mijzelf kon de kost echter niet op tegen het aanbod van mooi weer, lekkere whisky en een heel bijzonder locatie.

Tentoonstelling & Demonstraties

Er was naast de open tasting natuurlijk nog wel wat anders te doen op Whisky ten Kastele. Zo werd er af en toe een demonstratie van het Keltisch zwaardvechter gegeven. Ook de oorsprong van de kilt werd uit de doeken gedaan. Met de hulp van het publiek werd zelfs voorgetoond hoe de oorspronkelijke kilt werd gedragen. Best interessant om eens te zien hoe van een eenvoudige lap wol van 1.5 meter op 6.5 meter (gemiddeld) een traditionele kilt gevormd wordt.

Demonstratie van het Keltisch zwaardvechten

Demonstratie van het Keltisch zwaardvechten

Muziek en Zang

Highland piper Rik De Valck verzorgde af en toe een muzikaal intermezzo op zijn doedelzak. Later op de avond vertelde Rik dat hij recent een aantal breuken op liep. Dat hij niet alle noten meer even snel of scherp kon halen vond hij zelf jammer. Hij wist mij ook te vertellen dat het ondertussen opnieuw beter gaat en hij zal oefenen tot de oneffenheden er opnieuw uit zijn. Wel Rik, chapeau … #respect … want ik denk niet dat er iemand aanwezig was die het er zelfs zonder breuken zo goed had van af gebracht.

Een intiem optreden van Davy Holt

Een intiem optreden van Davy Holt

De verrassing voor mij was echter het gastoptreden van Davy Holt. Wow … wat een stem zeg. In de vooravond gaf hij een intiem ‘gig’ voor het kasteel. Hijzelf nam plaats op een bankje en de aanwezigen zaten voor hem in een halve cirkel. Vanaf de eerste noot die ik hoorde was het genieten. Gedurende een uurtje (misschien iets langer) zong hij de ene Schotse klassieker achter de andere. Hier en daar begon iemand mee te zingen of werd er ritmisch meegeklapt … echt een gezellige kampvuur sfeer.

Ik heb geprobeerd om met de spiegelreflex een aantal songs op video vast te leggen. Oordeel dus gerust zelf, die man kan een stukje zingen hoor:

Burns Night Menu

Het orgelpunt van Whisky ten Kastele werd de Burns Night met Haggis Ceremonie. Eerst tijd voor een whisky aperitief, en daarna een heel lekkere Schotse menu. De toast met gerookte Schotse zal was een mooi startschot. De Cock a leekie soep was bijzonder lekker. Zelf had ik dat nog niet geproefd, maar de Schotse kip- en preisoep is echt wel lekker. De familie van Geert De Bolle wist mij te vertellen dat Geert zelf dat heel lekker kon klaarmaken … ik heb alvast het recept even gevraagd.

Address to the Haggis tijdens de Haggis Ceremonie

Address to the Haggis tijdens de Haggis Ceremonie

Na de soep was het tijd voor de Haggis Ceremonie. Hierbij wordt het traditionele Schotse gerecht geserveerd terwijl “Address to a Haggis” van Robert Burns gedeclameerd wordt. Haggis, niet iedereen lust het, maar zelf ben ik er een grote fan van. Na de Haggis kwam nog een Crusted ragout of drunken deer … opnieuw een voltreffer. Een typische Schotse chocolade- truffeltaart sloot het geheel perfect af.

Tussen de gerechten door zong Davy Holt nog een aantal nummers. Na het eten was er zelfs nog ruimte voor wat extra zang en werd er volop gedanst. Ondanks het feit dat ik geen lid ben van Anam Cara en de mensen van Anam Cara ook niet echt ken, was het een leuke avond … Volgend jaar schrijf ik mij opnieuw in en hopelijk kan het vrouwtje dan ook meekomen naar Whisky ten Kastele.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

9 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.