Skip to main content

Whisky Live Paris, een verslag.

Compass Box Whisky Co. stand op Whisky Live Paris

Dit weekend vond in Parijs opnieuw het Whisky Live Paris event plaats. Samen met een aantal whisky vrienden trokken we zondag daarheen.

Whisky Live Paris

Whisky Live Paris is waarschijnlijk de grootste whisky en spirit beurs op het Europese continent. Het festival duurt zo’n 3 dagen, en op het festival zijn 30 spirit producerende landen vertegenwoordigd. Goed voor 4000 vierkante meter beursvloer met wel 160 whisky en spirit exposanten, 4 cocktail bars, 1 VIP area, 1 Collector’s room, 5 food pairing standjes en 15 masterclasses / workshops. Genoeg te doen dus.

Whisky Live Paris heeft een nieuwe locatie

Vorig jaar nog ging Whisky Live Paris door in La Maison de la Mutualité in Parijs. Dit jaar verhuisde Whisky Live Paris echter naar een nieuwe lokatie aan de oevers van de Seine. Les Docks Cité de la Mode et du Design was The Place to Be, en wat voor eentje. Het gebouw was vroeger een oud pakhuis en werd volledig gerenoveerd. Het resultaat is een eigentijds gebouw met avant-garde uitzicht en dat vlak aan de Seine.

Whisky Live Paris kreeg nieuwe locatie aan de oevers van de Seine

Whisky Live Paris kreeg nieuwe locatie aan de oevers van de Seine

Op het terras boven was het best wel gezellig en aangenaam vertoeven in het mooie weertje. Daar was de Nikka Bar onder gebracht waar je een cocktail op basis van Nikka Whiskey kon proeven.

Tijd voor een cocktail op basis van Nikka Coffey Grain Whisky

Tijd voor een cocktail op basis van Nikka Coffey Grain Whisky

Naast het proeven was daar blijkbaar ook een optreden aan de gang. Geen idee wie die kerel was, maar hij en zijn samplebox deden het goed. Zo goed zelfs dat hij een aantal mensen spontaan aan het dansen kreeg. Maar goed … wij waren er niet voor de muziek …

Een leuk sfeertje op het zonnige dakterras

Een leuk sfeertje op het zonnige dakterras

De Whiskies

Op Whisky Live Paris staat het proeven centraal, en daar waren we ook voor gekomen. Al snel werd het duidelijk dat het onmogelijk was om van alle whisky’s te proeven, dus werd er een selectie gemaakt. Uit die reeks geef ik graag even mee wat mij persoonlijk allemaal bijgebleven is.

Scapa – The Orcadian

Een Scapa gerijpt op first-fill American Oak vaten … een ideale starter. Zacht van smaak en een beetje stroperig met vooral tropische vruchten, wat appelsien, citroen. Echt zacht, en gebalanceerd …

Scapa - The Orcadian

Scapa – The Orcadian

Rock Oyster – Small Batch Release

Rock Oyster is een blended whisky met aan de basis vooral maritieme malts die gedistilleerd werden op de eilanden Jura, Islay, Arran en Orkney. Het resultaat werd gebotteld op 46.8 % ABV. In de neus een ziltig en moutig karakter met een licht gerookte toets. Ook in de smaak viel het ziltige karakter op, en Alex suggereerde onmiddellijk een combinatie met oesters. Het enige wat ik kon doen was ja knikken.

De Rock Oyster van Douglas Laing zou een ideale combinatie vormen met een verse oester.

De Rock Oyster van Douglas Laing zou een ideale combinatie vormen met een verse oester.

Het is er zeker eentje die ik op mijn lijstje moet zetten. Heel binnenkort zou ik immers eens een aantal blended whisky’s bespreken op de website, en deze hoort er zeker bij!

Strathclyde 27 Years Old

Ook bij Douglas Laing kregen we de gelegenheid om een aantal van hun single grain whisky’s te proeven. De eerste was een Girvan 25 Years Old en die was echt wel lekker, maar hij werd geklopt door de Strathclyde 27 Years Old. Ik herinner mij vooral de heel specifieke neus van single grain whisky’s, maar vooral bij de Strathclyde 27 Years Old had ik dat heel wat minder.

Strathclyde 27 Years Old ... een van de beste whiskies die op Whisky Live Paris proefde. (Foto: Alex Oger)

Strathclyde 27 Years Old … een van de beste whiskies die op Whisky Live Paris proefde. (Foto: Alex Oger)

Opvallend was ook dat de whisky wat tijd nodig had om ‘te openen’ zoals de vakmensen dat vaak zeggen. Eerst rook ik immers een neutrale maar zachte neus, maar na een poosje kreeg ik de geur van duingras door en zelfs gedroogd gras. In de neus ook fruitige toetsen. Het duingras vond ik in eerste instantie ook terug in de smaak. En voor zij die nu ‘huh?’ denken … ja … ik heb in mijn jeugd vaak genoeg op duingras gesabbeld om te weten dat het een specifieke smaak heeft. Verder had ik in de smaak zoete toesten, wat vanille, appels en rozijntjes. De finish was top! De Old Particular Strathclyde 27 Years Old werd trouwens gebotteld op 51.5% ABV.

Redbreast 21

Iets verder op aan de stand van de Single Pot Still Irish Whiskey proefden we een aantal whiskeys van Jameson. Daarna kregen we de gelegenheid om de Redbreast 21 te proeven. Ik heb zelf al een flesje Redbreast 12 staan waar ik fan van ben, maar de Redbreast 21 gaat nog een stapje verder. In de neus fris, noten, en tropische vruchten. De smaak had dan vooral weer het zoete van vanille en rode vruchten, wat eik en een toets van crème brulée. Zonder er verder al te veel woorden aan vuil te maken … hij was lekker !!!!

Redbreast 21 ... nog beter dan de Redbreast 12

Redbreast 21 … nog beter dan de Redbreast 12

The Balvenie Portwood 21 Years

Aah … een Portwood … daar ben ik wel fan van, en dus ging ik even proeven. De The Balvenie Portwood 21 Years Old is dan ook wel lekker. Rozijntjes, noten, een beetje olieachtig, rode bosvruchten en honing. Lekker …

The Balvenie Portwood 21 Years Old

The Balvenie Portwood 21 Years Old

Wat verder proefde ik ook een Bowmore 23 Years Old Port Matured en in vergelijking daarmee stak The Balvenie Portwood 21 Years Old er met kop en schouders boven!

Hedonism Quindecimus – The Compass Box

Als laatste stopte ik nog even bij de stand van The Compass Box. Nu ik toch wat research aan het doen ben over blended whisky, leek het mij de ideale gelegenheid om even een en ander van The Compass Box te proeven. Ik moet zeggen … ik was heel aangenaam verrast.

De Hedonism Quindecimus van The Compas Box smaakt zoals het design van het label ... Fantastisch!

De Hedonism Quindecimus van The Compas Box smaakt zoals het design van het label … Fantastisch!

Als laatste proefde ik de Hedonism Quindecimus en wat voor een afsluiter is mij dat zeg. Ik werd er persoonlijk even stil van. De Hedonism Quindecimus is een speciale gelimiteerde editie ter gelegenheid van het vijftien jarig bestaan van The Compass Box. In de Hedonism Quindecimus zitten graan whiskies verwerkt die variëren in leeftijd tussen de 20 en de 32 jaar. Een frisse whisky met toetsen van kokosnoot en tropische vruchten, wat bananen, dadels en lichte granaatappel en toch een zoet karakter dat ik niet onmiddellijk kan plaatsen.

Echt een toppertje om Whisky Live Paris in schoonheid mee af te sluiten! Bedankt Geert, Alex en Marnix om er opnieuw een fantastische dag van te maken. Benieuwd naar nog meer foto’s ? Klik dan gerust even verder in de galerij hier onder de tekst.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.