Skip to main content

Whisky by the Sea 2014 was gezellig druk

By 30 September 2014September 28th, 2015Evenementen, Informatie, Whisky Festival
Whisky by the Sea

Vorige zaterdag was het zo ver en trok ik richting Vlissingen voor het Whisky by the Sea festival, en ik was blijkbaar niet alleen.

Whisky by the Sea 2014

Whisky by the Sea in Vlissingen is ondertussen al een traditie geworden. In totaal kon je afgelopen zaterdag proeven van meer dan 500 whisky’s en genieten van een aantal masterclasses.

The place to be voor Whisky by the Sea was het Arsenaal Theater in Vlissingen. Een mooie locatie waar het al snel gezellig druk werd. De organisatie speelt dat mooi uit door twee sessies te voorzien van 3,5 uur. Wij kozen met een aantal vrienden voor de middagsessie die startte om 13 uur 30 en eindigde om 17 uur. De avond sessie begon pas om 19 uur en eindige om 22 uur 30. Tussenin dus een pauze van 2 uur waar iedereen het Arsenaal Theater moest verlaten. Ideaal voor de standhouders om ook even een pauze in te lassen en hun stand weer wat in orde te brengen.

Oude en nieuwe whisky’s, lekkere en minder lekkere whisky’s

Meestal doe ik eerst een ronde om eens te kijken wat er allemaal te proeven valt. Tijdens deze snelle ronde ga ik vooral af op zaken die ik onlangs in het whisky nieuws zag passeren of zaken die visueel opvallen.

Tomatin Cuatro Series

Tomatin Cuatro Series

Tomatin Cuatro Series

Bij de vrienden van DH17 vond ik onder andere de Tomatin Cuatro Series. Begin deze maand nog stelde Tomatin deze Cuatro Series nog voor tijdens een Twitter Tasting. Het gaat hier om 4 edities die allemaal op eenzelfde datum werden gedestilleerd maar op vier verschillende sherry vaten hebben gerijpt. Ik heb enkel de Tomatin 12 Year Old Fino geproefd, maar ik beloof dat je hier snel ook meer info over de andere drie zal terug vinden.

Cù Bòcan Sherry Edition

Naast de Tomatin Cuatro vond ik aan de DH17 stand ook de Cù Bòcan Sherry Edition. Mijn fles gewone Cù Bòcan was een paar weken terug leeg, en werd heel snel vervangen door een nieuwe. Deze speciale Cù Bòcan – The Sherry Edition wou ik dus wel even uitproberen. Best lekker de combinatie van lichte turf en rijping op een sherry vat.

Highland Park Dark Origins

Een standje verder vond ik de Highland Park Dark Origins. Opnieuw stond ik te popelen om hier even van te proeven. Ik had er zelf misschien te veel van verwacht, maar om de een of andere reden was ik niet echt onder de indruk. Laten we het kort samen vatten onder “misschien niet mijn ding”

Säntis Malt

Säntis Malt - Zwitserse Single Malt

Säntis Malt – Zwitserse Single Malt

Een verrassing voor mij … er bestaat immers een Zwitserse Single Malt. Zelf had ik er nog nooit over gehoord, dus ging ik even mijn oor te luister leggen bij Erdogan Gül van Helvetia Spirits.

De Säntis Malt wordt in Zwitserland gedistilleerd door de familie Locher. De spirit wordt blijkbaar gerijpt in 120 jaar oude biervaten. Hierdoor krijgt de Säntis Malt whisky een heel eigen karakter. In totaal beschikken ze over 4 whisky’s en 1 whisky likeur.

Ik heb tot mijn spijt niet alle edities geproefd. Je kent dat wel. Na een half uurtje leer wat nieuwe mensen kennen. Wat later kom je oude bekenden tegen. En nog wat later merk je dat je al een stuk achter loopt op je schema. Maar goed … ik hoop ooit nog de gelegenheid te krijgen om de vier edities te proeven.

De Adition Alpstein die werd gebotteld op 48% ABV vond ik nog best goed. Een volle whisky met een lange afdronk. In mijn notitieboekje scheeff ik op: de alcohol is niet overheersend, toetsen van noten. Het blijkt dan ook de top whisky te zijn uit hun assortiment. Van deze limited edition zijn 1400 flessen van 50 centiliter gebotteld.

Littlemill

Ondertussen had Alex Oger zijn ronde gedaan en wist hij te vertellen dat hij 4 Littelmill versies had geproefd. Ik mocht even van zijn glaasje nippen en was onder de indruk. Het bleek ere eentje uit 1989 te zijn.

Naar het einde van de sessie toe ging ik snel nog even bij de mensen van casQueteers langs. De Littlemill 24 years old 1989 bleek immers een flesje te zijn uit een vat van het CasQueteers collectief. Man wat was die lekker. Een heel fruitige neus en smaak gecombineerd met amandelen en een lichte honing toets. Ik denk dat het een van de betere whiskies is die ik ooit proefde.

Meet the Spellers

Na de middagsessie trokken we naar buiten om met de vrienden nog even na te genieten op een terrasje. Ikzelf had nog een kleine meet en greet met Thomas en Ansgar Speller … ja … de mensen achter Whisky Speller.

Zowel Thomas als Ansgar hebben beiden een blog waar ze hun proefnotities delen. Het leuke hieraan is dat je van elk proevertje zo twee verschillende meningen krijgt. Daarnaast onderhouden ze ook een gemeenschappelijke Whisky Speller blog. Kortom, twee Nederlandse whisky bloggers waar ik toch een beetje naar opkijk. En ik kreeg na Whisky by the Sea een echte meet en greet!

Meer nog, ze hadden zelfs een verrassing voor mij meegebracht. Bij de Tomatin Cuatro Twitter tasting zat ik niet bij de gelukkigen. Maar niet getreurd … ze hadden voor mij van de vier edities een kleine sample bij. Binnenkort zal je hier dus ook mijn proefnotities van de vier whiskies uit de Tomatin Cuatro Series kunnen lezen. Nu al nieuwsgierig ? Dan kan je al eens nalezen wat Ansgar erover te vertellen had en de mening van Thomas vind je dan weer hier.

Een gezellige drukte

Whisky by the Sea heeft zijn charmes. Een leuke locatie, lekkere whisky’s en een gezellige drukte. Ideaal om spontaan nieuwe mensen te ontmoeten of gewoon gezellig te genieten van een Whisky with Friends!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.