Skip to main content

Whisky by the Sea, lekker gezellig!

Whisky by the Sea

Zaterdag was een drukke dag, maar toch trok ik voor een paar uurtjes naar Vlissingen voor Whisky by the Sea, één van de gezelligste whisky festivals in de buurt.

Whisky by the Sea

Vorig jaar was ik voor de eerste keer op Whisky by the Sea in Vlissingen, en ook toen vond ik het een gezellige aangelegenheid. Dit jaar had ik niet zoveel tijd, maar toch trok ik voor een paar uurtjes opnieuw richting Vlissingen!

Een gezellige bar aan de ingang van Whisky by the Sea

Een gezellige bar aan de ingang van Whisky by the Sea

Ook dit jaar was het Arsenaal Theater the place to be. Met een aanbod van meer dan 500 whiskies en een aantal masterclasses heb je zo 3,5 uur vol. Ik had jammergenoeg maar 2 uurtjes en dus niet zoveel tijd. Snel wat foto’s nemen en hier en daar wat bekenden begroeten dus.

Net zoals vorig jaar, een gezellige drukte

Net zoals vorig jaar, een gezellige drukte

Natuurlijk vond ik ook de nodige tijd om wat te proeven. Tenslotte kwam ik toch ook een beetje naar Whisky by the Sea om wat nieuwe zaken te proeven.

De whiskies die mij bijgebleven zijn

Afzakken naar Whisky by the Sea zonder ook maar 1 whisky te proeven, dat stond niet op mijn planning. En dus proefde ik hier en daar wel iets. De ene lag mij al wat beter dan de andere, zo gaat dat nu eenmaal.

Kilchoman Machir Bay CS 2015 Tour Edition

Bij de mensen van DH17 proefde ik onder andere de Kilchoman Machir Bay CS 2015 Tour Edition. Een lekkere whisky, maar iets te peaty voor mijn smaakpapillen. De Peat Lovers zullen de Kilchoman Machir Bay CS 2015 Tour Edition echter een toppertje vinden.

Teeling Single Cask, Port Finish

Teeling Single Cask, Port Finish

Teeling Single Cask 905, Port Finish

Naast de Kilchoman proefde ik ook de nieuwe Single Cask van Teeling Whiskey. Deze Single Cask werd gedistilleerd in februari 2002 en gebotteld in 2015. De whisky kreeg een finish op porto vaten, en dat proef je ook. Zowel in de neus als in de mond had je de zoetere toetsen en stroperige textuur die vaak gepaard gaat met een Port finish of maturation. Ik ben wel fan van Port finish en Port maturation, dus mijn flesje heb ik al 🙂

GlenDronach Parliament 21 Years Old

Deze 21 jaar oude whisky heeft gerijpt op een mix van sherry vaten. Voor een deel Oeoroso en een ander deel de zoetere Pedro Ximenez variant. Het resultaat merk je dan ook onmiddellijk. Lichte citrus en rook in de neus met okker- en walnoten. In de mond dan weer stroperig met wat meloen, perzik, lichte toetsen van appels en honing afgewerkt met wat rozijntjes. Super!!!

Balmenach 15 Years Old, 1971

Voor ik terug huiswaarts trok stopte ik even op de stand van Michiel Wigman (The Dutch Whisky Connection). Snel nog even zoeken tussen de oude bottelingen of daar iets tussen zit wat mij kan behagen. Omdat ik niet onmiddellijk kon kiezen stapt Michiel zelf mijn richting uit. Ik vraag heel beleefd of hij niet iets heeft staan uit 1971. Nu moet je weten … 1971 is mijn geboortejaar … en ik heb al ondervonden dat flessen uit dat jaar nogal zeldzaam zijn.

Ruime selectie van oude bottelingen

Ruime selectie van oude bottelingen

Michiel denkt even na, draait wat groene flessen om en haalt er de Balmenach 15 Years Old, bottled in 1971 uit. De whisky werd gebotteld op 46% ABV wat blijkbaar niet de gewoonte was. De standaar bottelingen werden immers op 40% ABV gebotteld. Maar man … wat was hij lekker!

Kruidig en zoet in de neus. De kruiden kon ik niet onmiddellijk plaatsen, maar het zoete deed mij vooral aan amandels / marsepein. In de smaak ook de nodige kruidige en zoete toetsen met wat appels, rijpe peren, pepers en wat munt. Mooi gebalanceerd qua smaak … en de afdronk … wow … meer kan ik er niet over zeggen … gewoon wow.

Op naar Whisky by the Sea 2016!

Weet je … Whisky by the Sea vind plaats op een compacte locatie. Het is er behoorlijk druk, maar net zoals vorig jaar zorgde dat er ook voor dat je nieuwe mensen ontmoet, nieuwe gesprekken aangaat en nieuwe whisky’s leert kennen, en meer moet dat niet zijn!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.