Skip to main content

Welke soorten Whisky bestaan er?

By 1 March 2014March 20th, 2014Informatie

Als beginnen whisky liefhebber leer je al snel dat er een aantal verschillende soorten whisky zijn. Dat er zoiets bestaat als een ‘Blended Whisky’ of een ‘Single Malt Whisky’ dat leer je al snel. Maar wat betekent die term precies? Wel, dat proberen we met dit artikel te verduidelijken.

Om alle verschillende soorten whisky uit te leggen, daar heb je meer dan één blogpost voor nodig. In deze post zullen we ons beperken tot de vaakst voorkomende soorten whisky of whisky termen. Het resultaat is een lijst van whisky soorten geworden waar je als beginnend whisky liefhebber al snel mee in contact komt.

Soorten Whisky

Grain Whisky

Een Grain Whisky wordt bij ons heel vaak gewoon een graanwhisky genoemd. Bij deze soort whisky wordt een combinatie van verschillende graansoorten gebruikt. Gerst is één van de meest gebruikte graansoorten, maar bij een graanwhisky kan ook tarwe, rogge, gerst of zelfs maïs gebruikt worden.

Malt Whisky

Veel van de schotse distilleerderijen produceren malt whisky. Voor de productie van een mailt whisky wordt uitsluitend gemoute gerst gebruikt. Bij een malt whisky komen er dus geen andere graansoorten in het productieproces voor.

The Famous Grouse, de meest verkochte blended scotch whisky

The Famous Grouse, the meest verkochte blended scotch whisky

Blended Whisky

Een blended whisky (of een bled) wordt geproduceerd uit verschillende soorten whisky. Bij een blend kunnen dus graanwhisky’s en malt whisky’s door elkaar gebruikt worden. Bij een blended whisky kunnen ook whisky’s van verschillende distilleerderijen gebruikt worden. Op die manier kan de producent een consistente smaak produceren voor een bepaald merk.

Blended whisky’s hebben het voordeel dat ze sneller geproduceerd kunnen worden dan een single malt whisky. Naast het snellere productieproces is het ook zo dat de totale kostprijs van de productie bij een blend lager liggen dan bij een single malt.

Blended Malt Whisky

Bij een blended malt whisky worden dan weer verschillende malt whisky’s gebruikt. Het is dus best mogelijk dat in een blended malt whisky whisky’s van verschillende distilleerderijen gebruikt wordt. De vereiste is hier wel dat alle gebruikte whisky’s malt whisky’s zijn. De term blended malt werd recent in gebruik genomen, vroeger sprak men nog van een vatted malt.

Single Malt Whisky

Een single malt whisky wordt geproduceerd door één bepaalde distilleerderij. Bij een single malt whisky worden dus verschillende malt whisky’s van één distilleerderij gebruikt. De blender kan dus nog steeds whisky’s van verschillende vaten en jaren van eenzelfde distilleerderij gebruiken om zo een herkenbare smaak na te streven.

In heel veel gevallen zal de single malt whisky ook de naam van de distilleerderij dragen. De naam wordt vaak uitgebreid met de leeftijd van de jongste whisky die tijdens het blenden werd gebruikt.

Single Cask Malt Whisky

Een single cask malt whisky is de volgende stap. Hier wort enkel en alleen single malt whisky uit één specifiek vat gebruikt.

Cask Strength whisky

Niet echt een soort whisky, maar een term die je toch vaak hoort in de whisky wereld. Er wordt gesproken van een Cask Strength botteling waneer de whisky niet of maar lichtjes verdund wordt. Met andere woorden, de sterkte van de whisky blijft op vatsterkte, er wordt dus geen water toegevoegd om het alcoholgehalte te verlagen.

Scotch Whisky

Een whisky mag de term Scotch whisky dragen wanneer hij in Schotland werd gedistilleerd. Een tweede vereiste van een Scotch whisky is dat hij ook 3 jaar in Schotland heeft gerijpt op eiken vaten.

Meer informatie

We zijn er ons van bewust dat het lijstje verre van compleet is. Mochten we nog zaken vergeten zijn, dan horen we het graag in de comments. We proberen het lijstje bij te werken indien nodig.

Ondertussen kan je op wikipedia ook wat meer informatie terugvinden op de Nederlandstalige Whisky pagina of zelfs op de Engelstalige whisky pagina.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.