Skip to main content

Verslag International Malt Whisky Festival Gent

By 17 March 2015April 1st, 2015Evenementen, Informatie, Whisky Festival
International Malt Whisky Festival Gent 2015 0109 (1)

Een gans keek ik er al naar uit, en eindelijk was het zo ver. Afgelopen weekend vond opnieuw het International Malt Whisky Festival Gent plaats in het ICC. Een ideale gelegenheid om voor Whisky with Friends even een kijkje te nemen.

International Malt Whisky Festival Gent

Het is een jaarlijkse traditie … Een gans jaar voorbereiding om de whisky liefhebbers uit Gent en omstreken twee dagen te verwennen. Een whisky festival zo dicht in de buurt, daar mocht Whisky with Friends niet op ontbreken. En dus pakte ik al het nodige materiaal in en vertrok ik richting Gent voor het International Malt Whisky Festival Gent.

De Locatie

Dit jaar was er blijkbaar een kleine aanpassing aan de layout van het International Malt Whisky Festival Gent. Zo had de organisatie een stukje hal extra om te gebruiken. Het resultaat was een iets grotere oppervlakte waardoor er net iets meer ruimte was aan de standjes.

Een heel lekkere Chieftains' botteling van Arran bij The Whisky House

Een heel lekkere Chieftains’ botteling van Arran bij The Whisky House

De bezoekers wisten dat wel te appreciëren. Een aantal van hen liet mij weten dat het zo iets minder drummen was aan de standjes. Iedereen had zo ook de mogelijkheid om aandachtig te luisteren naar de uitleg die de standhouders gaven, zonder dat ze andere bezoekers hinderen.

De nieuwe layout bleek ook een aantal min puntjes te hebben. Vooral dan voor een aantal standhouders aan de ingang zelf. Mensen kwamen binnen, kochten hun glas, drams en stapten verder. De standjes recht tegenover de kassa lieten veel bezoekers daardoor wat naast zich liggen.

Een interview met Jeanne van Armorik ... out of my comfort zone

Een interview met Jeanne van Armorik … out of my comfort zone

Out of my comfort zone

Dit jaar had ik niet alleen het fototoestel meegenomen. Om de een of andere zotte reden nam ik de video camera mee. In eerste instantie dacht ik om wat sfeerbeelden te schieten van het International Malt Whisky Festival Gent. Maar vrijdag speelde ik dan met het gekke idee om eventueel iemand voor de camera te halen en eventueel een klein interview af te nemen. Zij die mij iets persoonlijker kennen, weten dat zoiets niet onmiddellijk in mijn nature ligt. En toch … I did it …

Zo haalde ik Eric Vermeire van Whisky Warehouse voor de camera om hem even wat te laten vertellen over Gordon & MacPhail. Daarna was het de beurt aan Mike van Brouwerij en Stokerij Wilderen om even iets te vertellen over de Wild Weasel whisky. Eindigen deed ik in schoonheid bij Jeanne aan de stand van Armorik.

Hopelijk zijn de opnames en vooral het geluid wat in orde. Een losse extra microfoon had ik niet echt bij, en dus heb ik mij moeten behelpen met wat ik had. De boom microfoon op de camera is best wel goed, maar die pikt natuurlijk ook heel veel randgeluid op. Voorlopig heb ik het resultaat nog niet kunnen beluisteren, maar als het goed zit, dan zal je alles hier heel binnenkort terugvinden.

De whisky’s

Traditioneel probeer ik ook een aantal whisky’s op te sommen die een indruk op mij achterlieten. Dit keer doen we dat opnieuw.

Teeling 26 Years Old

Van de 21 jaar oude Teeling Whisky had ik al geproefd. Die vond ik zo lekker dat ik spontaan een flesje kocht. De 26 jarige, dat was voor mij iets nieuws. Daar waar de 21 jarige licht gerookt / geturfd is, heb je dat bij de 26 jaar oude Teeling totaal niet!

Teeling Single Malt Irish Whiskey 26 Years Old

Teeling Single Malt Irish Whiskey 26 Years Old

De Teeling 26 Years Old is een ware fruitbom, al bij de eerste passage voorbij de neus had ik onmiddellijk heel veel tropische vruchten. Ook de smaak was heel fruitig en bijzonder lekker. Een toppertje … maar tot mijn spijt ‘iets’ boven mijn whisky budget …

Glenesk 1979 – 2013 – Gordon & MacPhail

Bij Whisky Warehouse proefde ik van een Glenesk 1979 Rare Old. Van de Glenesk Distillery had ik nog nooit gehoord. Blijkbaar is de distilleerderij ondertussen ook al gesloten. De whisky van Glenesk is, net zoals bij vele andere gesloten distilleerderijen, moeilijk te vinden. Niet verwonderlijk dus dat deze Glenesk 1979 een waar collectors item is.

Gordon & MacPhail - Rare Old - Glenesk 1979

Gordon & MacPhail – Rare Old – Glenesk 1979

In de neus had ik vooral rode bosvruchten, wat vanille en een stevige scheut honing. Een kruidige smaak met lichte appelsien en aardbeien. Net zoals de Teeling 26 Years Old is deze Glenesk 1979 Rare Old van Gordon & MacPhail een super whisky. Alleen het prijskaartje past niet onmiddellijk in mijn whisky kast.

Ben Nevis 18 Years Old – The Whisky Mercenary

De Ben Nevis 18 Years Old van The Whisky Mercenary werd gebotteld voor een whisky club. De whisky wekte bij mij een gevoel van gras en graanvelden los bij het ruiken. Ik vond er ook fruitige toetsen in terug, meer specifiek rijpe banaan.

Ben Nevis - 18 Years Old - The Whisky Mercenary

Ben Nevis – 18 Years Old – The Whisky Mercenary

De smaak was zacht om mee te beginnen maar evolueerde naar het kruidige. Citrusvruchten en een frisse toets, misschien zelfs wat munt om mee te beginnen. Hoe langer ik de whisky in de mond had, hoe meer hij evolueerde naar het kruidige. Wat kruidnagel, peper en het gevoel van echte peperkoek met een vleugje honing. Dit alles met een aangename matig tot lange afdronk. Super lekker!

Armorik – Maître de Chai

Na het interview met Jeanne van Armorik mocht ik nog even van de Armorik Maître de Chai proeven. Zij die mijn verslag van Whisky Live Den Haag hebben gelezen, weten al dat hij toen ook bij mijn ‘selectie’ zat. Vandaag ben ik echter te weten gekomen wat de naam echt betekent. Maître de Chai betekent immers niets meer dan master blender, en heeft dus niks met eik te maken zoals ik dacht.

De Armorik line-up met de lekkere Maître de Chai

De Armorik line-up met de lekkere Maître de Chai

Armorik wordt gedistilleerd in Bretagne door de Warenghem Distillery. Van de Maître de Chai zijn maar 1000 flessen beschikbaar, wat het dan ook een Limited Edition maakt. De whisky heeft eerst 4 jaar gerijpt op first fill Oloroso sherry vaten, daarna nog 2 jaar op first fill bourbon vaten om uiteindelijk aan 47.3% ABV te worden gebotteld.

De sherry rijping merk je zowel in de neus als in de smaak. Een combinatie van fruitige en kruidige toetsen. De typische rode vruchten die ik vaak merk bij sherry rijping zijn ook in de Maître de Chai aanwezig. Ik meende in de neus ook kastanje en okkernoten te herkennen.

In de mond een rijke olieachtige textuur met opnieuw wat noten, kruiden en droge vruchten (perzik). De finish was aangenaam en lang. Een lekkere whisky voor een aangenaam prijsje … tenminste als je nog ergens een flesje kan vinden.

Spirit of Freedom

De Spirit of Freedom, Aged 30 Years is een blenden whisky uit de stal van de eigenaars van Springbank. Deze expressie werd gereleased ter gelegenheid van de 700ste verjaardag van de Battle of Bannockburn.

Spirit of Freedom Aged 30 Years

Spirit of Freedom Aged 30 Years

De whisky heeft een best zoete neus met tropisch fruit. Het deed mij vooral aan nougat / Babelutte (botersnoep) en honing denken met aan de fruit kant dan weer rijpe banaan. Een romig gevoel in de mond, wat overeenkomt met de botersnoep die ik ook in de neus had.

De tropische vruchten waren ook in de smaak aanwezig met vooral banaan en ananas. De smaak deed mij naar het einde toe ook denken aan een sappige overrijpe peer met honing toetsen. Maar wat een finish … wow … lang en warm.

Het mag al duidelijk zijn dat ik niet de meest geraffineerde smaakpapillen heb en dat mijn neus ook nog niet helemaal afgetraind is. Maar de “whisky experts”, die beweren dat een blended whisky van een lagere kwaliteit is dan een single malt, moeten echt dringend eens van deze Spirit of Freedom Aged 30 Years proeven. Persoonlijk vond ik dat hij best wel zijn mannetje kon staan naast een Single Malt!

Andere

Natuurlijk heb ik meer lekkers geproefd. Zo was ik opnieuw aangenaam verrast door de Arran Amarone Cask Finish, kreeg ik een sneak peek van een volwassen Arran whisky, proefde ik bij The Whisky House een Arran botteling van Chieftian’s, nipte ik van de Tomatin Single Cask en de Cù Bòcan Virgin Oak, en een 13 jaar oude Glengoyne van Berrys’, een AWA (Authentic Whisky Alsace) en Zwitserse whisky van Helvetia Spirits.

Whisky's uit alle hoeken van de wereld, zo was er ook de AWA ... Authentic Whisky Alsace.

Whisky’s uit alle hoeken van de wereld, zo was er ook de AWA … Authentic Whisky Alsace.

Allemaal heel lekkere whisky’s. Maar door alle drukte heb ik niet echt de tijd kunnen nemen om alles mooi te noteren.

Ik ben dus moreel verplicht om al die expressies in de nabije toekomst nog eens grondig te proeven en te bespreken. Tenminste … dat maak ik mijzelf toch graag wijs 🙂

Foto’s, Videos en Interviews

De foto’s voeg ik met veel plezier even toe aan dit artikel. De video beelden, die volgen later nog, want daar is immers nog wat werk aan.

Normaal gezien was dat een taak voor maandag avond, maar dan werd ik nog bij Whiskyrestaurant De Cluysenaer verwacht voor een Whappasnight met niemand minder dan Stewart Buchanan, Brand Ambassador van BenRiach.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.