Skip to main content

Tomatin Cuatro Oloroso Sherry Finish

By 21 November 2014December 8th, 2015Higland, Proefnotities, Schotse Whisky, Tomatin
Tomatin Cuatro Oloroso Sherry Finish

Na de Tomatin Cuatro Fino en de Tomatin Cuatro Manzanilla is het vandaag de beurt aan de derde editie uit de Tomatin Cuatro Series. Vandaag bekijken we de Tomatin Cuatro Oloroso Sherry finish.

Welke invloed hebben de verschillende types van Sherry vaten op een whisky? Dat was het doel achter de Tomatin Cuatro Series. Deze keer proeven we de Tomatin Cuatro Manzanilla, de tweede Sherry finish uit de Tomatin Cuatro Series.

Ook het Tomatin Cuatro Manzanilla finish sample kreeg ik op het Whisky by the Sea festival in Vlissingen. Ja, ik geef het toe … ik was blij met de verrassing die Ansgar en Thomas Speller (Whisky Speller)) bij hadden.

Tomatin Cuatro Series

De Tomatin Cuatro Series is een reeks van vier unieke limited edition expressies uit het Tomatin Highland Single Malt Scotch Whisky gamma.

Elk van deze edities werd gedistilleerd op dezelfde dag (15 januari 2002). De spirit voor deze 4 edities is dus exact hetzelfde. Elk van deze edities heeft gedurende negen jaar gerijpt op vaten van Amerikaanse Eik.

Wat is dan het verschil tussen de vier edities? Wel, na de rijping op vaten van Amerikaanse eik, werd de inhoud overgeheveld naar vier verschillende types van Sherry butts. De whisky bleef dus nog drie jaar extra rijpen op Fino, Manzanilla, Olorosso en Pedro Ximenez vaten. Een ideaal experiment om de invloed van de verschillende ex sherry vaten op de whisky aan te tonen.

Tomatin Cuatro Series

Tomatin Cuatro Series

Elke editie uit de Tomatin Cuatro Series is gebotteld op 46% ABV en werd non chill filtered. Ook even meegeven dat er geen bijkomende kleurstof werd toegevoegd aan het eindproduct.

Tomatin Cuatro Oloroso Sherry Finish

De derde uit de Tomatin Cuatro reeks is de Tomatin Cuatro Oloroso finish. De Oloroso is op zich een droge volle sherry met een iets zoetere smaak en aroma.

Proefnotitie

Neus: Sinaasappel, nougat en chocolade. Ook lichte kruiden met een subtiele toets van tabak op het einde.
Smaak :Mandarijnen en sinaasappel, kruidige pepers en rozijntjes. De combinatie deed mij denken aan peperkoek met fruit. De fondant chocolade die ik in de neus had vond ik ook terug in de smaak. Vooral zoetere en minder bittere toetsen dan de vorige twee uit de Tomatin Cuatro Reeks.
Afdronk: Een lange, kruidige, fruitige en aangename afdronk. Het kerstmisgevoel zeg maar …

Besluit

Na de Tomatin Cuatro Fino en Tomatin Cuatro Manzanilla finish, was de Tomatin Cuatro Oloroso finish een aangename verrassing. Die zure en bittere toetsen uit de vorige twee vond ik hier niet zo sterk in terug. Van dit soort sherry finish hou ik wel. Voorlopig, met nog 1 whisky te gaan, is dit mijn favoriet uit de Tomatin Cuatro Series.

Dankwoordje

Langs deze weg wil ik nogmaals Tomas en Ansgar Speller van harte bedanken om mij te voorzien van een sample. Ben je trouwens benieuwd wat Ansgar en Thomas er zelf van vonden, dan link ik graag even naar de Tomatin Cuatro Oloroso tasting notes van Ansgar en die van Thomas.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.