Skip to main content

The Unseen Valentino Zagatti Collection

By 10 October 2018Informatie, Nieuws
The Unseen Valentino Zagatti Collection

Gisteren is bij Scotch Whisky International in Sassenheim (NL) The Unseen Valentino Zagatti Collection voorgesteld. Ik ging alvast een kijkje nemen.

The Unseen Valentino Zagatti Collection

Mocht je nog nooit van The Unseen Valentino Zagatti whisky collection hebben gehoord … even een kleine update. De whisky verzameling van Valentino Zagatti omvat ongeveer 3.000 flessen whisky waaronder een aantal heel zeldzame exemplaren. In de verzameling zag ik immers flessen uit de jaren 60, 50, 30 … er zat zelfs een fles whisky bij uit 1843, al kon ik het label niet zo goed meer lezen eerlijk gezegd.

Een terecht trotse Valentino Zagatti met zijn familie in The Unseen Collection kamer.

Een terecht trotse Valentino Zagatti met zijn familie in The Unseen Collection kamer.

Valentino Zagatti

De heer Valentino Zagatti verzamelde in de afgelopen 50 jaar zowat 3.000 flessen. Pittig detail … hij verzamelde en kocht die flessen op de tast, want hij raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, op de leeftijd van 12 jaar, blind door een handgranaat. De verzameling stond gewoon bij hem thuis op een aantal schappen achter glas.

In de verzameling vond ik ook een aantal flesjes uit 1971 wat blijkbaar toch ook niet zo een makkelijk whisky jaar is

In de verzameling vond ik ook een aantal flesjes uit 1971 wat blijkbaar toch ook niet zo een makkelijk whisky jaar is

Ondertussen is de man 83 jaar en besloot Valentino Zagatti een aantal jaren geleden dat het tijd was om zijn verzameling van de hand te doen. Michel Kappen, oprichter van Scotch Whisky International, wist in 2015 een 20 tal beleggers geïnteresseerd te krijgen om zo de verzameling van Valentino Zagatti aan te kopen.

Nog 10 jaar samen.

Bij de overname horen natuurlijk een aantal regels. Zo was het de uitdrukkelijke wens (eis misschien zelfs) van Valentino Zagatti om de volledige verzameling de komende 10 jaar bij elkaar te houden. Wat er daarna met de verzameling gebeurt is voorlopig een beetje koffiedik kijken … maar w weten wel dat naast Scotch Whisky International ook beleggers uit Rusland, China en zelfs het whiskymuseum in Edinburgh bijzonder interesse hadden in de verzameling.

The Unseen Valentino Zagatti Collection blijf de komende 10 jaar nog zeker samen.

The Unseen Valentino Zagatti Collection blijf de komende 10 jaar nog zeker samen.

Niet voor het grote publiek

Ik mocht dus, samen met een aantal beleggers en genodigde, de verzameling bekijken, en was echt wel onder de indruk. Een fles whisky vinden uit mijn geboortejaar 1971 blijkt niet zo eenvoudig, en wanneer ik er dan eentje vind, mis ik een vakje of 10 in mijn portefeuille … Wel … in The Unseen Valentino Zagatti Collection zag ik er wel een aantal staan. Dat en natuurlijk nog veel ouderen en exclusiever bottelingen van bekende, minder bekende en zelfs voor mij totaal onbekende distilleerderijen.

Menig Glenrothes fan kan hier jaloers op zijn

Menig Glenrothes fan kan hier jaloers op zijn

Toen ik de mensen van Scotch Whisky International vroeg of het zogenaamde Zagatti Museum open is voor het grote publiek, kreeg ik een negatief antwoord. Het is dus niet de bedoeling om heir een toeristische trekpleister van te maken … Een echt museum wordt het dus niet … waarschijnlijk tot grote spijt van een aantal liefhebbers … andere liefhebbers vinden het dan weer jammer dat de flessen naar alle waarschijnlijkheid ongeopend zullen blijven …

Wil je nog wat verder wegdromen van The Unseen Valentino Zagatti Collection? Bekijk dan zeker eens de andere foto’s die ik op het event nam. Met dank aan Scotch Whisky International en het PR bureau … zonder jullie zou die collectie ook voor mij Unseen geweest zijn.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

4 Comments

  • Hoi Stefaan, heb ik je dan helemaal gemist? Ik was er de hele dag om o.a. rondleidingen in het museum te doen. Of heb ik je in de drukte niet herkend? Als dat het geval is, mijn excuses!

    • Stefaan Lesage says:

      Dag Hans,

      Je was gewoon te druk bezig hoor. Ik wou even dag komen zeggen maar je was constant in gesprek, dan weer in een interview, dan weer aan een rondleiding bezig 🙂 En ik ben dan ook weer niet het type persoon die mensen in een conversatie zal storen om even dag te zeggen denk ik.

  • Bijzonder attent van je, maar voor een zuiderbuur die helemaal naar Sassenheim komt, had ik graag even tijd gemaakt. Volgende keer gewoon aan mijn mouw trekken hoor 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.