Skip to main content

Teeling Small Batch Irish Whiskey

Teeling Whiskey Small Batch

Het is ondertussen al geen publiek geheim meer, ik ben een fan van de Teeling Whiskey Small Batch. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik merkte dat ik voor de Small Batch nog geen proefnotities of tasting notes had geschreven. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen!

Teeling Whiskey - Small Batch

Teeling Whiskey – Small Batch

Teeling Whiskey Company

De Teeling Whiskey Distillery is de eerste nieuwe distilleerderij in Dublin in meer dan 125 jaar. Het doel van de gebroeders Teeling is om het distilleren terug te brengen naar het hart van Dublin. De nieuwe distilleerderij wordt momenteel gebouwd op de plaats waar het in 1782 allemaal begon … op een steenworp van de locatie waar zich vroeger de oude Walter Teeling distillery bevond. Gelegen op een oud marktplein met de naam Newmarket, midden in een gebied dat vroeger bekend stond om zijn brouwerijen en distilleerderijen, komt nu de nieuwe distilleerderij met drie copper pot stills. Zo willen de Teeling broers de traditionele stijl van het Dublin whiskey distilleren terugbrengen naar waar het allemaal begon.

Teeling Whiskey Small Batch

De Small Batch is waarschijnlijk een van de meest interessantste Blended Irish whiskeys die momenteel op de markt zijn. De gebruikte vaten voor deze blend werden met de hand geselecteerd en kregen nog een extra rijping op ex rum vaten. Hierdoor krijgt de whiskey een compleet eigen karakter en een heel specifieke smaak die uniek is voor een Ierse Whiskey. Het resultaat werd gebotteld op 46% AVB en is non chill filtered.

Teeling Whiskey - Small Batch - Gift Pack

Teeling Whiskey – Small Batch – Gift Pack

Proefnotities

 • Kleur:Licht geel
 • Neus: Fris en kruidig om mee te starten. Veel vanille, een lichte ondertoon van appelsien en een lichte geur van caramel. Ik meende rietsuiker te herkennen, al kan dat misschien een associatie zijn die mijn brein legt met de Rum cask finish.
 • Mond: Ook in de mond de vanille en kruidige en fruitige toetsen met een lichte citrus op de achtergrond. Appeltaart en toffee met wat amandels, misschien zelfs lichte marsepein.
 • Finish: Kruidig en zoet, deed mij vooral aan rietsuiker en caramel denken met een vleugje chocolade. Een best zachte whisky.

Besluit

De Teeling Small Batch is naar mijn mening best wel een zachte whiskey die je perfect aan een breed publiek kan inschenken. Geen al te doordringende smaken en vooral zoete ondertonen. In zijn prijscategorie vind ik het gewoon een van de betere whisky’s die ik tot nu toe heb geproefd. Voor zo’n 25 a 35 euro kan je hem al in de winkel rekken vinden. Zo zag ik hem bij Best Whisky staan voor 29,20 € en bij onze noorderburen kan je hem bij DH17 al kopen voor 28,99 € en in de webshop van Whisky.nl aan 29,99 €. Geloof mij vrij … voor die prijs is het een topper!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

 • Marcel Zegers says:

  Leuk om te weten.
  Zelf heb ik 21 maart een Teeling Tasting bij onze slijter in Hoorn.

  Heb jij nog andere Teeling whisky’s geproefd?

  Groetjes Marcel

  • Stefaan Lesage says:

   Dag Marcel,

   Ik heb ondertussen al een aantal expressies van Teeling geproefd. Onder de proefnotities op de website vind je al een aantal van die Teeling expressies terug.

   Ondertussen heb ik ook al de 21 jaar oude en de 26 jaar oude Teeling Whiskey geproefd. Beiden super whiskeys met een heel eigen smaak en karakter. De 21 Years Old heeft een licht rokerige toets, terwijl de 26 Years Old dan weer een echte fruitbom is.

   Veel succes met de tasting … en als er iemand van Teeling bij is (Hugh of Maehb), die ze de groeten 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.