Skip to main content

Talisker 10 Years Old – Proefnotities

Talisker 10 Year Old Proefnotities

Ik heb al wat exotische whisky’s geproefd, maar vandaag is het de beurt aan een echte klassier … de Talisker 10 Years Old!

Talisker

Het zal voor de meesten wel bekend zijn, maar Talisker is de meermaals bekroonde whisky van Carbost op het eiland Skye. De distileerderij zelf werd opgericht in 1830 door Hugh en Kenneth MacAskill, en de effectieve bouz startte in 1831.

De Talkisker Distilleerderij

De distilleerderij onderging verschillende aanpassingen en werd in 1960 volledig herbouwd na een brand in het Stillhouse. Momenteel zijn er 5 stills in de distilleerderij (twee wash stills en drie spirit stills) die allemaal voorzien zijn van zogenaamde Word Tubs. Het resultaat hiervan is een whisky met een vollere smaak. Een klein wistjedatje … origineel werd de whisky bij Talisker drie keer gedistileerd, en het is pas sinds 1928 dat ze de meer traditionale double distilling gebruiken.

De Talisker Port Ruighe heb ik in het verleden al eens gereviewed, maar vandaag is het dus de beurt aan de Talisker 10 Year Old

Talkisker 10 Year Old
Talisker 10 Year Old

Talisker 10 Year Old

Talisker 10 Year Old

De Talisker 10 Year Old heeft de typische licht getrufrookte smaak die een Talisker wel typeert. Veel mensen herkennen in de Talisker ook een licht ziltige toets. De whisky zou zijn complexere smaak onder meer te danken hebben aan het water van de Cnoc nan Speireag die over de turf vloeit die gebruikt wordt voor het mouten van de gerst.

  • Neus: De lichte rokerigheid en geur van turf is duidelijk merkbaar. Wat grassig / plantaardig met een lichte fruitige toets.
  • Smaak: Een dikke olieachtige / stroperige textuur. De turfrook is duidelijk merkbaar in de smaak, maar komt vergezeld van een kruidige peper toets. Ik vond hem iets zoeter smaken dan ruiken eigenlijk.
  • Finish: Heerlijk lange en rokerige finish. Verwacht natuurlijk geen medicinale turfrook zoals bij een Ardbeg of zo, maar eerder plantaardig. Best wel aangenaam!

Talisker Campfire Chocolate

Sament met het sample kreeg ik van de mensen van Oona ook een recept mee voor de Talisker Campfire Chocolate :

Talisker Campfire Chocolate variatie
  • 50 ml Taliser 10 Year Old
  • 125 ml melk of havermelk
  • 2 eetlepels donker chocoladepoeder
  • 10 ml suikersiroop

Ik ben zo iemand die wel eens durft te experimenteren met whisky, en het klonk zo goed dat ik het wel eens wou uitproberen. Suikersiroop had ik niet in huis, dus dat heb ik vervangen door een lepel honing. Voor de rest heb ik mij redelijk aan het recept gehouden, behalve dan misschien het aantal ml Talisker natuurlijk.

Alles mooi door elkaar roeren tijdens het opwarmen en de geur alleen al deed mij watertanden. Een warme chocolademelk met een geutje Talisker 10 Year old valt echt in de smaak. Het rokerige karakter van de whisky is perfect te combineren met de chocolademelk … ook al is het nu nog niet echt koud genoeg om warme chocolademelk te drinken …

Onze mening

Het moeten niet altijd exotische namen zijn, met verschillende tientallen jaren aan rijping om lekker te zijn. De Talisker 10 Year Old is een van de expressies uit de Classic Malts series van Diageo, en het is duidelijk dat hij die plaats verdient. Een heerlijke whisky die zowel beginnend whisky liefhebber als gevorderde kan aanspreken. Een gerookte whisky, zonder daarom medicnaal over te komen, een goed mondgevoel en een heerlijke afdronk … wat zou een mens nog meer willen!

Bedankt aan de mensen van Oona en Diageo voor het sample … Ik hou nog wat over tot de winter echt in het land is en ik lekker kan genieten van nog een Talisker Campfire Chocolate.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.