Skip to main content

Syndicate 58/6 12 Years Old – Proefnotities

Syndicate 58:6 12 Years Old

Een pakje in de bus van bij de mensen van Douglas Laing met daarin een van de blended whisky’s in hun assortiment. Hoog tijd dus om de Syndicate 58/6 12 Years old eens aan de tand te voelen.

Syndicate 58/6 12 Years Old

Volgens de geschiedenis werd in 1958 een zeldzame blend van Scotch Malt en Grain Whisky’s gevonden in 10 eiken vaten ergens in The Port of Leith. De blend zou origineel gedistilleerd zijn in 1954 op basis van een recept gemaakt door Marshall Taplow Ltd.

In 1966 werd een kleine hoeveelheid van de blend (die ondertussen 12 jaar oud was) gebotteld voor de Directors of William Muir Bond 9 en een aantal van hun vrienden. In totaal waren 6 personen verantwoordelijk voor wat later uitgroeide tot Syndicate 58/6.

De Syndicate 58/6 Blend

Het toeval wil nu dat ik een tijdje terug eens bij Petra in Slijterij De Vuurtoren in Sluis binnenkwam met de bewuste vraag … “Ik ben op zoek naar een lekkere blend”.

BLASPHEMY roepen een paar Engelstalige vrienden nu (alhoewel ze dan ook deze tekst hebben gelezen en dus Nederlands begrijpen). Godslastering roepen de Vlaamse vrienden misschien binnensmonds … en toch … ik blijf beweren dat er bij die Blended Malts en de Blends in het algemeen ook wel top producten te vinden zijn, en dezer dagen aan een veel interessanter prijsje.

Maar goed … Petra nam mij mee naar het rek en zei mij toen dat ik de Syndicate 58/6 eens moest proeven, dat die best wel lekkers is. Ik deed dat dan ook en nam dus een flesje mee naar huis.

Ondertussen kreeg ik dus van Douglas Laing een sample opgestuurd van de Syndicate 58/6 ter gelegenheid van de verjaardag van het product … en nog steeds blijf ik erbij dat er bij die Blended whisky’s toch ook wel mooie producten zijn.

Syndicate 58/6

Proefnotities

  • Neus: Ik ruik wat zoeke kruidigheid en wat appelsien, rijpe bananen, honing, ontbijtgranen en een licht houterige toets.
  • Smaak: Zoet, caramel, babelutten, lichte kruidigheid met een vleugje anijs misschien? Bij het tweede proevertje had ik ook wat plantaardige toetsen, lichte tabak en zelfs een beetje leder. De appelsien die ik in de neus had vond ik hier ook terug maar dan eerder zo een typisch engelse marmelade.
  • Finish: Een behoorlijk lange en kruidige afdronk met wat hoestsiroop en zoethout.

Onze mening

De Syndicate 58/6 12 Years Old is echt wel een lekkere blended whisky. Ik meende dat ik daar destijds halfweg / eind de dertig euro voor had betaald, maar toen ik op zoek ging naar de prijs zag ik dat hij ondertussen toch ook al iets duurder geworden is. Maar toch blijft de Syndicate 58/6 een aanrader … een lekkere blended whisky die je gewoon puur kan drinken, maar ook heerlijk is in combinatie met een gember bier … zeker eens proberen!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.