Skip to main content

SpiritsInn Beringen

Chris Lauriers aan het woord aan de SMWS Stand

Het was al een tijdje geleden dat ik als bezoeker nog eens een nieuw Whisky Festival bezocht, maar vorig weekend trokken we dus richting Beringen.

SpiritsInn Beringen

SpiritsInn is eigenlijk de naam van een groep whisky liefhebbers die je wel vaker tegenkomt op allerhande whisky festivals in ons land. Ondertussen organiseren ze ook al voor de zesde keer hun eigen whisky festival in Beringen.

Voor ons is het een eindje rijden naar Beringen natuurlijk, dus tot nu toe waren we er nog niet geraakt. Ondertussen zitten ze al aan de zesde editie, en ik had niet onmiddellijk andere plannen voor het weekend. We pikten onderweg dus nog een whisky liefhebber op en reden richting Beringen.

De Locatie

CC Beringen
CC Beringen waar het whisky festival plaats vond.

Het whisky festival vond plaats in CC Beringen. of het Casino van Beringen. Redelijk afgelegen, maar eigenlijk komt dat goed uit, want er was echt wel voldoende plaats in de buurt om de wagen kwijt te raken. Er waren een tweetal zalen gereserveerd voor het evenement, waardoor het op bepaalde momenten toch wel redelijk druk was.

Op zich was dat geen probleem, maar de akoestiek in een van de zaaltjes zorgde er wel voor dat het nogal luidruchtig werd. Soms wordt dat wat lastig wanneer je aandachtig een bepaalde uitleg wil volgen. Ik had de indruk dat het wel wat beter werd toen de deur achteraan werd open gezet. Op zich was het niet zo erg dat je niets kon begrijpen van de uitleg, dat niet nee.

Het aanbod

Eigenlijk waren er tal van Whisky, Rhum en Cognac merken aanwezig op de vloer. Ik vermoed dat er hier en daar zelfs ook andere spirits beschikbaar waren, maar ik had mij geconcentreerd op Whisky natuurlijk. Ik zag een aantal bekenden zoals onder andere The Whisky House, The Whisky Mercenary, Cinoco Spirits, Alcobrands, SMWS, Young Charlie, maar ik kwam er ook een aantal oude bekenden tegen die ik eigenlijk al jaren niet meer in levende lijve had gezien.

SMWS

Onze eerste stop was natuurlijk bij Chris Lauriers waar we een aantal expressies van de Scotch Malt Whisky Society konden proeven. Zelf ben ik al lid van het SMWS, maar Chris kon alles nog eens mooi uitleggen aan de andere Whisky liefhebber in onze groep. Zoals altijd doet hij dat voortreffelijk en met heel wat passie. En eerlijk gezegd … lekker spul ook !

Chris Lauriers aan het woord aan de SMWS Stand
Chris Lauriers aan het woord aan de SMWS Stand

Young Charly

The Lakes Distillery
The Lakes Distillery

Daarna trokken we naar de stand van Young Charly (denk ik). Een bevriend whisky liefhebber wist ons te vertellen dat we daar even van een aantal expressies van The Lakes Distillery moesten proeven. We proefden er een aantal, maar mijn voorkeur ging toch naar The Whiskymakers Reserve no 6. Gerijpt op Olorosso, PX en rode wijn vaten heeft deze whisky toch wel een volle body, en zijn 52% ABV Zorgt voor de nodige punch ook. Wat niet wil zeggen dat de andere expressies ook de moeiten niet waren, maar je hebt natuurlijk steeds een bepaalde voorkeur.

Terwijl we van de whisky aan het genieten waren, zag ik dat ook The Whistler een mooie reeks aan bottelingen op de stand had staan. The Whistler is een Ierse whiskey van de Boann Distillery. Volgens mij heb ik het merk leren kennen bij Whisky Restaurant De Cluysenaer bij ons in de buurt. Als ik het mij goed herinner kreeg ik van Stef zelf een fles aangeraden van Krien een andere … en nam ik ze allebei mee naar huis. Ook hier … een aangename verrassing! De dames proefden er de Whisky Likeur en ook de Beekeepers Select Irish Honey likeur. Die laatste vond ik best wel lekker en deed mij qua smaak nogal snel denken aan Crème Brulée. Heerlijk !

Alcobrands

Natuurlijk stopte ik ook even bij de collega’s van Aldobrands waar Marc en Kristel de nodige uitleg verzorgden. We proefden er onder andere een Benromach, een Bowmore 15 en een Bowmore Vault Edition en ook een Glen Garioch The Renaissance … stuk voor stuk top producten.

Marc en Kristel aan de stand van Alcobrands
Marc en Kristel aan de stand van Alcobrands

Wine4You

En dan … dan kregen we van Geert van Double Strainger het voorstel om bij Ivo ook eens een Cognac te proeven. Eerlijk gezegd … ik ken dus niks van Cognac, maar dat was geen probleem. Ivo wist ons alles haarfijn uit te leggen en loodste ons als beginners door het gamma. Ik vemoed dat we er wel 8 verschillende hebben geproefd. Qua smaakprofiel zit bij Cognac toch ook heel veel variatie. Eigenlijk had ik dat niet verwacht. Ik associeer Cognac op de een of andere manier met iets heel bitters, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Dikke merci aan Ivo om mij op deze manier kennis te laten maken met het product. Ik was echt aangenaam verrast door de verscheidenheid van smaken!

The Whisky House

Helaas werd het stilaan tijd voor ons om de rit naar huis aan te nemen, en dus moesten we wel een aantal andere standen links laten liggen. Onze eigen schuld … we waren iets te lang blijven plakken daar waar het goed was.

Er was wel nog voldoende tijd om in schoonheid te eindigen bij Geert De Bolle van The Whisky House. Daar proefden we immers nog een 20 jaar oude Gordon & MacPhail Littlemill van 1985, en een 18 jaar oude Craigellachie van Chieftain’s. Qua afsluiters kan dat wel tellen natuurlijk.

Meer dan geslaagd ! En voor herhaling vatbaar !

Kort samen gevat … het whisky festival in Beringen was meer dan geslaagd. Klein qua opzet, waardoor je onmiddellijk veel meer persoonlijk contact krijgt. Anderzijds … groot qua aanbod … er was echt voor iedereen iets in het aanbod. Wij zelf waren nogal laat gestart dus hebben we zelfs niet alle standen volledig kunnen bekijken … maar dat geeft ons een reden om volgend jaar nog eens langs te komen natuurlijk!

Bedankt aan iederen … van Standouder tot Organisator, van Whisky copagnon tot onzen bob 🙂

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.