Skip to main content

Spirits in the Sky 2014, 2 dagen whisky plezier

By 12 November 2014May 5th, 2015Evenementen, Informatie, Whisky Festival
Wemyss Malts Ginny @ Spirits in the Sky 2014

Maanden van voorbereidingen resulteerden vorig weekend in 2 dagen whisky proeven, mastercalsses op Spirits in the Sky in Brussel.

Spirits in the Sky 2014

Dit jaar verhuisde Spirits in the Sky 2014 van Leuven naar het Thon EU Hotel in Brussel. Het team van The Nectar heeft steeds de bedoeling gehad om met Spirits in the Sky de distillaten van hoge kwaliteit wat in de schijnwerper te zetten.

Zowel op zaterdag als op zondag kon je op Spirits in the Sky 2014 genieten van het aanbod die meer dan 50 exposanten ter beschikking hadden. Naast de talrijke whisky’s kwamen ook andere distillaten aan bod. Whisky, gin, wodka, rum en zelfs porto en whisky likeur vonden vlot hun weg naar de verschillende proefglazen.

In totaal waren er 12 master classes te volgen, verspreid over 2 dagen. Ook hier stond whisky centraal, maar een rum of porto masterclass stond ook op het programma.

Masterclasses zeg je?

Ja, zowel op zaterdag als op zondag kon je kiezen uit 1 van de 6 masterclasses. Het aanbod was zo groot dat wij al snel beslist hadden om in het Thon EU Hotel te overnachten. Op die manier hadden we geen enkel excuus meer om ook maar iets van Spirits in the Sky 2014 te missen.

Graham’s Vintage Port

Zaterdag hadden mijn vrouwtje en ikzelf een plaatsje kunnen bemachtigen in de Graham’s & Vesúvio Pintage Port Masterclass. Tijdens de masterclass kregen we het verhaal achter de port wijnen te horen. De uitblinker hier was de Quinta dos Malvedos uit 1965.

Graham's Vintage Port Tasting

Graham’s Vintage Port Tasting

Kilchoman Experience Masterclass

Kilchoman Experience Masterclass

Kilchoman Experience

Op zondag had ik een plaatsje in de Kilchoman Experience masterclass geboekt. Kilchoman werd in 2005 opgericht en bevind zich op een boerderij langs de westkust van Islay. Wist je trouwens dat het de eerste nieuwe distilleerderij op Islay was sinds 125 jaar?

Tijdens de Masterclass wist James Wills ons te vertellen dat het volledige productie proces van Kilchoman volledig op de distilleerderij gebeurt. Van het gerst tot de botteling, alles gebeurt op de distilleerderij! Ja, je leest het goed. De gerst die gebruikt wordt in de Kilchoman whisky wordt geteeld op de boerderij zelf. Hierdoor blijft de productie van de Kilchoman Distillery eerder bepert. Op jaarbasis wordt ongeveer 140.000 liter spirit geproduceerd. Niet zo velea ls je bijvoorbeeld vergelijk met de 6.700.000 liter van Coal Ila.

De meest opvallende whisky uit de Kilchoman Experience was een whisky die gerijpt heeft op porto vaten. Een jonge whisky van 3 jaar, met vooral smaken van rode (bos)vruchten, botersnoep en een half lange peaty afdronk. Helaas is die zo goed als volledig uitverkocht.

Bruichladdich, Port Charlotte & Octomore

Bruichladdich / Port Charlotte Masterclass met Joanne Brown

Bruichladdich / Port Charlotte Masterclass met Joanne Brown

Joanne Brown deed waar ze goed is is … Ze bracht ons het verhaal van de Bruichladdich distileerderij, de geschiedenis en de evolutie van de whisky’s. Dat alles overgoten met een vleugje humor, enkele weetjes en een schat van kennis.

Dat de Octomore iets te peaty is naar mijn mening, dat heb ik hier al vaker laten vallen. Dat, en het feit dat die Black Art toch wel een top whisky is. Beide meningen werden ook in deze masterclass opnieuw bevestigd.

Dram4ALS Whisky veiling

Dram4ALS had een whisky veiling georganiseerd ten voordele van de stichting Alain Verspecht.

Een tijdje terug kwam ALS nog in de media door de zogenaamde Ice Bucket Challenge. Een groepje whiskyliefhebbers besloten om de Ice Bucket Challenge aan zich voorbij te laten gaan, maar doneerden een fles whisky aan de veiling. In het aanbod zaten bekende en minder bekende whisky’s.

Het resultaat van de veiling? Wel, de organisatoren wisten een bedrag van 4.500 € te verzamelen. Mooier nog … het bedrag werd door Jan Broekmans zelfs verdubbeld. In totaal werd dus 9.000 € opgehaald om de strijd tegen ALS te steunen. Als dat niet mooi is.

De Whisky’s

Op elk festival probeer ik iets neer te schrijven over een kleine selectie aan whisky’s die mij zijn opgevallen of bijgebleven. Op Spirits in the Sky 2014 heb ik opnieuw nieuwe whisky’s leren kennen … Mijn selectie zal misschien wat onverwacht zijn, maar deze keer heb ik best wel lekkere blended malts geproefd!

The Six Isles

The Six Isles

The Six Isles

Om mee te starten een lekkere blended whisky van de Ian Macleod Distillers. Het betrof hier een limited edition van The Six Isles. Van de 2 vaten zijn in totaal 766 flessen gebotteld aan een ABV van 47,5.

De gebruikte whisky heeft 10 jaar gerijpt en werd gefinisht in Petrus Gaia wijn vaten. De blend is trouwens een blend van wihsky’s uit de 6 eilanden (Jura, Skeye, Islay, Mull, Orkney en Arran) wat in de neus toch wel voor een peaty karakter zorgt. Een licht fruitige invloed van de wijn vaten merk je trouwens ook in de neus.

Qua smaak had de whisky een licht rokerig karakter. Niet zoals een traditionele peaty whisky, maar eerder rokerig zoals bij een BBQ. Ook hier was de invloed van de wijn merkbaar, fruitige toetsen, rozijntjes, …

Een lekkere blend, dat staat vast!

Wemyss Malts

Ook aan de stand van Wemyss Malts proefde ik een aantal lekkere blends. Ginny gaf ons een woordje uitleg over The Hive, Spice King, Peat Chimney en Velvet Fig.

Wemyss Malts The Hive, Spice King, Peat Chimney en Velvet Fig

Wemyss Malts The Hive, Spice King, Peat Chimney en Velvet Fig

Zelf was ik wel onder de indruk van The Hive, een 12 jaar oude blended malt whisky van Wemyss Malts. De blend heeft vooral een zoete honing indruk in de neus met toetsen van vanille en lichte appel. Ook in de mond had ik in eerste instantie vooral een honing toets met abrikozen, botersnoep en een duidelijke fondant chocolade. Lekker!

De Velvet Fig van Wemyss Malts was nog zoeter dan The Hive. De whisky voor Velvet Fig heeft in Olorosso sherry vaten gerijpt, waardoor je die typische winter vruchten herkent. In de neus vooral zoete vruchten en inderdaad vijgen, misschien ook wat dadels en pruimen. In de mond opnieuw vijgen en dadels, lichte gember en noten.

Arran Gold

Arran Gold - Whisky Likuer

Arran Gold – Whisky Likuer

Ok, geen whisky, maar toch … Het vrouwtje was er dit weekend ook bij. Alhoewel ze geen whisky drinkt, vonden we toch ook voor haar heel wat lekkers. De gins en wodka’s kon ze wel appreciëren, maar de Arran Gold Cream Liqeur vond ze ook super!

De vergelijking met de alom bekende Baileys werd al snel gemaakt. De Arran Gold is op zijn minst even lekker, vond ze. En dat hij met een gezonde dosis Arran Single Malt werd gemaakt, vond ze geen probleem. De volgende keer dat ik nog iets van Arran bestel zet ik er een flesje Arran Gold bij.

Op naar Spirits in the Sky 2015

Spirits in the Sky 2014 was 2 dagen genieten van whisky en andere gedistilleerde dranken. Het harde werk van het The Nectar team mag er zijn. Het resultaat was een top festival in een mooie locatie. Ik ben er zeker van dat menig bezoeker al uitkijkt naar de editie van 2015.

Ondertussen heeft Mario via de facebook pagina al laten weten dat de editie van 2015 zal doorgaan op 7 en 8 november. Kruis die data alvast maar aan in uw agenda. In afwachting daarvan kan je nog even nagenieten van een kleine collectie met foto’s van deze editie.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.