Skip to main content

Signatory Highland Park Vintage 1991 – Proefnotities

Whisky Tasting voor het goede doel!

Vorige week was er een Top tasting bij ons in de buurt georganiseerd door een aantal bevriende whisky liefhebbers in de streek. De opzet was eenvoudig … 7 mensen schonken een fles aan de tasting, en de opbrengsten gingen richting een goed doel in de streek. De eerste whisky uit een reeks van 7 was de Signatory Highland Park Vintage 1991

Signatory Highland Park Vintage 1991

De eerste whisky die we te proeven kregen was een Highland Park vintage 1991 gebotteld door Signatory. De spirit werd gedistilleerd op 20 mei 1991 en heeft gedurende 11 jaar gerijpt op een refill sherry butt (een vat van ongeveer 500 Liter) en gebotteld op 11 november 2002. Volgens de informatie op de fles kwam de whisky uit vat nummer 4455 en hadden we fles 324 van de 651 flessen uit dat vat. 651 flessen uit een vat van 500 liter? Ja, het is dus een Cask Strength Signatory Highland Park Vintage 1991, gebotteld op 59,5 % ABV.

Signatory Highland Park Vintage 1991

Signatory Highland Park Vintage 1991

Proefnotities

  • Kleur:Licht geel van kleur
  • Neus: Een nogal scherpe kruidige neus. Ik rook vooral kaneel en muskaatnoot, wat amandelen en een vleugje eikenhout. De neus had wat scherpe kantjes met vooral een houterige toets, wat granen, een geur die mij deed denken aan heide- en duingras.
  • Smaak: Qua smaak was hij vooral pittig met de nodige invloeden van granen en kruidig. Ik had vooral wat havermout en muesli in de mond. Het kruidige van gember en pepers met een lichte exotische ananas. Opvallend was ook een licht zilte invloed.
  • Finish: Zoals wij zeggen “Hij blijft aan de tanden plakken”. De Signatory Highland Park Vintage 1991 had een heel lange finish die vooral vooraan in de mond blijft hangen met opnieuw invloeden van kruiden en eik.

Onze mening

Tja … “des goĆ»ts et des couleurs, on ne discute pas …”. Pas op, een lekkere whisky hoor, maar niet onmiddellijk mijn favoriet van de avond. Persoonlijk vond ik het houterige karakter iets te doordringend. Moeilijk uit te leggen maar voor mij “beet” de whisky iets te hard in mijn tong. Aan de reacties van de 25 mensen in de zaal te zien waren de meningen best verdeeld. De ene vond hem top, de andere vond hem iets minder. Ikzelf vond hem goed, maar iets te agressief naar mijn smaak.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.