Skip to main content

S.P.I.R.I.T.S. kent een aangename en eerlijke start

S.P.I.R.I.T.S. 2015

Vorige week was het dan zo ver … na weken de nodige promotie te voeren voor het S.P.I.R.I.T.S. festival, was het dit weekend eindelijk zo ver. Wij trokken richting Kapellen en zagen dat het goed was.

S.P.I.R.I.T.S. … Nieuw en kleinschalig

Het was de eerste keer dat Paul, Maarten en Kevin instonden voor S.P.I.R.I.T.S. In samenwerking met Pozzovino Fine Wines & Spirits werd er een klein festival voor geestrijke dranken uit de grond gestampt. De eerste keer is natuurlijk altijd wat koffiedik kijken, en dus werd het bewust nog wat kleinschalig gehouden.

S.P.I.R.I.T.S. … Groot aanbod aan eerlijke prijzen

Kleinschalig betekent in dit geval niets negatiefs, integendeel. Geen 35 euro ingang, en dure drams voor een proevertje … Ik vermoed dat de drempel bewust wat laag werd gehouden. Voor amper 5 euro kreeg je toegang S.P.I.R.I.T.S.

De Whisky’s

Het aanbod was ruim, gaande van rum, gin en natuurlijk Whisky. Om ervoor te zorgen dat er voor elks wat wils was, waren een aantal gekende whisky mensen aanwezig met een standje. Bij Eric Vermeire van Whisky Warehouse kon je natuurlijk even duiken in het Gordon & MacPhail aanbod. Maar unieker was de spirit van Wolfburn … nog geen echte whisky en nu al een smaakbommetje!

Wolfburn ... nog geen volwaardige whisky, maar nu al een smaakbommetje!

Wolfburn … nog geen volwaardige whisky, maar nu al een smaakbommetje!

Oh … en die Gordon & MacPhail The Glenrothes uit 1971 zag er bijzonder aantrekkelijk uit. Maar het zal voor de rappe zijn want Eric heeft er maar eentje meer over.

Een Glenrothes 1971 van Gordon & MacPhail !

Een Glenrothes 1971 van Gordon & MacPhail !

Aan de stand van Jurgen Vromans van The Whisky Mercenary proefde ik tal van lekkers. Wat mij nog het meeste bijgebleven is, dat is de sherry matured Mortlach van Gordon & MacPhail. Voor mij persoonlijk … een favoriet. Bij Danny en Chris van de Maltclan Whisky Club proefde ik nog een lekkere Mortlach, maar toch vond ik de Gordon & MacPhail versie nog iets beter.

Mijn favoriet van de dag ... een Mortlach!

Mijn favoriet van de dag … een Mortlach!

Bij Akim Tarhour proefde ik iets totaal nieuws voor mij. Een St. Magdalene … een ‘closed distillery’ zoals dat dan heet. De distilleerderij sloot naar verluidt de deuren in 1983. Maar goed … de whisky was top.

Een St. Magdalene ... ik had dat nog nooit geproefd

Een St. Magdalene … ik had dat nog nooit geproefd

Ondertussen had ik gemerkt dat de iconische serie Ierse Whisky van The Nectar of the Drams ook op het festival stond. Weliswaar stonden ze niet allemaal op dezelfde stand, maar de drie versies met de glasramen op het label konden geproefd worden. Ikzelf had ze graag alle drie meegenomen naar huis om thuis rusting eens van te proeven. Bij Maarten aan de stand liet ik dus een sample van de 12 jaar oude vullen en de 14 jaar oude. Maar in alle drukte vergat ik een sample van de 23 jaar oude bij Jurgen te halen. Goed … dat zal dus voor de volgende keer zijn.

De Ierse Heilige Drievuldigheid ... ik ben er eentje vergeten ...

De Ierse Heilige Drievuldigheid … ik ben er eentje vergeten …

Afsluiten doe je in schoonheid, en dus trok ik terug naar de stand van Whisky Warehouse. Ik had immers een Tamdhu uit 1971 gespot op de tafel … het werd dus nog even intens nagenieten …

Op naar S.P.I.R.I.T.S. 2016?

Het was heel even ongeduldig afwachten om te zien of S.P.I.R.I.T.S. wel de nodige belangstelling kon trekken, maar ik vermoed dat het alvast geslaagd is. Ik kijk dus al uit naar S.P.I.R.I.T.S. 2016 … groter … beter … en hopelijk nog steeds aan een uiterst interessant tarief.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.