Skip to main content

Raise a Glass to Fred Laing

Raise a Glass to Fred Laing

Vorige week maandag, prachtig weer, een mooie locatie, een heerlijke tasting onder leiding van Fred Laing zelf en een diner … meer was er niet nodig om mijn naar Dworp te lokken.

Douglas Laing & CO

Voor zij die het nog niet weten … Douglas Laing & Co werd opgericht ergens in 1948 en is een van de vele onafhankelijke bottelaars van Scotch Whisky. Douglas Laing & Co is trouwens een familiebedrijf, gevestigd in Glasgow, bij ons vooral gekend omwille van zijn Remarkable Regional Malts, zijn uitzonderlijke Single Casks en andere parels onder de Old Particular, Provenance en Xtra Old Particular reeksen.

Fred Laing

Voor de gelegenheid was niemand minder dan Fred Laing Jr, 2de generatie, afgezakt naar ons land om een aantal nieuwe producten voor te stellen en ons te entertainen tijdens een whisky tasting. Fred Jr, de zoon van stichter Fred Douglas Laing, werd in 1950 geboren in een familie van blenders. Vader Laing vond echter dat zoonlief beter zijn beginnersfouten kon maken bij een ander bedrijf, en dat werd Whyte & Mackay, gevolgd door White Horse Distillers om uiteindelijk in 1972 Douglas Laing & Co te vervoegen.

Mooi weer, knappe locatie, lekkere whisky’s

Raise a Glass to Fred Laing

En aldus geschiedde het … zou je in de geschiedenis boeken lezen, of van Fred Laing horen. Hij vertelde ons alles wat wel wilden weten over het bedrijf, de manier waarop hij aan de slag ging en de producten die hij mee had. Af en toe eens met wat deugnieterij in de ogen en een komische noot, maar toch altijd met heel veel vakkennis. Als je het mij vraag is de naam van de Scallywag Remarkable Regional Malt geïnspireerd op zijn deugnieterij. Fred Laing zelf ontkende alles … den deugniet … 🙂

Raise a Glass to Fred Laing … gelukkig deed hij het even voor!

Tussen de vakkundige uitleg door, kregen we in totaal 8 whisky’s te proven: Een Old Particular Strathclyde 12Y (2005), Remarkable Regional Malt Scallywag 13Y, Remarkable Regional Malt Rock Island, Provenance Ardmore 10Y (2008), Old Particular Tamdhu 16Y (1998) en een Xtra Old Particular Clynelish 21Y (1995).

Old Particular Strathclyde 21 Y (2005)

De grootste verrassing voor mij was onder andere de Old Particular Strathclyde 12Y (2005). Ja … een Single Cask Single Grain whisky, en dan nog een redelijk jonge ook! Nu ben ik altijd van mening geweest dat een graan whisky best wel wat langer op het vat mocht blijven rijpen dan een Single Malt whisky, maar deze Old Particular Strathclyde 12Y bewees mij het tegendeel. 12 Jaar oud, gefinisht op PX Sherry vaten, gebotteld op 48.4% ABV en slechts 153 flessen verkrijgbaar … voor mij echt de verrassing van de avond.

Voor wie beweert dat Single Grain whisky’s pas lekker zijn na 20 a 30 jaar … probeer deze Strathclyde 12 Years Old uit de Old Particular reeks eens.

Zowel koffie, caramel als vanille in de neus, gekarameliseerde suikers, bosvruchten, mokka en zoethout in de smaak en een best lange finish die zachtjes afzakt met toetsen van koffie. Bij deze kan ik mijn kennis dus weer bijschaven … er zijn ook jonge graanwhisky’s die best lekker zijn!

Remarkable Regional Malt, Scallywag 13 Y

Van blended malts heb ik al vaker beweerd dat ze soms best wel naast de single malts mogen staan. Tenslotte zijn het beiden een mengeling van meerder vaten whisky, anders was het wel een Single Cask geweest. Het grote verschil is natuurlijk dat bij een Blended Malt vaten met malt whisky van verschillende distilleerderijen gebruik worden.

De Remarkable Regional Malt Scallywag 13 Years Old

De versie die wij kregen vond ik best wel indrukwekkend. Een Remarkable Regional Malt Scallywag 13 Years Old (limited edition 2019), opnieuw sherry cask matured. In de blend zitten enkel malts van distilleerderijen uit de speyside waaronder Mortlach, Macallan en Glenrothes.

In de neus had ik de typische sherry toetsen, wat rode bosvruchten, braambessen. Qua smaak deed het mij vooral aan broodpudding, marsepein / frangipane denken, inclusief de droge toetsen die ik soms bij sherry casks ervaar, al was hij hier niet te overheersend. De finish was behoorlijk lang en daar kon ik wel van genieten.

Bedankt voor de top namiddag!

Een meer dan geslaagde exclusieve tasting!

Dat het een meer dan geslaagd evenement was, daar was iedereen het over eens. Ik zou dan ook graag de mensen van Cinoco Spirits bedanken, de mensen van Douglas Laing, en natuurlijk ook Fred Laing zelf! Ik hoop in de toekomst nog veel van uw producten te mogen proeven!

Om af te sluiten voeg ik hier nog een aantal sfeerfoto’s toe die je ook op onze Facebook pagina kan terugvinden.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.