Skip to main content

Port Charlotte 10 – Proefnotities

Port Charlotte 10

De Port Charlotte 10 is een van de eerste van een reeks nieuwe releases uit het Port Charlotte kamp. Tijd dus voor onze Port Charlotte 10 review.

Port Charlotte

Ondertussen is het voor mening whisky enthousiast geen geheim dat Port Charlotte deel uitmaakt van de Bruichladdich distileerderij. Onder het merk Port Charlotte brengt Bruichladdich immers een aantal Heavily Peated whisky’s op de markt.

Port Charlotte is van oorsprong de naam van een klein dorpje dat in 1828 werd gesticht op het eiland Islay. Het dorp werd genoemd naar de vrouw van Lord Frederick Campbell en huisde voornamelijk werknemers uit de nabijgelegen Lochindaal Distillery. Een aantal van de oude warehouses van die distlileerder worden de dag van vandaag nog door Bruichladdich gebruikt om hun heavily peated Port Charlotte spirit in te laten rijpen tot de geliefde Port Charlotte Whisky die wij kennen.

Er is ondertussen al veel veranderd bij Bruichladdich. Aan mijn favoriete PC-XX reeks kwam een einde met de PC–12, maar het overgrote deel van het Port Charlotte gamma bleef onaangeroerd.

Port Charlotte 10

Ongeveer een jaar terug kwam er dan het idee om Port Charlotte een moderner en eleganter imago te geven. Het resultaat kan je nu al zien in de nieuwe verpakking van de vernieuwde Port Charlotte reeks. Ik kon de nieuwe verpakking onlangs voor het eerst zelf kunnen zien, en ook even proeven natuurlijk. Zowel de standaard Port Charlotte 10 als the Port Charlotte 10 Islay Barley 2011 kregen een upgrade naar de nieuwe fles en verpakking. Het ziet er inderdaad allemaal wat eleganter en moderner uit, maar is er ook iets veranderd aan de inhoud van de fles ?

Volgens de informatie die ik kreeg is er aan de kwaliteit van het product niets gewijzigd. Zelfde spirit, zelfde 40ppm heavily peated, zelfde manier van rijping en botteling, kortom … dezelfde kwaliteit die je van Port Charlotte al jaren gewoon bent. Dus de Port Charlotte 10 uit de core range blijft onveranderd … Maar naast de core range zijn er ook een aantal ‘speciallekes’ zoals de Port Charlotte 10 Islay Barley 2011.

De Port Charlotte 10 heeft gerijpt op Ex-American & French Oak vaten. Met andere woorden … first fill american oak (65%), second fill american whisky (10%) en second fill French Wine vaten.

Port Charlotte 10

Goed … the theorie hebben we ondertussen gehad. Hoog tijd dus voor de praktijk.

Tijd voor een review van de Port Charlotte 10 Islay Barley 2011

Tijd voor een review van de Port Charlotte 10

Proefnotities

  • Neus: natuurlijk de peat, maar om de een of andere reden merk ik bij Por Charlotte ook steevast een vegetatie, plantaardige toets op die bij mij de herinnering van duingras doet oproepen. Vanille, chocolade en perzik, maar in dat laatste geval dan eerder de pit dan de perzik zelf’
  • Smaak: opnieuw die plantaardige duingras toets, ietwat ziltig met natuurlijk die peatyness die we van een Port Charlotte verwachten, wat verse brooddeeg, chocolade, ontbijtgranen en op het einde ook wat citrusvruchten en iets wat “mijn mond ietwat droogtrekt” maar dat ik niet verder kon specificeren.
  • Finish: het ziltige, plantaardige karakter van de smaak blijft toch aangenaam lang in de mond hangen, en daar hou ik wel van. Dat in combinatie met die typische Port Charlotte peat natuurlijk.

Onze mening

Port Charlotte 10 Islay Barley 2011

Port Charlotte 10

Als er nu 1 brand is waarvan ik een kleine verzameling heb, dan is het wel de Port Charlotte. Voor de andere verzamelaars even verduidelijken dat het hier gaat over amper 5 flessen uit de PC reeks, dus een echte verzamelaar ben ik (nog) niet. En toch ben ik een dan van het merk (ok, ook een grote Bruichladdich Black Art en Laddie fan). Ik ben dan ook blij dat er eindelijk ook eens wat aandacht naar Port Charlotte gaat. Het is, voor mij althans, immers al van de Port Charlotte PC 12 geleden dat ik nog eens iets nieuws geproefd deb van Port Charlotte.

Deze Port Charlotte 10  is dan ook een van de eerste 2 nieuwe expressies die ik van Port Charlotte kon proeven, met dank aan onze Brand Ambassador Nick Baeyens. Ik hou wel van die Port Charlotte, en dat niet alleen om de smaak en de finish, want voor mij persoonlijk is Whisky soms net iets meer dan dat …

Ik ben immers, ondanks wat velen van mij denken, een gevoelsmens. Een whisky kan voor mij heel lekker zijn, maa als hij ook nog eens een gevoel of herinnering oproept, dan geeft diezelfde whisky toch wel iets met mij gedaan, en dat vind ik dan weer mooi … Het plantaardige, het rokerige en het duingras brachten mij terug naar mijn jeugd, de vakanties in Camping Crystal Palace in Lombardijse, de kampvuurtjes die we eigenlijk niet mochten stoken, maar waar we gezellig samen aan zaten, ook al begrepen we elkaars taal niet altijd even goed, het stomme knabbelen op een sprietje vers duingras, de onstuimige capriolen, de vrienden en familie. Het verkennen en zelfs uitgraven van de vele bunkers die er toen nog waren, het eerste echte (Duitse) liefje …

Ja, deze Port Charlotte was niet alleen qua smaak dik in orde, maar het bracht herinneringen terug, en dat doet iets met mij …

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.