Skip to main content

Old Jameson Distillery, een bezoekje waard!

By 30 August 2016Informatie, Nieuws
Visit Old Jameson Distillery

Het doel van ons bezoek aan Dublin was natuurlijk om de Teeling Whiskey Distillery te bezoeken, maar nu we er toch waren sprongen we ook even bij de Old Jameson Distillery binnen.

Old Jameson Distillery

Vroeger

De Old Jameson Distillery is gelegen op Bow Street en heette vroeger ook gewoon the Bow Street Distillery. Pas in 1780 kwam de distilleerderij volledig in handen van John Jameson. Na een renovatie en uitbreiding in 1805, kreeg het in 1810 een nieuwe naam … John Jameson & Son’s Bow Street Distillery. Tegen 1886 was de distilleerderij zo groot (5 acre) dat het een “Stad binnen een stad” werd genoemd.

Op de distilleerderij vond je immers ook een smid, de houtzagerij, ingenieurs, schilders, en de cooperage waar de tonnen werden gemaakt. Het water voor de distilleerderij kwam uit 2 grote waterputten die onder de site werden gegraven. Onder de naburige straten werden kelderes gegraven waar de whiskey rustig lag te rijpen.

Nu

Na een moeilijke periode (de Amerikaanse drooglegging en een handels embargo met Groot Brisante, en de introductie van Scotch blended whisky), werd besloten om de Irish Distillers Group op te richten samen met de vroegere concurrenten (Cork Distillery Company, John Power & Son). De distilleerderij zelf sloot hier de deuren in 1971, en de productie werd verhuisd buiten Dublin naar de New Middleton Distillery.

In de jaren negentig kwam de distilleerderij in verval na een hevige brand. In het begin van de jaren 2000 werd dan besloten om The Old Jameson Distillery om te bouwen tot een bezoekerscentrum. Het mooie bezoekerscentrum opende de deuren in 1997 en ontvang ongeveer 300.000 tot 350.000 bezoekers per jaar.

De rondleiding

Eenmaal we het binnenplein hadden bereikt, zagen we een groter koperen ketel staan … we waren aan het juiste adres. Binnenin een mooie en heel aantrekkelijke bar, een winkel met allerhande Jameson goodies en de kassa voor het bezoek. Het was nog maar pas 10u30, dus nog voor alle drukte. En toch … we waren reeds groep D. Na een kort woordje uitleg door onze gids en een introductie filmpje trokken we samen door het bezoekerscentrum.

Ondertussen lijkt de Old Jameson Distillery echt wel meer op een museum dan een distilleerderij. Natuurlijk krijg je er nog een woordje uitleg bij de verschillende stappen van het productieproces, maar zonder de ‘echtheid’ van een werkende distilleerderij. Van de mash, tot de cashback tot aan de ketels … het volledige proces werd hier mooi in beeld gebracht. Eindigen deden we natuurlijk met een klein proevertje.

De Bar

Goed … het bezoek was heel goed meegevallen, maar toch hadden we weinig kunnen proeven van wat Jameson te bieden heeft. De oplossing? Wel … nog even een controlepost inlassen aan de bar natuurlijk. Net zoals bij Teeling kon je duidelijk zien dat er echt wel aandacht was besteed aan de bar. Hij oogt aantrekkelijk en, belangrijk voor de niet zo grote whiskey liefhebbers, biedt ook een uitgebreide kaart aan cocktails aan.

De Bar bij The Old Jameson Distillery

De Bar bij The Old Jameson Distillery

De Whiskeys

Na de rondleiding hadden we reeds een proevertje gekregen, een standaard Jameson en nog twee andere whiskys die niet van Jameson waren. Zoals vele whisky liefhebbers hadden we wel graag wat meer geproefd dan enkel de basis whiskey. Ons oog viel op de Jameson Reserve Bottling tastings.

Jameson Reserve Bottling tastings

Jameson Reserve Bottling tastings

De eerste whiskey die op ons lijstje stond was de Jameson Special Reserve 12 Years Old, gerijpt in Oeoroso sherry en bourbon vaten. Een licht kruidige neus met invloeden van gedroogd fruit. In de mond was meer invloed van het hout en een zachte zoetheid van gedroogde vruchten. Een mooie combinatie van kruiden en zoetigheden. De volgende was de Jameson Black Barrel. Het speciale hier is dat de bourbon vaten nog eens extra worden getoast. In de neus de karamelsnoepjes van weleer, babelutten, toffe en pepers. In de smaak eerder noten, vanille en kruiden. Best lekker als je het mij vraagt.

Jameson Irish Whiskey Cask

Jameson Irish Whiskey Cask

De derde in rij was de Virgin Oak (Gold Reserve)… eerlijk gezegd niet echt mijn ding. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet beschrijven, maar de whisky trok mijn mond wat droog waardoor ik minder voeling had met de smaak. Eindigen deden we met de Jameson 18 Year Old Limited Reserve. Gelukkig had ik na de vorige whiskey mijn mond wat gespoeld met het nodige water, want deze whiskey kon mij wel bekoren. Volgens mijn notities had ik wat botersnoep in de neus, maar vooral een mondvullende smaakt van toffee, sherry invloeden, rode vruchten, vanille, en kruiden. Toen mij de vraag werd gesteld welke whisky ik uit de vier zou kiezen … koos ik voor de Jameson Black Barrel, omdat hij net iets anders was dan al de rest. De overige 3 lagen zo dicht bij elkaar dat het moeilijk kiezen was … al weet ik zeker dat ik de Virgin Oak naast mij zou laten liggen.

De Whiskey Makers Series

Als whisky liefhebber wil je natuurlijk wel net iets meer, en we hadden tijd zat … dus trokken we richting de bar voor een tweede ronde. Op de vraag of hij nog iets speciaals in huis had wat we echt wel moesten proeven, plaatste de barman 3 nieuwe flessen op de bar. “We hebben ze nog maar enkele weken”, probeerde de barman ons overtuigend duidelijk te maken … precies of dat nog nodig was …

The Whiskey Makers Series

The Whiskey Makers Series

Voor onze neus stonden 3 flessen uit de Whiskey Makers Series … The Distiller’s Safe, de Cooper’s Croze en de Blender’s Dog. Tijd dus om wat nader kennis te maken met onze drie nieuwe vrienden. De Distillery’s Safe was eerder zacht, floraal en kruidig is een homage aan het karakter van het distillaat zelf. De Cooper’s Croze daarentegen was zoeter en fruitiger. De Blender’s Dog was dan weer een mooie combinatie van beiden.

Persoonlijk hadden de bottelingen uit de Whiskey Makers Series meer indruk op mij gemaakt dan de vorige (met uitzondering van de Black Barrel). Alles wat we voorheen hadden geproefd lag immers qua smaak en ervaring zo dicht op elkaar dat je ze zelfs moeilijk uit elkaar zou kunnen houden. De drie flesje uit de Whiskey Makers Series lieten een ander kantje zien van Jameson Whiskey en daar ben je als whisky liefhebber uiteindelijk wel naar op zoek!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.