Skip to main content

Octomore 10 Second Limited Edition – Proefnotities

Octomore 10 Second Limited Edition

Een tijdje terug kreeg ik een aantal samples van Bruichladdich toegestuurd. Tijd om er dus ook iets over te schrijven, en beginnen doen we met de Octomore 10 Second Limited Edition.

Bruichladdich

Bruichladdich is een van de distilleerderijen op het eiland Islay en produceert naast single malt whisky ook nog een artisanale gin (The Botanist).

De distilleerderij ontstond in 1881 op de oevers van Loch Indaal, het meest westelijke stuk van Islay. De stichters van weleer, William, John en Robert Harvey, kwamen uit een whisky familie die sinds 1770 eigenaar waren van twee distilleerderijen in Glasgow. De drie broers verenigden hun krachten en talenten om zo de Bruichladdich distilleerderij op te richten. William Harvey runde de distilleerderij tot zijn dood in 1936. Daarna veranderd de distilleerderij gedurende 40 jaar heel vaak van eigenaar, en het kwam zelfs bijna tot een sluiting in 1994.

In 2000 werd de distilleerderij opgekocht door een groep investeerders met o.a. Mark Reynier en Murray McDavid. Niet veel later werd Jim McEwan aangenomen als master distiller. Jim McEwan had zijn loopbaan gestart op 15 jarige leeftijd bij Bowmore en was dus de ideale kandidaat.

Halfweg 2012 werd er uiteindelijk aangekondigd dat Rémy Cointreau een regeling had getroffen met de distilleerderij en dus Bruichladdich over kocht.

Octomore

Bij Bruichladdich worden verschillende whisky’s geproduceerd. Enerzijds zijn er de traditionele Bruichladdich bottelingen, maar er zijn ook de iets meer geturfde Port Charlotte whisky’s en uiteindelijk de koning van de turf … de Octomore!

Waarom de koning van de Turf? Wel … Octomore is de meest geturfde whisky ter wereld. Er is dus peated whisky, heavily peated whisky en dan heb je de Octomore!

Octomore 10 Second Limited Edition

Het sample dat we vandaag proeven is de Octomore 10 Second Limited Edition. Volgens de informatie op het sample flesje, werd de spirit op 21 december 2005 gedistilleerd op 167 ppm (167 ppm = 167 delen fenolen per miljoen delen whisky).

Ter vergelijking … een licht geturfde whisky heeft 15 a 20 ppm, een geturfde whisky zo’n 30 a 40 ppm. Daarboven spreekt men over zwaar geturfde whisky. De Octomore 10 Second Limited Edition heeft dus 167 ppm!

Maar goed … de spirit werd afgevuld in bourbon vaten en Grenache Blanc vaten, en mocht gedurende tien jaar rijpen in magazijn P2. Magazijn P2 is blijkbaar het oude stenen magazijn in het dropje van Port Charlotte, dicht tegen de westkust van Loch Indaal.

Proefnotities

  • Neus: Ik had in alle eerlijkheid een overheersende peat verwacht, maar dat viel best mee. Ik vermoed dat het zoete karakter van de wijnvaten hier een grote invloed op had. Er was dus zeker peat, maar ook een zoete vanille, rozijntjes en zelfs rijpe witte druiven en groene appels.
  • Smaak: In de smaak is de turf heel duidelijk aanwezig, maar ook niet over dominant. Wat amandelen, marsepein, tabak, mandarijntjes. Een opvallend olieachtige textuur in de mond ook
  • Finish: Droog, peaty en ook best wel lang

Onze mening

De Octomore 10 second edition was een beetje een verrassing. Om de een of andere reden had ik hem nog peatier verwacht dan hij was. Al bij al viel dat nog best mee. Volgens andere proevers heeft dat vooral met de leeftijd te maken. Na 10 jaar zou de peat niet meer zo dominant aanwezig zijn in de whisky. Ik vermoed dat de Grenache Blanc vaten er toch ook wel een groot deel mee te maken hebben.

De Octomore 10 Second Edition is bij deze de beste Octomore die ik reeds heb geproefd. Geturfd en gedurfd ! Bedankt Bruichladdich en Bona om ons van dit sample te voorzien!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.