Skip to main content

NAS vs Age Statement blind proeverij

De samples voor de NAS vs AS Blind Proeverij

Het onderwerp van de NAS (No Age Statement) whiskies heeft al heel wat stof doen opwaaien. De meningen zijn vaak nogal uiteenlopend. Daarom kwam Oliver Klimek van dramming.com met een fantastisch idee … een NAS vs Age Statement blind proeverij!

NAS vs Age Statement

Telkens het onderwerp nog maar aan bod komt hoor je de voor en tegenstanders al snel. De ene vind het een manier om jonge, goedkopere whisky aan de man te brengen aan hogere prijzen. De andere vindt het dan weer inspelen op een smaakprofiel. Te weinig authenticiteit en te veel marketing … een aantal van de zaken die vaak komen bovendrijven bij de NAS vs Age Statement discussie.

Objectief gezien ligt alles nog iets moeilijker. Zelf kan ik zeggen dat ik reeds NAS whiskies heb geproefd die ik beter vond dan whiskies met een leeftijdsaanduiding. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook!

Maar wat als je nu blind zou moeten proeven? Welke whisky zou je dan het lekkerste vinden? Wel, dat is nu precies wat Oliver Klimek van dramming.com wou achterhalen met zijn NAS vs Age Statement blind proeverij.

De eerste reeks uit de NAS vs Age Statement blind proeverij.

De eerste reeks uit de NAS vs Age Statement blind proeverij.

NAS vs Age Statement blind proeverij

De opzet is eenvoudig … er zijn twee groepen met deelnemers uit alle regio’s. Op nog geen week tijd waren de 70 beschikbare plaatsen ‘uitverkocht’. Ikzelf had mij ook ongeschreven en belandde in groep B.

Elke deelnemer ontvangt 10 samples. De samples zijn voorzien van een cijfer en letter combinatie, 1A, 1B, 2A, 2B tot en met 5A en 5B. Elk van deze A/B paren bestaat uit een NAS expressie en een Age Statement expressie van eenzelfde distilleerderij. De bedoeling is dus dat elk paar gelijktijdig geproefd wordt.

Het enige wat van ons wordt verwacht is dat we laten weten of we A of B nu het lekkerste vonden. Wij weten niet welke van de twee de NAS expressie is, en weten ook de distilleerderij niet. We mogen onze eigen proefnotities indienen en gokken welke whisky het is, maar dat is bijkomstig in deze NAS vs Age Statement blind proeverij.

Het resultaat van de blind proeverij

De twee groepen van 35 personen proeven dus een set van 5 NAS en Age Statement expressies van een bepaalde Schotse distilleerderij. In totaal worden zo dus 10 sets geproefd.

De resultaten van deze NAS vs Age Statement blind proeverij zullen verschijnen op de dramming.com website. Daarna zorgen we er wel voor dat je alles ook hier even kan nalezen.

Zelf ben ik ervan overtuigd dat er een aantal verrassingen zullen tussen zitten. Tijdens deze blind proeverij wordt je immers niet afgeleid door het al dan niet aanwezig zijn van een jaartal op de verpakking. Het zou mij dus niet verbazen mochten de meningen nog altijd even verdeeld zijn als voorheen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.