Skip to main content

Mount Gay Rum – The Madeira Cask Expression

By 1 February 2023Proefnotities

Wat … Rum ? Hier ? En ja … af en toe geniet ik ook eens van een lekkere Rum, en toen ik de kans kreeg om deze Mount Gay The Madeira Cask Expression te proeven, kon ik geen nee zeggen.

Mount Gay Rum

Voor zij die het nog niet weten, Mount Gay Rum wordt op Barbados gedistilleerd door de Mount Gay Distilleries Ltd. Volgens wat ik kon terugvinden wordt daar al Rum geproduceerd sinds 1703. Dat is natuurlijk het jaar waarvan de oudste akte werd teruggevonden, de kans dat er al veel langer Rum werd gedistilleerd is groot. Vandaag de dag is Mount Gay Distilleries grotendeels in handen van Remy Cointreau, en wordt de Rum wereldwijd verkocht.

Mount Gay Black Barrel

Mount Gay Black Barrel

Voor we beginnen aan The Madeira Cask Expression kon ik ook even proeven van de Black Barrel, een double cask blend Mount Gay. Opvallend hier is dat de Rum nog een tweede rijping krijgt op heavily charred bourbon barrels. Het resultaat is een heerlijke rum die naar mijn mening iets minder zoet is dan andere Rums in het genre. Qua smaak is hij dus iets droger dan andere Rums, met duidelijke invloeden van het hout, ook een lichte roerigheid door de Charred Barrels natuurlijk en met een mooie kruidige afdronk.

Ik vroeg ook even aan Geert van Double Strainger, welke cocktail hij zou aanraden op basis van de Black Barrel. Zijn antwoord was een Old Fashioned … zonder enige twijfel. Snel ook even het recept gevraagd met dit als resultaat :

  • 50 of 60 ml rum
  • 10 ml suikersiroop
  • 1 dash angostura bitters
  • 1 dash orange bitters

Ja … lap … bitters, dat had ik niet eens in huis. Gelukkig moest ik die week toch nog een en ander in huis halen, en dus prepareerde ik een Old Fashion met de Black Barrel, en Geert had gelijk … het was een heerlijke combinatie. Ik vermoed dat het licht rokerige karakter voor de final touch zorgde in de cocktail.

The Madeira Cask Expression

Opvallend hier is dat de rijping van de Mount Gay Rum gebeurde in Madeira vaten, en dat gedurende een 6 tal jaar. Het kleurverschil is duidelijk merkbaar, want deze expressie heeft een licht rode gloed. Zelf had ik nog niet veel gehoord van een Rum die op een speciaal vat had gerijpt. Ze zijn er waarschijnlijk wel, maar ik had er nog nooit van gehoord.

De Mount Gay – The Madeira Cask Expression heeft een duidelijke rode gloed in zich.

The Madeira Cask Expression maakt deel uit van de Master Blender Collection, die in 2018 begon met een XO The Peat Smoke Expression, met daarna varianten zoals de Pot Still Rum, The Port Cask Expression en de Andean Oak.

Nog een weetje is dat voor The Madeira Cask Expression enkel en allen Rum werd gebruikt die met een column still werd gedistilleerd, een uitzondering voor Barbados. Het is immers zo dat het grotendeels van de Rum van Barbadus een blend is van Column Still en Pot Still. The Madeira Cask Expression heeft ook geen Ex Whisky vaten gezien, maar heeft dus de volledige 6 jaar gerijpt in een Madeira vat.

Het resultaat is een unieke Rum, die vooral in het oog springt bij Rum Afficionado natuurlijk. Met zijn 55% ABV is het ook een redelijk stevige Rum. Ik was dan ook heel blij dat ik hiervan een sample mocht ontvangen.

The Madeira Cask Expression – Proefnotities

The Madeira Cask Expression

Ik ben natuurlijk geen Rum expert, maar toch wil ik jullie mijn bescheiden mening meegeven, dus heir gaan we…

  • Neus: Opvallend fruitig met vooral toesten van gestoofde peer, maar ik rook ook wat kruidige en pittige rabarber, en zoete toetsen die mij onmiddellijk aan honing deden denken. Het aroma evolueert wat naarmate de Rum langer in het glas zit. Ik kreeg wat meer gedroogd fruit door, en wat rozijnen.
  • Smaak: Ook hier fruitig en minty. Ik kreeg aan de fruitige kant opnieuw de peren, Loonse stroop, maar ook appelsien en een lichte citrus. Een opvallende frisheid die mij aan munt deed denken, maar ook subtiele kruidige pepers, lichte houterige invloed, en een zoet karakter.
  • Finish: De smaak blijft ook mooi lang in de mond hangen, gewoon zalig eigenlijk.

Ja, ik geef toe, ik vond dit een ongewone rum met een mooi karakter. Een rum waar je zonder blozen puur van kan genieten, net zoals een lekkere whisky. Ik zie mij echt op een zonnig terras zitten met een sigaar en een glas Mount Gay The Madeira Cask Expression in de hand, om zo de Rum nog even die extra tijd te geven op al zijn aroma’s en smaken prijs te geven.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.