Skip to main content

Maltclan Whiskyfestival … een voorbeeld van hoe een whisky festival zou moeten zijn!

By 18 January 2016January 26th, 2017Evenementen, Informatie, Whisky Festival
Maltclan Whiksyfestival 2016

Dit weekend was het dus zo ver … Het zevende Maltclan Whiskyfestival en tevens ook de eerste ‘werkdag’ voor Whisky with Friends. Wij gingen een kijkje nemen en zagen een mooi voorbeeld van wat je als whisky liefhebber verwacht van een whisky festival!

7 de Maltclan Whiskyfestival kreeg een nieuwe locatie

Wie er vorig jaar bij was, weet dat het Maltclan Whiskyfestival nood had aan een iets grotere locatie. Dit jaar kreeg het festival dus een nieuwe, mooie en grotere locatie … het Cultureel Centrum ’t Vondel.

Al van bij de aankomst werd het duidelijk dat de locatie een schot in de roos was. Plaats genoeg voor de verschillende standen, ruime wandelgangen tussen de standen en meer dan voldoende plaats aan de bar.

Het Maltclan Whiskyfestival uitgegroeid tot toonbeeld voor andere festivals!

Ja, andere whisky festivals in het land mogen hier duidelijk een voorbeeld aan geven. Geen inkomt van 35 euro, maar gewoonweg 10 euro, waarvan je nog eens 5 euro terugkreeg na het afgeven van je glas.

En ok, ik weet wel dat je op de ‘andere’ festivals wel hier en daar een gratis dram kan proeven, dat klopt. Maar misschien wil ik wel helemaal niet van al die gratis standaardbottelingen gaan proeven om toch iets van waarde uit die 35 euro te halen? Misschien wil ik mijn smaakpallet zuiver houden om te genieten van die iets oudere, of onbekende drams? Want geef toe … 35 euro inkom is al veel … en glazen hebben we ondertussen ook wel genoeg in de kast staan. Dus hoe haal je het meeste uit die 35 euro? Je … door die gratis drams te nuttigen … die whisky’s die je misschien niet wil proeven, maar toch moet proeven om de inkom ‘terug te verdienen’. Ikzelf geef liever 20 euro extra uit aan drams waar ik wel wil van genieten.

De Maltclan Whiskyfestival botteling: een Glen Elgin van Gordon & Macpail

De Maltclan Whiskyfestival botteling: een Glen Elgin van Gordon & Macpail

Niet alleen de inkom zat er ‘boenk op’, maar de locatie was gewoonweg schitterend. Maar al te vaak kom je op een druk festival en moet je bijna schreeuwen om elkaar te verstaan. In ’t Vondel was dat niet het geval. De akoestiek in de zaal is zo goed dat je zelfs in alle drukte nog een degelijk gesprek kan voeren zonder dat je hoeft te schreeuwen.

Een babbeltje slaan kon in de drukte zelfs zonder schreeuwen

Een babbeltje slaan kon in de drukte zelfs zonder schreeuwen

Het whisky aanbod was trouwens ook dik in orde en hapjes waren er ook voldoende. Wie zin had kom zelfs genieten van wat zoets of een whisky en kaas pairing.

Een whisky en kaas pairing van 't Parlement

Een whisky en kaas pairing van ‘t Parlement

De Whisky’s

Als we het dan toch over de whisky’s hebben, laten we dan even een kijkje nemen naar die whisky’s die mij bij zijn gebleven.

Oude botteling Benromach 21 Years Old

Een Benromach 21 Years Old, maar dan een oude botteling. Romig en zoet, botersnoep en caramel met invloeden van sherry en een licht olieachtige textuur. Een Benromach waar ik wel van kan genieten. Jammergenoeg nergens meer te vinden precies.

Een oude Benromach 21 botteling, super!

Een oude Benromach 21 botteling, super!

Oude botteling Tomatin 10 Years Old

Nog zo een gouden oude … een licht rokerige Tomatin met in de neus een toets van gebrande koffie, honing en vanille. Een mouterige en kruidige smaak en met een zachte kruidige finish. Yummie…

Een lekkere oude Tomatin 10. Licht rokerig, gebrande koffie in de neus, boterdnoep en lichte karamel.

Een lekkere oude Tomatin 10. Licht rokerig, gebrande koffie in de neus, boterdnoep en lichte karamel.

Glengoyne 12 Years Old Single Cask

Ik heb al vaker iets lekkers geproefd bij Glengoyne, maar deze Single Cask vond ik echt super. Een sherry bommetje zoals Alex zou zeggen. Een mooie amber kleur, met duidelijke sherry invloeden. Gestoofde appels, noten en limoen had ik in de neus. In de mond ook een olieachtige textuur met lichte fruit toetsen, want romige boter, met de noten erbij misschien wel wat pindakaas en een duidelijke caramel toets. Een finish die je duidelijk kan associeren met de sherry met vooral rode bosvruchten.

Een single Cask Glengoyne van 12 jaar. Mooie Amber kleur, lekkere sherry invloeden

Een single Cask Glengoyne van 12 jaar. Mooie Amber kleur, lekkere sherry invloeden

Op het einde proefde ik bij Eric Vermeire nog een toppertje, maar ik vergat op te schrijven welke het was. Sorry Eric, maar die zal ik nog eens opnieuw moeten proeven 🙂

Het Maltclan Whiskyfestival legt de lat dus duidelijk hoog!

Goed … Laten we eerlijk zijn … Het Maltclan Whiskyfestival is duidelijk een top whiskyfestival in België geworden! Niet alleen dat, het is een voorbeeld van wat de whisky liefhebber van een whisky festival verwacht. Niet duur, een grote variatie aan whisky’s, zowel instap whisky’s, standaardbottelingen als oudere en specialere bottelingen, en dat allemaal in een super locatie. Wat wil je als whiskyliefhebber nog meer?

Dus … aan alle andere whisky festivals ten lande … opgelet … want het Maltclan Whiskyfestival heeft zopas de lat gelegd waar jullie over moeten, en dat zal niet makkelijk zijn want hij ligt hoog!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

4 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.