Skip to main content

Maltclan Whiskyfestival doet het weer!

Maltclan Whiskyfestival doet het weer

Vorig weekend was het dus weer zo ver … het jaarlijkse Maltclan Whiskyfestival. Of het zijn reputatie van het beste whisky festival van Vlaanderen kon waarmaken?

8 ste Maltclan Whiskyfestival trekt opnieuw veel bezoekers.

Vorig jaar was het Maltclan Whiskyfestival een groot succes, en dus trok ik dit jaar opnieuw richting het Cultureel Centrum ’t Vondel voor de 8ste editie van het Maltclan Whiskyfestival. Mijn eerste indruk was echter dat het er precies kleiner uitzag, en dus stelde ik de vraag aan Chris Lauriers:

Het is zeker niet kleine, we hebben exact dezelfde oppervlakte. Het enige verschil met vorig jaar is dat de stoelen deze keer vooraan de zaal staan en niet op de zijkanten van de zaal. Dat geeft misschien de eerste indruk dat het iets kleiner is, maar eigelijk is het gewoon iets minder diep en iets breder.

En dat klopte ook gewoon. Toen ik wat rondliep op de vloer, merkte ik ook al snel dat er inderdaad niet minder standen waren dan vorig jaar. Alles was gewoon net iets anders ingedeeld.

De Clubbotteling van het Maltclan Whiskyfestival is dit jaar een Ardmore 1997 - 2016 van Gordon & MacPhail geworden.

De Clubbotteling van het Maltclan Whiskyfestival is dit jaar een Ardmore 1997 – 2016 van Gordon & MacPhail geworden.

Het Maltclan Whiskyfestival trekt meer kenners en liefhebbers?

Gedurende het verloop van de dag hoorde ik wel vaker standhouders zeggen dat het publiek toch iets anders is. Dat her eerder de echte liefhebbers en kenners zouden zijn. De reden? Wel, er werd al iets sneller een duurdere whisky geproefd dan een standaard botteling.

Ikzelf ga daar niet mee akkoord. Het is totaal geen ander publiek dan op andere Whisky Festivals! Ik zag er immers heel veel bekende gezichten, liefhebbers die ik ook op andere festivals ontmoet. Dat de bezoekers iets dieper in de buidel duiken om eens een iets oudere of exclusievere whisky te proeven, daar ga ik wel mee akkoord. De reden ligt voor de hand … een lage inkom!

Dat er bekende gezichten aanwezig waren ... ja, maar dat er enkel kenners aanwezig waren? Daar twijfel ik aan.

Dat er bekende gezichten aanwezig waren … ja, maar dat er enkel kenners aanwezig waren? Daar twijfel ik aan.

Laten we eens fantaseren over de gemiddelde bezoeker. Is hij een beetje zoals ikzelf, dan heeft hij een bepaald budget … laat ons zeggen … 60 euro? Daarmee betaalt hij dus in eerste instantie de inkom, koopt hij waarschijnlijk nog iets om te eten, en spendeert hij de rest aan whisky. Bij een inkom van 35 euro is de rekensom snel gemaakt. Dan blijft er nog zo’n 20 euro over, en die spendeer je dan bewust aan misschien de iets minder dure bottelingen, zodat je er toch een aantal hebt geproefd! In bepaalde gevallen gaan bezoekers dan inderdaad op zoek naar de gratis whisky op een stand, of de whisky die maar 1 of 2 euro kost.

De inkom op het Maltclan Whisky Festival bedraag 10 euro. Geef je op het einde het glas terug, dan krijg je nog 5 euro terug ook! Het resultaat … je hebt met hetzelfde budget nog 50 euro over om te spenderen op de beursvloer. Logisch toch dat de bezoekers dan ook eens van de iets duurdere bottelingen gaan proeven?

En dat er tal van lekkers te proeven was, dat werd al snel duidelijk ...

En dat er tal van lekkers te proeven was, dat werd al snel duidelijk …

Ik denk dus niet dat het een ander soort publiek is die het Maltclan Whisky Festival bezoekt, maar eerder hetzelfde publiek die veel meer overhoudt van zijn budget om op de beursvloer te spenderen.

De Whisky’s

Maar goed … gezien er toch iets meer budget was om te spenderen, waar heb ik het dan zelf zo allemaal aan gespendeerd? Wel, van een aantal vergat ik precies een foto te nemen. Dat is niet van mijn gewoonte, want meerstal neem ik daar wel de tijd voor …

Tomatin 40 Years Old

De eerste was de Tomatin 40 Years Old aan de stand van Sven. Een van die once-in-a-lifetime whiskies denk ik. Aan 10 dram voor een proevertje, ook niet de goedkoopste. Maar zoals ik al eerder aangaf … ik had wat meer budget om te spenderen op de beursvloer, dus dacht ik “Waarom niet”. Een aangename whisky met een fantastische finish!

Ben Nevis 19 Years Old – The Whisky Mercenary

Na het proeven van de super Ben Nevis 20 Years Old van The Nectar, ben ik wel benieuwd naar wat Ben Nevis nog meer te bieden heeft. Hier en daar hoor ik wel dat Ben Nevis nogal wisselvallig kan zijn. Er zouden evenveel fantastisch lekkere Ben Nevis bottelingen zijn als bottelingen waar je beter niet te lang bij stilstaat.

En dus ging ik even proeven bij The Whisky Mercenary, want hij hat een nieuwe Ben Nevis 19 Years Old bij. Die mag voor mijn part gerust bij het lijstje van de lekkere Ben Nevis bottelingen staan!

Catto’s 25 Year Old

Soms gebeurt het ook eens dat ik mijn naam hoor roepen aan een stand, gevolgd door “dit moet je eens proeven”. Aan de stand van Geert de Bolle werd blijkbaar een Catto’s 258 Year Old geopend.

Een Blended whisky die werd gebotteld ter gelegenheid van de 150 ste verjaardag van een van de eerste blended Scotch whisky merken. Van de Catto’s 25 Year Old zijn er welgeteld 2400 flessen beschikbaar. Een aangenaam zachte whisky met heel wat fruitige invloeden en een lichte kruidigheid. Een best lekkere blend! Naar de prijs was ik vergeten informeren, maar ik vermoed dat Geert de Bolle u wel verder kan helpen!

Over deze Coleburn 1981 lees je hier binnenkort meer!

Over deze Coleburn 1981 lees je hier binnenkort meer!

Coleburn 1981

Bij Eric Vermeire stonden opnieuw tal van Gordon & MacPhail bottelingen te proeven. Eentje daarvan was een nogal exclusief exemplaar … een Coleburn 1981, gebotteld in 2015 op 46% ABV. Als ik het goed heb begrepen, zijn er maar 161 flessen van deze whisky gebotteld.

Een rijping op sherry vaten staat centraal bij de Coleburn 1981 met de typische invloeden van vijgen, pruimen en zelfs wat rozijntjes. Nu was het natuurlijk niet meer de eerste whisky die ik proefde, maar niet getreurd … ik nam een sample mee naar huis om in detail wat proefnotities op te stellen.

Een flesje Coleburn 1981 bemachtigen kan bij Whiskyhouse natuurlijk, maar met slechts 161 exemplaren informeer je toch best even snel bij Eric hoeveel hij er nog beschikbaar heeft.

Het Maltclan Whiskyfestival doet het dus weer!

Net zoals vorig jaar deed het Maltclan Whiskyfestival wat ervan verwacht werd. Een aangenaam whisky festival dat toegankelijk is voor iedereen. Je betaalt geen torenhoge inkom, waardoor je meer budget hebt op te spenderen aan waar het echt om gaat … het proeven van lekkere whisky’s!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.