Skip to main content

Maltclan Whisky Festival trekt opnieuw veel whisky liefhebbers

6e Maltclan Whiskyfestival

Ja … gisteren was het dus zo ver … het eerste Whisky Festival van 2015 (voor mij alvast). Deze keer trok ik richting Halle waar de Maltclan Whiksyclub zijn zesde Maltclan Whisky Festival organiseerde.

Maltclan Whisky Festival

Het Maltclan Whisky Festival is ondertussen een jaarlijs terugkerend evenement geworden. Dit jaar was het zelfs al de zesde editie van het Maltclan Whisky Festival. Zelf was ik er nog niet geweest, en dus besloot ik om kort voor de middag richting Halle te vertrekken.

Na een uurtje rijden stond ik in Halle. Met wat geluk vond ik een parkeerplaats aan de kerk vlak bij de locatie. De plaats van afsprak was Cultuurhuis De Muzen, en dat was maar een paar meter stappen.

Eigenlijk was in dit geval het openbaar vervoer een fantastisch alternatief. Op een uurtje sporen sta je immers van Gent in Halle. Vanaf het station is het dan maar een kleine 5 minuten stappen tot je bij Cultuurhuis De Muzen bent.

Binnen op het Maltclan Whisky Festival heerste trouwens al een gezellige drukte. De verschillende whisky importeurs en verdelers in ons land hadden hun standjes mooi opgesteld. Ik hoorde hier en daar mensen zeggen dat er minder standjes waren dan op de vorige editie van het Maltclan Whisky Festival. Ik zou het niet weten, want vorig jaar was ik er niet bij. Wat ik wel kan zeggen is dat er zeker niet te weinig standjes waren. Er was meer dan genoeg lekkers te proeven.

De Whisky’s

Zoals gewoonlijk doe ik eerst een snelle ronde om eens te zien wat er allemaal aanwezig is. Hier en daar even goeiedag zeggen en mijn beste wensen overmaken hoort daar natuurlijk ook bij.

Daarna doe ik nog eens een ronde om hier en daar wat foto’s te nemen. Ondertussen bekijk ik ook even een aanbod en maak ik ergens in het achterhoofd al een selectie van zaken die ik wil proeven. Deze keer had ik vooral een aantal bottelingen in het vizier waar ik nog nooit iets van had geproefd. Dat in combinatie met nog een aantal suggesties van standhouders zorgde ervoor dat het weer dik in orde was op alle vlakken.

De Maltclan Botteling

Aan de stand van Whisky Warehouse kon je de Maltclan botteling proeven. Het is een Strathmill 1999 geworden, gebotteld door Gordon & MacPhail. Voor de volledigheid … vat 540, gebotteld op 53.7% vol. Veel meer details ga ik voorlopig nog niet prijsgeven want de volledige proefnotities zal je hier binnenkort nog kunnen nalezen.

Een Glen Calder gedistileerd in 1949

Eric staat in de spotlights, of is het voor die speciale 40 jaar oude whisky

Eric staat in de spotlights, of is het voor die speciale 40 jaar oude whisky

Het was dus constant behoorlijk druk aan de Whisky Warehouse stand. Tenslotte passeerde iedereen daar om van de Club botteling te proeven. En toch werd het op een bepaald ogenblik wel enorm druk aan de stand.

Er was immers een 40 jaar oude Glen Calder aanwezig. De fles ging pas open als er minstens 15 mensen inschreven en hun duit in het zakje deden. Na een korte zoektocht werden toch voldoende geïnteresseerden gevonden, en de fles werd ontkurkt. De fles in kwestie werd blijkbaar in 1949 gedistilleerd en in 1989 gebotteld. Een heel uniek exemplaar, maar volgens de proevers zijn geld wel waard.

Littlemill 25 Years Old

Hart Broters … ik had er nog niet echt van gehoord. De eerste keer dat ik ervan hoorde was een paar weken terug toen ik een Hart Brothers tasting toevoegde aan de whisky kalender. Van Littlemill had ik wel al een en ander opgevangen, en dus probeerde ik de 25 jaar oude Littlemill uit aan de stand van Hart Brothers.

Bij Hart Brothers eens een Littlemi van 25 jaar proeven. #littlemill #singlemalt #scotch #whisky #whiskywithfriends

A photo posted by Stefaan Lesage (@stefaanlesage) on

Deze Littlemill werd gedistilleerd in 1988, heeft gerijpt in een first fill sherry butt en werd gebotteld in 2014. Het resultaat is ene non chill filtered whisky met een alcohol volume van 55.2 %. De typische sherry toetsen waren duidelijk aanwezig in deze whisky … zacht, noten en rozijntjes en een lange afdronk. Man … dat was genieten.

Chapter 7 – Tormore 1995

Chapter 7 is een redelijk nieuwe speler op de markt van de onafhankelijke bottelaars. Ook hier had ik er nog niet van gehoord … tot ik een berichtje las van Jurgen’s Whiskyhuis dat hij hun Belgische verdeler werd. Tijd dus om eens van hun aanbod te proeven.

De Chapter 7 Tormore 1995 zag er een typische sherry botteling uit. De whisky gad een iets rodere tint dan de rest en rook ook nogal zoet. Niets is echter minder waar … Qua smaak was hij aan de zoete kant met toch kruidige toetsen en een warme, zoete afdronk. Het is er eentje waar ik wel nog eens op mijn gemak van wil proeven. Ja … het heeft mijn interesse in het aanbod van Chapter 7 whisky aangewakkerd.

Glen Keith 1971

Bij The Bonding Dram zag ik een whisky staan uit mijn geboortejaar. Ik probeer er op te letten, maar 1971 is meestal moeilijk te vinden, dus kon ik niet anders dan deze Glen Keith proeven.

Een Glen Keith van 1971, mijn geboortejaar. #whiskywithfriends #whisky #glenkeith #singlemalt #scotch

A photo posted by Stefaan Lesage (@stefaanlesage) on

In eerste instantie rook hij nogal houterig, en kreeg ik echt de alcohol in de neus. Bij het proeven vond ik dat totaal niet. Een whisky waarbij de neus niet overeenstemt met wat je smaakt. Een typische sherry met rozijnen en bosvruchten, met een eerder dikke / olieachtige textuur. Een lange fruitige afdronk zorgde voor een finishing touch. Echt lekker … maar aan om en bij de € 300 voor een fles, vrees ik dat er geen plaats meer is in mijn whisky kast.

Bij Dram 242 een heel speciale Glenrothes geproefd[

Bij Dram 242 een heel speciale Glenrothes geproefd

Glenrothes 1996 – 18 Years Old

Wat verder bij Dram 242 probeerde ik een Glenrothes uit van The Whisky Warehouse No.8. Volgens mij de eerste Glenrothes van een onafhankelijke bottelarij die ik ooit heb geproefd. Een single cask (vat 3140 – bourbon hogshead) waarvan 274 flessen werden gebotteld op 56.1 %.

Ook deze whisky was zoet in de neus, met vooral honing en rijpe peren. Ook in de mond nogal zoet, met opnieuw honing, toffee’s, Werther’s Originals, en iets wat mij deed denken aan Loonse Stroop. Een matig lange en zoete afdronk.

Girvan 1988 – 26 Years Old

Eindigen met het serieus proef werk, deed ik aan de stand van Whisky Import Belux met een graan whisky. Ik kreeg de tip om de whisky even te laten ademen. Iets wat ik wel vaker hoor bij de oudere graan whisky’s. Het resultaat was inderdaad de Bounty met de nodige chocolade en kokosnoot. Heel kruidige en hier en daar een bittere toets. Een whisky die echt lang in de mond blijft hangen en met een lange afdronk. Een mooie aflsluiter.

Het Maltclan Whisky Festival was een succes

Ok … officieel kunnen wij dat moeilijk zeggen natuurlijk. Maar volgens de drukte die wij op het Maltclan Whisky Festival konden ervaren, moet het Maltclan Whisky Festival toch opnieuw een succes geweest zijn. Ben je benieuwd naar meer ? Bekijk dan gerust ook even de foto’s die ik nam op het Maltclan Whisky Festival …

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.