Skip to main content

Maltclan Whisky Festival blijft het leukste festival van Vlaanderen

Maltclan Whisky Festival 2018

Never change a winning team moeten ze bij het Maltclan Whisky Festival gedacht hebben, en dat bleek opnieuw aan het aantal bezoekers.

Maltclan Whisky Festival

Het Maltclan Whisky Festival is ondertussen toe aan zijn negende editie, en al een paar jaar na elkaar vind ik het goed voor het leukste, gezelligste en vooral het meest toegankelijke whisky festival dat ons land rijk is.

Ook dit jaar werd het al snel duidelijk dat het Maltclan Whisky Festival een schot in de roos werd. Het festival was immers nog geen uurtje bezig, en je kon er al letterlijk over de koppen lopen. Ik ging dus snel even bij Chris Lauriers informeren wat ze dit jaar hadden aangepast.

Blijkbaar moet ik vorig jaar toch niet de enige geweest zijn die de indruk had dat de showfloor kleiner was, want dit jaar hadden ze de stoelen opnieuw op de zijkant van de zaal geplaatst. Door die aanpassing bleek er toch wat meer ruimte vrij te komen voor standjes. Naast die visuele aanpassingen waren er ook een aantal nieuwe standhouders aanwezig.

Blijkbaar kwamen er opnieuw meer dan 600 mensen afgezakt naar het Maltclan Whisky Festival, wat zeker niet weinig is.

Twee Festival bottelingen

Dit jaar waren er trouwens ook 2 verschillende whisky bottelingen speciaal ter gelegenheid van het Maltclan Whisky Festival. Zo was er enerzijds een 26 jaar oude Cameronbridge single cask / single grain whisky. De Refill Hogshead werd in 1991 gevuld met het distillaat en in november 2017 gebotteld. Van de Cameronbridge 26 years old uit The Old Particular reeks van Douglas Laing werden 243 flessen gebotteld op 57,3 % ABV.

Omdat de Maltclan Whiskyclub dit jaar ook zijn tiende verjaardag viert, werd nog een tweede vat gebotteld. Voor dit vat ging men bij Tomatin ten rade. Het oog viel op een first fill ex-bourbon vat waarin de spirit sinds mei 2005 lag te rijpen om begin oktober vorig jaar gebotteld te worden. Van de Tomatin Vintage 2005 werden 235 flessen gebotteld op 55,3 % ABV.

De Whisky’s

Net zoals elk jaar waren er tal van lekkere whisky’s te proeven. De ene al wat bekender dan de andere. In de loop van de dag vroeg ik aan een aantal bevriende en bekende whisky liefhebbers wat hun favorieten waren, en die ging ik natuurlijk zelf ook eens proeven. Uit al dat lekkers haalde ik volgende selectie :

The Glendronach 8 Years Old Pure Malt

We starten onmiddellijk goed aan de stand van Bart Alish. Daar proefde ik een 8 jaar oude Glendronach Pure Malt botteling. Ik vermoed dat deze botteling ergens in de jaren 70 werd gemaakt. Op het etiket stond vermeld dat het een botteling was van WM Teacher voor een Italiaanse importeur. Naar mijn mening … een fruitig juweeltje van een whisky!

Glendronach 8 Years Old Pure Malt

Glendronach 8 Years Old Pure Malt

Benrinnes 12 Years Old – James MacArthurs

Bij de stand van Geert De Bolle van The Whisky House proefde ik een oude Benrinnes 12 years old botteling van James Macarthur’s. Gebotteld op 63.8 % ABV bleek dit een stevige whisky te zijn met complexe aroma’s en een volle smaak. Ik merkte ook ergens een lichte rokerigheid op die best goed samenging met invloeden van zwarte chocolade in de whisky.

James Macarthur's Benrinnes 12 Years Old

James Macarthur’s Benrinnes 12 Years Old

Mortlach 21 Years Old – Murray McDavid

Dat ze bij Murray McDavid ook wel lekkere producten hebben, dat vertelde ik al bij mijn vorige proefnotities. Maar aan de Whisky Warehouse stand van Eric Vermeire proefde ik een heel lekkere Murray McDavid Mortlach 21 Years Old. Lichte vanille, wat karamel, honing, sinaasappel en een plantaardig kantje waar ik niet onmiddellijk een naam op kon kleven.

Murray McDavid Mortlach 21 Years Old

Murray McDavid Mortlach 21 Years Old

Hakushu 25 Years Old

Een Japanse whisky van 25 jaar oud die ook nog eens geturfd is … zo werd hij mij omschreven, en dus begaf ik mij richting de stand van Cinoco. Een licht fruitige en kruidige whisky met een rokerige toets.

De peat die ik zou moeten opmerken vond ik niet onmiddellijk. Wel een aangename rokerigheid (wat voor mij niet 100% hetzelfde is). Een heerlijke Japanner die helaas ondertussen bijna onbetaalbaar geworden is.

The Hakushu Single Malt Whisky Aged 25 Years

The Hakushu Single Malt Whisky Aged 25 Years

Glen Scotia 24 Years Old – Hart Brothers

Nog zo een heerlijke vondst. Een Glen Scotia die gedurende 24 jaar heeft gerijpt op een Madeira vat, gebotteld op 49.5 % ABV door Hart Brothers. In de neus wat sinaasappel, vanille, rozijntjes en zelfs een lichte munt. De smaak daarentegen was romig en zoet met kruidige peper toetsen en kruidnagel. Ook in de smaak vond ik wat sinaasappel terug. En wat een heerlijke finish! Een toppertje.

Glen Scotia 24 Years Old - Hart Brothers

Glen Scotia 24 Years Old – Hart Brothers

The Old Logie Kirk – 21 Years Old Blended Malt – Caskaid

Bij de mensen van CaskAid hield ik ook even halt, want die producten kende ik totaal niet. Blijkt dat CaskAid een VZW is die een deel van de opbrengst van hun bottelingen aan een goed doel spendeert.

Aan de stand stonden verschillende bottelingen, maar ik besloot om The Old Logie Kirk even te proberen. Dit is een 21 jaar oude blended malt met onder andere whisky van Laphroaig, Highland park, en een aantal distilleerderijen uit de Speyside. Een bijzonder lekkere blended malt, die ervoor heeft gezorgd dat ik wel benieuwd ben naar de andere bottelingen van Caskaid.

The Old Logie Kirk - 21 Years Old Blended Malt - Caskaid

The Old Logie Kirk – 21 Years Old Blended Malt – Caskaid

Op naar de tiende editie

Het is ondertussen toch al een paar jaar dat het Maltclan Whisky Festival een groot succes blijkt te zijn. Ik vroeg even aan Chris Lauriers of er speciale plannen zijn voor de tiende editie volgend jaar. Veel details wou hij niet prijsgeven, maar er ligt een en ander van voorstellen op de tafel. Toen ik hem vroeg of er volgende jaar eventueel ook masterclasses gegeven zouden worden antwoordde hij wijselijk opnieuw “Er liggen een aantal ideeën en voorstellen op tafel”.

Ik denk dus dat ik volgend jaar zelf nog eens een kijkje zal moeten nemen …

 

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.