Skip to main content

MacNair’s Lum Reek – Proefnotities

MacNair's Lum Reek 12 Years Old Blended Malt Scotch Whisky

Ik heb ondertussen al een aantal lekkere Blended Malts geproefd, en vandaag is het aan de MacNair’s Lum Reek 12 Years Old Blended Malt.

MacNair’s Blended Malts

Een poosje terug sprak ik met Juliette Buchanan, die ondertussen voor de GlenAllachie distilleerderij werkt, en zij vroeg mij of ik de producten van GlenAllachie kende. Ik moest toen (zoals vaak) toegeven dat dit niet het geval was. En nog geen vijf minuten later werd ik ondergedompeld in de wereld van de MacNair’s Bleded Malts en de GlenAllachie whisky.

Het verhaal achter MacNair’s ben ik eerlijk gezegd ondertussen wat vergeten, maar de naam komt van Harvey MacNair, een bon vivant en verteller eerste klas. Hij was niet alleen beroemd om zijn vele verhalen, maar blijkbaar had hij ook een neus voor het blenden van whisky en herkende hij een topproduct al bij het blenden.

MacNair’s Lum Reek 12 Years Old Blended Malt

MacNair's Lum Reek 12 Years Old Blended Malt Scotch Whisky
MacNair’s Lum Reek 12 Years Old Blended Malt Scotch Whisky

De MacNair’s Lum Reek is dus een 12 jaar oude Blended Malt whisky. Deze Blended Malt geeft een mooie indruk van de expertise van Billy Walker als Bleder, zijn creatieve vaardigheden en grondige kennis van het hout. De whisky bestaat uit een combinatie van whiskies gerijpt op first filll bourbon vaten, rode wijn vaten en Pedro Ximenez vaten.

De Lum Reek is dus inderdaad een creatie van Master Blender Billy Walker, die hiermee een eerbetoon brengt aan Harvey MacNair. Het is een blend van Islay en Speyside whiskies met rijke GlenAllachie om zo het smaakprofiel nog meer in de verf te zetten. De MacNair’s Lum Reek rijpt in de magazijnen van GlenAllachie, en werd na 12 jaar gebotteld op 46% ABV.

Proefnotities

  • Neus: Een pittige neus met zoete stroop, wat hout invloeden, wat pittige kruiden maar ook een licht medicinale geur.
  • Smaak: Misschien raar, maar het eerste wat in mij opkwam was eik, en dan niet zozeer het hout maar de eikel zelf. Ik vermoed dat het kwam door de combinatie van noten en een lichte bittere toets die ik had in de mond. Daarnaast nog wat gestoofde peren en een lichte karamel.
  • Finish: Een blended malt met een behoorlijk lange finish met invloeden van granen, turfrook en op het einde een frisse munt smaak. Best aangenaam.

Onze Mening

Ik heb al meermaals laten vallen dat er tussen de Blended Malts best wel lekkere zaken zitten, en deze MacNair’s Lum Reek 12 Years Old Blended Malt is daar zeker ook bij. In de neus nogal zacht qua aanzet, dat misschien wel, maar na een poosje toch een aangename ervaring en een lekkere blended malt! De lichte rokerigheid zit hem vooral in de finish …

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.