Skip to main content

Mackmyra, Zweedse whisky met een eigen karakter

By 2 May 2014December 26th, 2014Evenementen, Informatie, Whisky Tasting
Mackmyra - Barrels

Whisky proeven, dat moet je leren. En leren, dat doe je ook door nieuwe zaken uit te proberen. De ideale redenen dus om naar de Mackmyra whisky tasting te trekken die werd georganiseerd door The Bonding Dram.

Voor we verder gaan met de whisky’s die we op de Mackmyra tasting konden proeven, geef ik graag nog wat achtergrond informatie over de Mackmyra Distillery zelf.

Het verhaal achter de Mackmyra Distillery

Het ontstaan van Mackmyra

Blijkbaar is het idee ontstaan tijdens een ski trip in 1998. 8 vrienden ontmoetten elkaar en al snel werd het onderwerp van de avond Whisky.

Na nog geen jaar aan voorbereiding werd in maart 1999 de eerste test distilleerderij opgestart. De eerste werknemers waren de 8 oprichters, en er werd geen bijkomend personeel ingeschakeld. Het eerste distillaat werd op 18 december 1999 geproduceerd. In de lente van 2002 werd de Mackmyra Elegant en de Mackmyra Smoke geboren.

In dat jaar werd trouwens ook de nieuwe distilleerderij gebouwd. Op die manier was Mackmyra niet langer meer een proef project, maar een volwaardige, voorlopig nog kleinschalige, whisky producent.

2002, het jaar van de Mackmyra Reserve

Geïnteresseerden mochten in 2002 een vat van 30 liter Mackmyra Reserver kopen. Op die manier hadden ze de kans om het vat op te volgen van de productie, tot de rijping en zelfs helemaal tot het bottelen. Dat laatste gebeurde trouwens volledig op het moment dat de klant zelf opgaf. Tot nu toe zijn er een paar duizend mede-eigenaars en / of vat eigenaars.

De Mackmyra Tasting

Mackmyra Tasting Line-Up

Mackmyra Tasting Line-Up

Maar goed, laten we terug gaan naar de tasting zelf. De tasting ging door bij Jack 11 in Gent en werd georganiseerd door Jeroen van The Bonding Dram.

Naast het verkopen van whisky is The Bonding Dram ook bekend voor het verkopen van whisky samples. Vooral voor de oudere en duurdere whisky flessen is dat een mooi initiatief. Als liefhebber geef je immers niet zomaar een paar honderd euro aan een fles uit. Een sample van 3 cl is in veel gevallen al meer dan genoeg om even van die whisky’s te proeven. En dat is dan ook wat je bij The Bonding Dram kan kopen.

Maar goed … een tasting, daar proef je dus een aantal whisky’s. Laat het ons daar dan ook even over hebben.

Tasting Line-Up

Vit Hund

Mackmyra Vit Hund

Mackmyra Vit Hund

Officieel is de Mackmyra Vit Hund nog geen volwaardige whisky. De Vit Hund is het begin van een Mackmyra Whisky nadat het op een vat gerijpt heeft. Laat ons zeggen dat de Vit Hund dus het distillaat is dat later de whisky zal worden.

De naam vind zijn oorsprong bij de pioniers van de Amerikaanse Bourbon. Hun distillaat werd White Dog genoemd voor het op vat werd gevuld. White Dog vertaald in het Zweeds in Vit Hund.

De fles komt in een bruine papieren zak. Op het eerste zicht leek dat nogal raar, maar rond ons tafeltje werd al snel een intelligente opmerking gemaakt. Misschien verwijst de bruine papieren zak ook naar een Amerikaanse gewoonte. Daar is het immers zo dat je in bepaalde zaken niet zomaar over straat mag lopen met een fles alcohol. Heel vaak worden de flessen dan ook in een bruine papieren zak gestopt. Wie weet is de bruine zak van de Vit Hund een verwijzing naar dat specifiek gebruik.

Het distillaat is compleet transparant van kleur, geeft een zoete geur en lichte citrus noten. Al snel werd in de groep het verband gelegd met de geur van bubblegum, en daar kon ik mij wel in vinden.

Qua smaak kon ik het niet zo onmiddellijk met iets vergelijken. Het gaf mij wel het gevoel dat het best lekker zou zijn in een aantal cocktails. Puur kan het een veelzijdig drankje zijn, zowel bij de aperitief als na het dessert.

Vit Hund wordt verkocht in flessen van 50 cl en heeft een heeft 46,1 % alcohol. De prijs bij The Bonding Dram komt op 36 €.

Mackmyra Brukswhisky

Mackmyra Brukswhisky

Mackmyra Brukswhisky

De volgende whisky was de Mackmyra Brukswhisky, ook wel The Swedish Whisky genaamd. Deze whisky heeft gerijpt op bourbon vaten, maar ook op vaten die vervaardigd zijn uit Zweedse eik.

Opnieuw kwam het zoete aspect en de bubblegum naar boven bij het ruiken. In de mond had hij dan weer een jong, fris en toch fruitig karakter.

De collega proevers merkten een kruidige toets op. Een aantal onder hen vertelde mij dat er een overeenkomst is met de oudere grain whisky’s. Aangezien ik daar zelf nog nooit eentje van heb geproefd geloof ik hen graag op hun woord.

De Brukswhisky bevat 41,4 % alcohol en is bij The Bonding Dram te koop voor 43 €.

Mackmyra The First Edition

Mackmyra The First Edition

Mackmyra The First Edition

De volgende in rij was de Mackmyra Whisky, The First Edition. Blijkbaar zou het overgrote deel van deze whisky op kleine vaten hebben gerijpt. De kleinere vaten, minder dan 100 liter, zorgen ervoor dat er meer contact is tussen de whisky en het hout van het vat. Hierdoor krijgt de whisky een eigen karakter en smaak.

De First Edition had een heel kruidige geur. Qua smaak moest ik denken aan gedroogd fruit, appelsien en citroen. Opnieuw een gebalanceerde whisky, een aspect dat eigenlijk de ganse avond terug kwam.

De Mackmyra The First Edition heeft een alcohol volume van 46,1 % en is te koop bij The Bonding Dram voor 57 €.

Mackmyra Special 10 Kaffegök

Ooh … wat een specialleke! De Mackmyra Special: 10 Kaffegök werd gefinished in een vat waar ook vers gebrande koffiebonen in bewaard werden. Dat zorgt voor een heel specifiek aroma en geeft de whisky een unieke smaak. Dat verklaart dan ook onmiddellijk zijn naam Kaffegök, wat koffiegek betekent in het Nederlands.

Mackmyra Special 10 Kaffegök

Mackmyra Special 10 Kaffegök

In de neus komt opnieuw het kruidige karakter naar boven samen met wat chocolade. Laat je de whisky wat rusten, dan merk je bij de volgende nosing inderdaad ook een koffie geur in de whisky.

De smaak is eerder fruitig en kruidig met een vleugje citrus. De collega proevers aan tafel, die duidelijk veel meer ervaring hadden dan ikzelf, merkten ook Granny Smith op. Zelf had ik die associatie nog niet gemaakt, maar bij een tweede slokje moest ik hen gelijk geven. Ze waren goed! En dan heb ik het zowel of de collega proevers als over de whisky zelf.

Wat mij hier opviel is dat Mackmyra durft anders te zijn of te doen dan de rest. Ze geven hun whisky een eigen karakter, een eigen toets, zodat hij zich kan onderscheiden van de traditionele Schotse single malts. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen.

Tijdens de gesprekken aan tafel hoorde ik van mijn collega proevers hetzelfde. Bij Mackmyra is er durf, durf om te experimenteren, durf om anders te doen en te zijn!

De Mackmyra Special 10 (Kaffegök) kan de uwe zijn voor een bedrag van 72 €.

Mackmyra Moment Solsken

Mackmyra Moment Solsken

Mackmyra Moment Solsken

Solsken betekent in het Nederlands zonneschijn. De Mackmyra Moment Solsken is blijkbaar de achtste release in de Moment serie van Mackmyra.

In de neus merkte ik vooral de geur van noten en fruit. De collega’s merkten butterscotch op di blijkbaar typerend is voor de Sherry rijping.

Deze goudkleurige whisky deed mij qua smaak opnieuw aan gedroogd fruit denken, verse kruiden en misschien een toets eik. Opnieuw een gebalanceerde whisky met een fruitige en lange afdronk.

Opmerkelijk hier was ook de verpakking. Geen gewoon papieren etiket op de fles zoals de rest van de wereld. Natuurlij niet! Er werd gekozen voor een metalen plaatje als etiket. Het plaatje op de fles kleven was blijkbaar ook niet de eerste keuze bij Mackmyra. Het resultaat is dus een zwarte band die het metalen plaatje op zijn plaats houdt.

De Mackmyra Moment Solsken werd gebotteld op 52.6 % ABV en is te verkrijgen bij The Bonding Dram voor 137 €.

Mackmyra Svensk Rok

Mackmyra Svensk Rök

Mackmyra Svensk Rök

De Mackmyra Svensk Rök is de eerste en enige Zweedse single malt met een rokerig karakter.

Zelf hou ik wel van rokerige whisky, en dus was de Svensk Rök al snel mijn favoriet. Noten, vanille, gebrande eik en een rokerig karakter. Meer had ik niet nodig om mij te overtuigen.

Het rokerige karakter was echter niet overdreven, zoals bij bepaalde Islay whisky’s. Het was aanwezig, maar niet overdreven. De collega proevers vergeleken het met een peaty Speyside whisky. Ik denk dat ik er dringend ook zo eens eentje moet gaan proeven.

De Mackmyra Svensk Rök is gebotteld op 46,1 % ABV en is te verkrijgen bij The Bonding Dram voor het bedrag van 54,99 €.

Mackmyra Reserve

De laatste whisky die we mochten proeven was een speciale botteling voor The Nectar. De whisky had gerijpt op sherry vaten en had een licht rokerig karakter.

Blijkbaar was ik ondertussen echter al zo druk met de collega proevers aan het praten dat ik vergeten ben om bij deze whisky iets op te schrijven. Jammer, want hij was best lekker.

Mackmyra Whisky, anders dan de rest

Opvallend aan de tasting was dat alle whisky’s hun eigen karakter hadden. Toch bleven de whisky’s gebalanceerd. Opmerkelijk in het Mackmyra verhaal is dat ze anders willen zijn dan de rest.

Zowel in hun whisky’s als met hun verpakking durven ze experimenteren. Op die manier wil Mackmyra zich duidelijk onderscheiden van de traditionele Schotse distilleerderijen en daar hou ik wel van.

Zelf vond ik het een bijzonder geslaagde tasting. Een tasting waarop ik al snel merkte dat ikzelf nog veel te leren heb op dat vlak. Maar goed, op zich is dat geen probleem, maar vooral een goede reden om wat meer naar een Whisky Tasting te trekken.

Mackmyra Special 10 Kaffegök en Mackmyra Svensk Rök

Mijn twee favorieten van de avond (Mackmyra Special 10 Kaffegök en Mackmyra Svensk Rök) toch meegenomen om thuis nog wat verder van te kunnen genieten.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.