Skip to main content

Mackmyra Ten Years – Proefnotities

Mackmyra Ten Years

Dat de Schotten al lang niet meer het alleenrecht hebben op het maken van lekkere whisky is al lang duidelijk. Maar dat ook de Zweden goed bezig zijn merken we aan de Mackmyra Ten Years!

Mackmyra Ten Years

Nog niet zo lang geleden lanceerde Mackmyra the Mackmyra Ten Years. De Mackmyra Ten Years is niet alleen de eerste whisky van Mackmyra met een leeftijdsaanduiding, maar tegelijk ook de eerste tien jaar oude single malt whisky uit Zweden!

Een aantal dagen terug was ik dan ook aangenaam verrast om een sample van de Mackmyra Ten Years in mijn brievenbus te vinden. In het pakje zat ook wat bijkomende uitleg. Blijkbaar heeft de Mackmyra Ten Years gedurende tien jaar zo’n 50 meter onder de grond gerijpt in de Bodås mijn van Mackmyra. De vaten waar de whisky in heeft gerijpt zijn een mix van ex-bourbon vaten als ook vaten van nieuwe Amerikaanse eik waar een aantal maanden Olorosso sherry werd in gestopt. Het resultaat werd gebotteld op 46.1 % ABV. In totaal werden zo’n 20.000 flessen gebotteld, waarvan er zo een 8.000 beschikbaar zijn voor wereldwijde verkoop.

Macmyra Distillery

Macmyra Distillery

Mackmyra Ten Years - Bottle

Mackmyra Ten Years – Bottle

Proefnotities

  • Neus: Fruitig, kruidig en toch zoet. Wat leuke invloeden van frisse citrus, gestoofde peren, bosbessen, aardbei, vanille en zelfs een vleugje karamel.
  • Smaak: In eerste instantie een duidelijke invloed van het eikenhout waardoor het een licht kruidige toets mee krijgt. Ook in de smaak had ik wat fruitige toetsen en die lichte citrus.
  • Finish: Een zoete en kruidige matig lange afdronk met een vleugje vanille en een zoete kruidigheid die ik niet kon thuisbrengen.

Onze mening

Mackmyra houdt ervan om speciaal te doen, anders te zijn dan de anderen. Vandaar ook de rare alcoholpercentages in hun whisky’s. De Mackmyra Ten Years springt misschien iets minder uit de rij dan de andere Mackmyra bottelingen, maar toch is het een van de betere Mackmyra bottelingen die ik geproefd heb. Voor een prijs van € 60 haal je trouwens een flesje Mackmyra Ten Years in huis!

Met dank aan de mensen van Mackmyra om ons een sample van deze whisky te bezorgen!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.