Skip to main content

Jameson Caskmates – Proefnotities

Een Jameson Caskmates tasting thuis!

Vorige week kwam Aisling, Jamesone Brand Ambassador, bij mij thuis een exlusiefe Jameson Caskmates tasting geven. Wat ik ervan vond? Wel … lees gerust verder.

Jameson Caskmates

Een poosje terug kreeg ik via de mensen van Famous Relations de vraag of ik geen interesse had in een exclusieve Jameson Caskmates tasting bij mij thuis. Het werd nog beter toen ik ook nog eens 5 whisky vrienden mocht uitnodigen. Voor mij persoonlijk was de Jameson Caskmates niet niet. De whisky werd immers vorig jaar gelanceerd, en ik had de kans om hem te proeven tijdens ons bezoek aan de Old Jameson Distillery in Dublin een poosje terug.

Maar goed … een Jameson Caskmates tasting bij je thuis, samen met vrienden, en onder het toeziend oog van Jameson Brand Ambassador Aisling Walsh, daar kon ik toch geen “nee” tegen zeggen … en de 5 genodigden dachten er hetzelfde over.

Een prive Jameson Caskmates tasting thuis, met brand ambassador Aisling Walsh!

Een prive Jameson Caskmates tasting thuis, met brand ambassador Aisling Walsh!

Aisling kwam dus bij ons thuis het verhaal achter de Jameson Caskmates uit de doeken doen (wat ze ook bijzonder goed deed trouwens). Het verhaal startte blijkbaar in een bar in Cork. Ergens in 2013 ontmoetten Briand Nation (master distiller van Jameson toen) en Dave Quinn (master in de whisky wetenschappen) in een bar de hoofdbrouwer van Franciscan Well … Shane Long. Om een lang verhaal kort te maken, leenden de mensen van Jameson enkele Jameson vaten uit aan de brouwerij. In de brouwerij werden die vaten gebruikt om na te gaan welke invloed ze hebben op de Ierse Stout die ze brouwen. Na het project keerden de vaten terug naar de Midleton Distillery en vulde Dave Quinn ze opnieuw met Jameson Irish Whisky.

Het resultaat is de Jameson Caskmates, en die whiskey mochten we dus proeven. De Jameson Caskmates is een blend van Irish Single Pot Still (Malted & Unmalted Barley) en graan whisky. Hij heeft dus gerijpt op ex-bourbon vaten en de ex-stout vaten, en werd gebotteld op 43% ABV.

De Jameson Caskmates is verdomd lekker voor die prijs!

De Jameson Caskmates is verdomd lekker voor die prijs!

Proefnotities

  • Neus: Gekarameliseerd suiker, wat marsepein, rozijntjes, caramel, chocolade, hazelnoten en een vleugje peperkoek.
  • Smaak: Ook in de mond zoete caramel invloeden, chocolade en botersnoep, lichte kruiden en ook een kleine rokerige invloed. Na een poosje kreeg ik ook een frisse toets door,w at citrus, kruiden en honing.
  • Finish: Een zoete en matiglange afdronk.

Onze mening

Mijn eerlijke mening? Een verdomd mooie verhouding naar prijs / kwaliteit. De samenwerking tussen Midleton Distillery en de Franciscan Well brouwerij heeft een mooi product opgeleverd. De Jameson Caskmates blijft mooi het typische karakter van de Jameson Whiskey behouden, maar kreeg toch ook een aantal trekjes van het bier mee. Eigenlijk had ik nu ook graag eens de whiskey samen met het bier geproefd, net zoals we dede bij de Teeling tegenhanger.

Het is nu enkel en alleen nog wachten tot we de Jameson Caskmates hier bij ons in België kunnen kopen, want terwijl onze buurlanden er al van kunnen genieten, moeten wij nog even wachten tot hij in de winkelrekken ligt.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.