Skip to main content

Highland Park The Dark – Proefnotities

Highland Park The Dark

In mijn carrière proefde ik al een aantal Highland Park whisky’s, maar heel recent maakte ik kennis met de Highland Park The Dark. Ik was best wel onder de indruk en nam dus een sample mee naar huis.

Highland Park

De distilleerderij van Highland Park werd reeds in 1798 opgericht in Kirkwall, Orkney. De naam Highland Park heeft dus niets te maken met de Schotse Highlands, maar verwijst naar de plaats waar de distilleerderij werd opgericht “High Park”.

Van Highland Park wordt wel eens gezegd dat het een whisky is met een “Viking Soul”. De geschiedenis van Orkney is immers doordrenkt van Viking invloeden. Die “Viking Soul” wordt door Highland Park mooi uitgespeeld in de branding en naamgeving van hun whisky’s.

Highland Park The Dark

Dark en Light zijn twee tegengestelden die samen perfect in balans zijn. De ene kan niet zonder de andere … en toch … als de ene verschijnt, verdwijnt de andere. Het is dan ook duidelijk dat de Highland Park The Dark binnenkort opgevolgd / vervangen zal worden door The Light.

Highland Park The Dark fles en verpakking

Highland Park The Dark fles en verpakking

De Highland Park The Dark is een speciale gelimiteerde editie waarvan zo’s 28.000 flessen werden gebotteld. De fles, die helemaal zwart is en voorzien van een viking slang / draak figuur in 3D relief, mag trouwens ook gezien worden. Maar de inhoud is natuurlijk belangrijker dan de verpakking. De whisky in de fles is immers een 17 jaar oude single malt die op sherry vaten van Europese eik heeft gerijpt en gebotteld werd op 52.9 % ABV. Ook even meegeven dat de whisky niet werd bijgekleurd!

Ik kon de Highland Park The Dark voor de eerste keer proeven op Whisky Live in Spa en was onmiddellijk onder de indruk. Op het whisky festival in Gent kreeg ik nog een sample mee naar huis om in alle rust mijn proefnotities op te maken, en hier zijn ze dan.

Proefnotities

  • Highland Park The Dark Fles

    Highland Park The Dark Fles

    Neus: Een overtuigende neus vol gedroogd fruit, kruiden, noten, droge houterige invloeden en een vleugje rook. De rokerigheid deed mij niet denken aan een Islay whisky maar eerder aan een gezellig smeulend kampvuur. Ik merkte ook een kruidige toets van kaneel en gember naar het einde toe.

  • Smaak: Best wel fruitig met een bijkomende toets van kaneel en amandelen. De combinatie deed mij denken aan een lekkere versgebakken fruitcake. Er was ook iets in de smaak die een bittere indruk gaf, een beetje zoals een nogal stevige koffie. Natuurlijk was het rokerig karakter van de neus ook aanwezig in de smaak. Kort samengevat heeft de Highland Park The Dark een vol en aangenaam mondgevoel en daar hou ik wel van.
  • Finish: Een heerlijk aangename en lange finish met dezelfde fruitige en houterige invloed.

Onze mening

Wow … een bijzonder lekkere Highland Park … eentje waar ik beslist wel meer van wil genieten. Een poosje terug proefde ik (blind) de Highland Park Odin, en ik denk dat de Highland Park The Dark eenzelfde indruk op mij heeft nagelaten … een whisky om van te genieten!

De prijs is, voor mij althans, nogal aan de hoge kant waardoor ik hem niet onmiddellijk als een impulse buy in huis zou halen. Maar goed … het is binnenkort mijn verjaardag, en voor zij die nog geen cadeautje hebben … een flesje Highland Part The Dark of twee mag altijd mijn richting uitkomen 🙂

Toch ook even Raf bedanken om mij op het International Malt Whisky Festival in Gent te voorzien van een sample.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.