Skip to main content

Heaven Hill Bowling & Cocktail Competition

Heaven Hill Bowling & Cocktail Competition

Whisky is in, dat weten we ondertussen allemaal. En toch is Amerikaanse Bourbon hier bij ons vaak nogal onbekend. Om daar verandering in te brengen organiseerde Heaven Hill Distilleries en The Nectar gisteren de eerste Heaven Hill Bowling & Cocktail Competition.

Heaven Hill

Met enige trots liet Bernie Lubbers zijn Bonded Straight Bourbon Whiskey tattoo zien

Met enige trots liet Bernie Lubbers zijn Bonded Straight Bourbon Whiskey tattoo zien

Speciaal voor deze gelegenheid was Henry J. Joe (Heaven Hill Europa / Azië) naar ons lang afgezakt. Naast Henry J. Joe was ook Bernie Lubbers (a.k.a. Whisky Professor) aanwezig.

Van Bernie kregen we een woordje uitleg over de bourbon geschiedenis en de verschillende Heaven Hill whiskeys. Tijdens de presentatie kreeg iedereen de gelegenheid om de whiskeys te proeven.

Dat laatste bleek belangrijk te zijn voor het verdere verloop van de wedstrijd. Ten slotte was het onder andere de taak van de kandidaten om later een aantal cocktails te bereiden op basis van de whiskeys. De whiskeys proeven was dus een belangrijke aangelegenheid.

De wedstrijd

De Amerikaanse Cocktails zagen er lekker uit, en volgens de jury zaten er een aantal uitblinkers qua smaak tussen!

De Amerikaanse Cocktails zagen er lekker uit, en volgens de jury zaten er een aantal uitblinkers qua smaak tussen!

Elke bar mocht één of meerdere duo’s samenstellen uit hun bar te vertegenwoordigen op de wedstrijd. Er werden teams afgevaardigd van verschillende bars uit het land. Onder andere Baar, Jigger’s The Noble Drugstore, Old Fashioned en Hotel Thon EU.

De wedstrijd bestond uit twee rondes. Terwijl de eerste persoon van een team zich met de rest mocht meten tijdens een spelletje Bowling, kon de andere zijn best doen in het Cocktail onderdeel.

De Cocktails

Het Cocktails onderdeel vormt natuurlijk een belangrijk aspect in de Heaven Hill Bowling & Cocktail Competition. Er werden 4 klassieke Amerikaanse cocktails geselecteerd: Old Fashioned, Manhattan, Whisky Sour en Mint Julep. Elke deelnemer kreeg de opdracht om 2 van de 4 (willekeurig gekozen) cocktails te bereiden.

Alle ingrediënten waren ter beschikking, en de deelnemers mochten voor hun cocktail een Heaven Hill product als basis kiezen. Het bar gereedschap, daar stonden de teams zelf voor in…

Eens de twee cocktails afgewerkt waren was het aan de deelnemer om de cocktail voor te stellen aan de jury. Hier was het ook belangrijk dat er een woordje uitleg kon gegeven worden over de gebruikte whiskey en waarom er net voor die whiskey gekozen werd.

De jury

De Jury bestond uit Henry J. Joe (Heaven Hill Europe / Asia), Bernie Lubbers (a.k.a. Whiskey Professor) and Willem Asaert (Recensent en Hoofdredacteur bij Culinaire Ambiance)

De Jury bestond uit Henry J. Joe (Heaven Hill Europe / Asia), Bernie Lubbers (a.k.a. Whiskey Professor) and Willem Asaert (Recensent en Hoofdredacteur bij Culinaire Ambiance)

Naast Henry J. Joe en Bernie Lubbers werd de jury extra versterkt met Willem Asaert en Mario Groteklaes (Managing Director bij The Nectar)

Mocht je Willem nog niet kennen, Willem is culinair recensent. Proeven en beoordelen, dat vormt een groot onderdeel in zijn dagelijkse bezigheid. Daarnaast publiceert hij recensies en culinaire bijdragen in onder andere De Morgen en is hij ook hoofdredacteur bij Culinaire Ambiance. Niet de minste dus.

Ik was dus benieuwd naar zijn bevindingen en vroeg terloops even of het lekker was. Hij antwoordde zonder al te veel prijs te geven “Ja, er zitten een aantal uitblinkers tussen”.

Benieuwd zoals altijd proefde ik ook van een aantal cocktails, en gelijk had hij … er zat lekkers tussen!

De prijs

Een Heaven Hill Bowling & Cocktail competitie zou geen wedstrijd zijn als daar geen prijs aan verbonden was natuurlijk. De teams streden dus om een felbegeerde tri naar Lousville Kentucky waar ze onder andere de Heaven Hill Distilleries zouden gaan bezoeken.

Om die prijs in de wacht te slepen was het dus belangrijk om zowel op de bowling proef als op de cocktail proef goed te scoren.

De winnaars

De trotse winnaars van de hoofdprijs: Olivier Jacobs en Ben Bruyneel, van Jigger's The Noble Drugstore. Zij wonnen een trip naar de Heaven Hill Distillery in Kentucky!

De trotse winnaars van de hoofdprijs: Olivier Jacobs en Ben Bruyneel, van Jigger’s The Noble Drugstore. Zij wonnen een trip naar de Heaven Hill Distillery in Kentucky!

Op de derde plaats eindigden Robin Vande Lanotte en Jesse Den Dulk van Jigger’s The Noble Drugstore. Ze presteerde uitstekend, maar hadden blijkbaar toch een lichte achterstand opgelopen op de eerste twee teams.

Vlak naast de hoofdprijs eindigden Ran Van Ongevalle en Nick Baeyens van Baar op de tweede plaats. Het verschil met de eerste plaats bleek hier heel miniem te zijn.

De grote winnaars van de trip naar de Heaven Hill Distilleries waren Olivier Jacobs en Ben Bruyneel, ook van Jigger’s The Noble Drugstore.

Alle teams deden hun uiterste best, en ik heb een aantal adresjes in Gent waar ik dringend eens een cocktail moet gaan drinken.

Foto Gallerij

Er werden nog een aantal andere foto’s genomen op de Heaven Hill Bowling & Cocktail competition. Je kan ze allemaal eens rustig nakijken op Flickr :

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.