Skip to main content

Gordon & MacPhail Glenrothes 1974

Gordon & MacPhail Glenrothes 1974 Private Collection

Het is weer tijd voor een proefnotitie. Deze keer kregen we een pakje met een aantal samples van Gordon & MacPhail. Een daarvan was de Gordon & MacPhail Glenrothes 1974 uit de Private Collection reeks.

Glenrothes Distillery

De Glenrothes Distillery ligt in het Rothes in de Speyside regio. The Glenrothes is onder andere bekend van het gebruik in Blended Scotch Whiskies zoals Cutty Sark en Famopus Grouse.

James Stuart & Co hebben in de jaren 1878 de distilleerderij gebouwd. Volgnes de informatie die ik kon vinden werd de eerste spirit reeds in december 1897 geproduceerd. In 1896 was het al tijd voor een uitbreiding van twee stills naar vier stills Jammergenoeg werd de distilleerderij het slachtoffer van een brand nog voor de uitbreidingswerken werden afgerond. Later in 1903 leed de distilleerderij nog eens grote schade na een serieuze ontploffing.

En het stopte hier nier. In 1922 ging 900.000 liter whisky verloren na een brand in Warehouse Nummer One. Een nieuwe brand in 1962 lag aan de oorzaak van nieuwe uitbreidingswerken en zelfs een volledige vernieuwing in 1982.

Sinds 1993 werden veel van The Glenrothes expressies niet gekenmerkt door een leeftijd op de fles, maar eerder door een Vintage. De whisky van The Glenrothes rijpt vooral in Spaanse ex Sherry vaten en ex Bourbon vaten.

Gordon & MacPhail Glenrothes 1974

De Gordon & MacPhail is even van de twee nieuwe bottelingen in de volledig vernieuwde Private Collection reeks van Gordon & MacPhail. Elke whisky in die reeks werd geselecteerd door een lid van de Urquhart familie die reeds vier generaties aan het roer staat van Gordon & Macphail.

In de winter van 1974 kozen grootvader George en oom Ian een refill Sherry puncheon die werd gevuld met de sprit van Glenrothes. Het resultaat is deze Gordon & MacPhail Glenrothes 1974 die in 2018 werd gebotteld op 49,5 % ABV. Van vat 18440, een recul Sherry puncheon, zijn in totaal 276 flessen gebotteld.

Proefnotities

  • Neus: Duidelijke sherry invloeden, houterig, rode maar ook tropische fruit, een vleugje leder en wat rode bosvruchten.
  • Smaak: Onmiddellijk had ik de smaak van tabak in de mond, een lekkere sigaar … daar deed het mij aan denken, ook een vleugje koffie (en neen ik had nog geen koffie gedronken), kaneel, lichte kruiden, een droge en houterige smaak, wat Werther’s Originals, en een lichte chocolade invloed. Maar de tabak was het opvallendst.
  • Finish: Een droge, zoete finish met opnieuw een houterig karakter en wat tabak.

Onze mening

Gordon & MacPhail Sample Pakketje

Gordon & MacPhail Sample Pakketje

Ik heb ondertussen al wel wat The Glenrothes geproefd, maar deze Gordon & MacPhail Glenrothes 1974 is toch anders dan wat ik had verwacht. De tabak invloeden die ik had hebben mij wel verrast … ik kreeg zelfs spontaan zin in een sigaar.

Een best heerlijke Gordon & MacPhail Glenrothes 1974, al zou het niet onmiddellijk mijn dagelijkse whisky zijn. Aan een adviesprijs in de UK van 1250 Britse Pond kan dat ook moeilijk … maar goed … mocht er hier zo een flesje verschijn, dan zie ik mij daar op een koude winteravond toch mooi van genieten voor de open haard.

Toch even de mensen van Gordon & MacPhail bedanken voor een heel mooi sample pakket … er volgen dus nog zeker een aantal proefnotities van de ander whiskies in het pakket!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.