Skip to main content

Gordon & MacPhail Glen Grant 1948 – 2018

Glen Grant 1948 Private Collection Gordon & MacPhail

Oudere whisky’s … ja … ik kan en mag ze soms eens proeven. Deze keer bekijken we de Glen Grant 1948 – 2018 uit de Private Collection van
Gordon & MacPhail.

Glen Grant

De distilleerderij van Glen Grant werd blijkbaar reeds in 1840 opgericht in Rothes, Speyside door de broers John en James Grant.

Later werd de distilleerderij eigendom van de Chivas Brothers Ltd (van de gelijknamige Chivas Regal Blended Scotch Whisky), en recent overgenomen door de Italiaanse groep Gruppy Campari. Glen Grant is trouwens een van de meest verkochte whisky’s in Italië!

Glen Grant 1948 Gordon & MacPhail Private Collection

Goed tien dagen terug kregen we het nieuws over de lancering van de Glent Grant 1948 uit de Private Collection van Gordon & MacPhail. Zoals we toen al meegaven is het wel een heel unieke botteling. De first fille sherry but met vat nummer 2154 werd op 11 juni 1948 gevuld en gebotteld op 19 oktober 2018 op een ABV van 48.6%. De whisky heeft dus 70 jaar kunnen rijpen en dat is toch wel een zeldzaamheid op zich, en dat maakt hem ook tot de oudste botteling van The Glen Grant Distillery.

Proefnotities

Gordon & MacPhail 1948 Glen Grant Distillery (Private Collection) Decanter en Houten Kist
Gordon & MacPhail 1948 Glen Grant Distillery (Private Collection) Decanter en Houten Kist
  • Neus: Vaak hebben oudere whisky’s wat tijd nodig in het glas om hun aroma te ontwikkelen, maar dat was bij deze Glen Grant 1948 echt niet het geval. Ik had onmiddellijk een zoete en kruidige neus van gestoofde peren met op de achtergrond wat kaneel en vooral ook wat zoethout en een frisse munt toets. Wat romige honingtoetsen die mij deden denken aan grootmoeders rijstpap.
  • Smaak: Kruidig en prikkelend en bleef nagenoeg heel lang aan het tandvlees kleven. Wat sigaren, tabak, leder, sterke koffie met zoete invloeden van perzik en appelsien. De lichte munttoets die ik in de neus had vond ik ook on de smaak terug.
  • Finish: Het gebeurt nogal eens dat een oudere whisky ofwel wegvalt qua finish of echt iets doordringend heeft. Wel … de Glen Grant 1948 van Gordon & MacPhail had met zijn 70 jaren nog wel wat punch en een mooie aangename finsh die heel lang voorand in de mond en aan het tandlvees bleef hangen.

Onze Mening

Het gebeurt nog wel eens dat een whisky op oudere echt zacht wordt, naar mijn mening soms iets te zacht. Wel … dat was bij deze Glen Grant 1948 uit de Private Collection van Gordon & MacPhail zeker niet het geval. Al bij het openen van het sampleflesje kon ik het aroma ruiken, complex en aangenaam. Dat gevoel kreeg ik ook bij de smaak en bij de mooie finish. Als dit het type whisky is dat ‘vroeger’ werd geproduceerd, dan kan ik het alleen maar spijtig vinden dat ik niet vroeger met deze hobby ben gestart. Een heerlijke drinkbare whisky … alleen jammer dat mijnen ‘portemonee’ iets te klein is om 2 flesjes in huis te halen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.