Skip to main content

Gordon & MacPhail Coleburn 1981 – Proefnotities

Gordon & MacPhail - Rare Old - Coleburn 1981

Het gebeurt wel eens dat ik op een whisky festival iets “unieks” of “speciaals” mag proeven. Degelijke proefnotities schrijven op een whisky festival is echter onmogelijk. Gelukkig kreeg ik ook een sample van de Gordon & MacPhail Coleburn 1981 mee naar huis!

Coleburn

De Coleburn Distillery isn een van die distilleerderijen die jammergenoeg de jaren ’80 niet heeft overleefd. In de jaren ’80 verdwenen tal van top distilleerderijen zoals Banff, Dallas Dhu, Glen Albyn, Glenlochy, Hillside, Nord Port Brechin en zelfs Port Ellen om maar een paar van de bekende namen te noemen.

Coleburn Distillery

© Copyright C A Millar and licensed for reuse under this Creative Commons Licence.

 

Wel … Coleburn kan je gerust aan het lijstje toevoegen. De distilleerderij was gelegen tussen Speyburn en Glen Elgin, ten oosten van de rivier Lessie, tussen Elgin en Rothes. De distilleerderij werd gesticht in 1896 door Jon Robertson & Sons in een streek die in het verleden bekend stond voor zijn steenkool productie (vandaar ook zijn naam). In 1916 werd de distilleerderij gekocht door Clynelish Distillery Company. De whisky werd een belangrijk onderdeel van de Usher’s Blends en werd ook gebruikt in de Johnnie Walker blends.

Coleburn werd opgedoekt door de huidige eigenaars (Diageo) in 1985. De originele gebouwen bestaan nog, al is de kans klein dat er ooit nog whisky geproduceerd zal worden in Coleburn.

Gordon & MacPhail Coleburn 1981

De distilleerderij werd gesloten in de jaren ’80, maar gelukkig blijven een aantal onafhankelijke bottelaars de whisky bottelen die voor de sluiting werd geproduceerd. Deze Gordon & MacPhail Rare Old Coleburn bottelingen is daar eentje van. De Gordon & MacPhail Coleburn 1981 werd gedistilleerd in 1981 en gebotteld in 2015. De whisky heeft al die tijd gerijpt op Refill Sherry Hogshead vaten.

Van de Gordon & MacPhail Coleburn 1981 werden slechts 161 flessen gebotteld op 46% ABV, een heel exclusieve whisky dus!

Gordon & MacPhail - Rare Old - Coleburn 1981

Gordon & MacPhail – Rare Old – Coleburn 1981

Proefnotities

  • Neus: Mijn eerste indruk in de neus was floraal en een duidelijke vanille hint en fruitige ondertonen. De vanille deed mij vooral aan vanillepudding denken. Na een poosje kreeg ik ook een frisse indruk in de neus.
  • Smaak: Een licht bittere maar zoete toets van gedroogd fruit (vooral perzik, ananas en banaan) en fondant chocolade. In de mond gaf de whisky ook een creme achtige textuur.
  • Finish: Een mooi gebalanceerde afdronk met invloeden van eik en een lichte rokerigheid.

Onze mening

Soms krijg je eens de kans om iets ‘speciaals’ te proeven op een whisky festival. Deze Gordon & MacPhail Coleburn 1981 was daar zeker en vast eentje van. Nog een geluk dat ik ook een sample mee nam naar huis, want dit is een whisky waar je inderdaad even wat tijd moet instoppen om er rustig van te genieten.

Dat er maar 161 flessen beschikbaar zijn van de Gordon & MacPhail Coleburn 1981 . en dat de distilleerderij ondertussen ook bij het lijstje van gesloten distilleerderijen hoort, zorgt ervoor dat deze whisky niet alleen super lekker is, maar ook heel zeldzaam. Voor alles wat betreft prijs en beschikbaarheid stuur ik jullie graag richting Eric Vermeire van Whisky Warehouse!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.