Skip to main content

Finlaggan Port Finish – Proefnotities

Finlaggan Port Finish

Een poosje terug kocht ik een Finlaggan Port Finish en een Finlaggan Sherry Finish bij wijnhandel St. Antonius. Vandaag bespreken we de Finlaggan Port Finish.

Finlaggan Port Finish

“Ik heb hier nog iets wat je zeker moet proeven”, zei Marc Vandenberghe

Een tijdje terug was ik in Wijnhandel Sint Antonius in Werken. Ik vroeg toen aan Marc of hij niet iets betaalbaars en toch lekker in huis had. Marc kent mij ondertussen een beetje en weet ook waar hij mee kan plezieren qua smaken en whisky. “Ik heb hier nog iets wat je zeker moet proeven, en dat je voor die prijs zeker niet zal laten staan” zei hij. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Even later stond hij met een Finlaggan Sherry Finish en een Finlaggan Port Finish voor mijn neus. Die laatste “daar zou ik nog van verschieten”, wist hij mij te vertellen. Ik kon hem toen al even proeven en was overtuigd. Niet veel later had ik een flesje gekocht, want voor 50 € kon ik hem inderdaad niet laten staan.

Het geheim van Finlaggan

Grappig is ook dat Finlaggan waarschijnlijk een van de best bewaarde geheimen van Islay is … want er bestaat immers geen Finlaggan distilleerderij! De distilleerderij die de Finlaggan whisky produceert is onbekend. Velen herkennen echter het karakter van de Lagavulin in de uitstekende Finlaggan whisky.

Er doen verhalen de ronde dat de producent van Finlaggan whisky ook de Ileach whisky produceert. Dat de whisky van Lagavulin is, dat wordt door menig persoon beweerd. Er zijn echter ook verhalen dat de producent van Finlaggan gewoon zijn whisky koopt bij de Islay distilleerderij die op dat moment het beste aanbod heeft voor de mooiste prijs. De Finlaggan whisky zou dus de ene keer inderdaad een Lagavulin kunnen zijn, en de andere keer dan weer een Coal Ila of een Laphroaig. De waarheid zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen.

Proefnotities

  • Neus: Een lekkere turfrook zoals je van een Islay kan verwachten, maar toch met een opvallend zoete toets en invloeden van rood fruit. Opvallend is ook dat de turfrook aangenaam zacht begint, maar na een poosje mooi open bloeit.
  • Smaak: Een olieachtige textuur waar het noterige en zoete karakter van de Port cask mooi naar boven komt en perfect in balans is met de turfrook. De smaak deed mij voornamelijk aan rode bessen, rozijntjes en appels denken, maar ook een klein beetje bitterheid die ik met pure chocolade associeer.
  • Finish: Een lange en heel aangename zoete en rokerige afdronk. Eentje waar je kan blijven van genieten!

Onze mening

Dat een whisky niet oud, en zeker niet veel geld hoeft te kosten om lekker te zijn, dat heeft de Finlaggan Port Finish bij deze dus bewezen. De combinatie van rokerigheid en de invloeden van het porto vat hebben hiervoor gezord … en ja … ik ben een grote fan van de combinatie. En voor de prijs hoef je het ook niet te doen, want bij Marc kan je hem al aanschaffen voor om en bij de 50 €. Kijk gerust even op de Finlaggan Port Finish pagina van Bestwhisky.be

Ben je nog op zoek naar een lekkere whisky voor een klein budget als kerstcadeau? Dan moet je niet verder zoeken … deze zal het zijn. Mag het wel iets meer kosten? Wel … ik weet zeker dat je de whisky liefhebber een plezier kan doen met een flesje Finlaggan Port Finish en een flesje Finlaggan Sherry Finish. Op die manier kan hij dan zelf nagaan welke invloed de verschillende finishes op de whisky hebben gehad … En wees nu eens eerlijk … Twee flesjes whisky voor 100 €, waar vind je dat nog !

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.