Skip to main content

Diurachs’ Own – Isle of Jura

By 2 December 2014December 8th, 2015Islands, Isle of Jura, Proefnotities
Jura - Diurachs' Own

De Jura Diurachs’ Own heeft 14 jaar gerijpt in Amerikaanse witte eik en werd daarna nog twee jaar gefinisht in ex-Amoroso Oloroso sherry vaten. Gedurende die 16 jaar kreeg de Jura Diurach’s Own een heel eigen karakter en tal van subtiele smaken.

Jura Diurachs’ Own

Een Diuriach is de naam die wordt gegeven aan de inwoners van Jura. De naam Diurachs’ Own verwijst dus naar de dram van de keuze voor de inwoners van Jura. Het is ook een verwijzing naar het volle karakter van de Diurachs en dus ook de Diurachs’ Own.

De Diurachs’ Own is een whisky van 16 jaar oud. In eerste instantie heeft de whisky gedurende 14 jaar gerijpt in Amerikaanse witte eik. Daarna kreeg de Diurachs’ Own een afrijping of finish in ex-Amoroso Oloroso sherry vaten.

Jura - Diurachs' Own

Jura – Diurachs’ Own

Proefnotities

Kleur: Koperrood?
Neus: Mijn eerste indruk was fruitig en zoet. In de neus meende ik ook de steen of kern van de perzik te ruiken. Lichte toesten van sigaar of tabak, en zelfs een licht rokerige toets.
Smaak: Het zoete en fruitige uit de neus kon ik duidelijk waarnemen in de smaak. Caramel en honing voor het zoete en rijpe peren, perziken en watermeloen voor het fruitige. Lichte toetsen van fondant chocolade waren ook aanwezig.
Afdronk: De honing toetsen blijven even hangen en zorgen voor een best zoete afdronk

Besluit

Ik kocht de Jura Diurachs’ Own een tijdje terug op de luchthaven. De fles bleef een poosje onaangeroerd, tot een paar weken terug. Voor mij is het een van de betere edities die Jura in hun aanbod heeft. Voor een aantal mensen zal hij misschien iets te zoet zijn, al hou ik daar zelf wel van. De whisky komt pas volledig tot zijn recht na een paar minuten in het glas. Maar dat is iets wat ik wel vaker hoor bij andere whisky’s ook.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.