Skip to main content

Cù Bòcan The Sherry Edition

Cù Bòcan - The Sherry Edtion 2015 0002

Vorig jaar kwam Tomatin uit met de Cù Bòcan The Sherry Edition, en wij hadden het geluk een flesje te kunnen bemachtigen. Wat wij van de Cù Bòcan The Sherry Edition vinden lees je in deze proefnotities.

Cù Bòcan The Sherry Edition

Cù Bòcan - The Sherry Edtion, zelfs op een regenachtige dag bijzonder lekker

Cù Bòcan – The Sherry Edtion, zelfs op een regenachtige dag bijzonder lekker

De Cù Bòcan The Sherry Edition is een limited edition van de Cù Bòcan van Tomatin. Van de Cù Bòcan The Sherry Edition zijn 6000 flessen gebotteld aan 46% ABV. Met 15 ppm is deze Cù Bòcan The Sherry Edition een licht geturfde whisky.

Deze expressie heeft gerijpt in first fill sherry butts. Het belooft dus een fruitige Speysider te worden met de nodige turf toetsen, en dat sprak mij persoonlijk enorm aan.

Proefnotities

  • Kleur: Goudkleurig
  • Neus: Lichte rokerige turf met vooral pruimen in de neus en lichte noten. Hier en daar een kruidige toets, maar vooral een uitstekende combinatie van lichte zoetigheid met turf.
  • Smaak: Kruidig en toch best wel zoet. Aan de kruidige kant had ik vooral kruidnagel en de zoete kant dan rode bosvruchten. De turf is in de mond nog iets meer uitgesproken dan in de neus blijkbaar, en tussen al dat lekkers merk je ook wel de invloeden van het eiken vat.
  • Finish: Een matige afdronk van tropische vruchten. De combinatie van lichte kruidnagel en rode vruchten in de smaak gaven mij een finish die mij vooral aan de kerstperiode deed denken.

Besluit

De combinatie van turf en sherry of zelfs port maturation / finish ligt mij wel. Meer nog, die combinatie spreekt mij meer en meer aan. De Cù Bòcan The Sherry Edition is hier een mooi voorbeeld van, zoete toetsen, lichte kruiden en lichte turf / peat, meer moet het voor mij niet zijn.

Ik had natuurlijk het geluk een flesje te kunnen kopen, maar die is ondertussen zo goed als leeg. Een nieuwe fles bemachtigen is echter bijna onmogelijk. En zo komen we naadloos aan de mindere kantjes van de Cù Bòcan The Sherry Edition … hij is zo lekker … maar nergens meer te vinden.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.