Skip to main content

Bruichladdich Micro Provenance Tasting 7

Vorige week was het opnieuw zo ver en kon ik deelnemen aan de Bruichladdich Micro Provenance Tasting 7.

Bruichladdich Micro Provenance Tasting 7

Was je donderdag avond als whisky liefhebber op Twitter of andere social media kanalen, dan zag je waarschijnlijk de #LaddieMP7 en zelfs de #LaddieBelgium hashtag voorbijkomen. De #LaddieMP7 tasting is een exclusieve online tasting die verzorgd wordt door Bruichladdich met head distiller Adam Hunter.

Het was dus donderdag de zevende editie van die speciale single cask tastings van Bruichladdich, en ik mocht ervan mee genieten. Deze keer was er ook een speciale gast Hunter Jackson die zowat als een encyclopedie fungeert als het gaat over lokaal geteelde gerst. De #LaddieMP7 tasting stond dus helemaal in het teken van Islay grown Barley dat wordt gebruikt in de unpeated reeks van Bruichladdich. De spreker was enorm boeiend, en een grote meerwaarde aan het geheel, maar natuurlijk waren er ook 3 fantastisch whisky’s te proeven.

Bruichladdich Micro Provenance Tasting 7

Bruichladdich Micro Provenance Tasting 7

Cask #1694

De eerste whisky die we konden proeven kwam uit vat 1694, gedistilleerd op 9 december 2004 en gebotteld na 12 jaar rijping op een first fill bourbon vat. Het gebruikte gerst type was Optic van de Sunderland boerderij nabij Rhinns, in het westen van Islay. Nog even meegeven dat deze whisky werd gebotteld op 61,5% ABV.

  • Neus: Krachtige, pittige en kruidige neus die na een poosje wat fruitiger wordt. Citrusvruchten vooral en een houterige toets. Na een poosje in het glas ontwikkelt zich ook een zoetere toets in de neus
  • Smaak: Deze was moeilijk te omschrijven, vooral veel granen en invloeden van hout en toch … toch was er iets in de smaak wat mij opviel maar niet onmiddellijk met iets kon associeren. De whisky was best sterk qua alcohol maar toch heel lekker zonder toevoeging van water.
  • Finish: Een kruidige en krachtige finish die vooraan op de tong begint en zachtjes naar de zijkant van de toch afglijdt.

Cask #2431

De tweede whisky uit de reeks was een whisky op basis van de gerst types Concerto, Propino en Publican van een tiental boerderijen op Islay. De spirit werd gedistilleerd op 11 juli 2011 en heeft gedurende 6 jaar gerijpt op een first fill bourbon vat. De whisky werd gebotteld op 61,5% ABV.
The #2431 has a mix of 10 Islay farms. @Jenna Elie

  • Neus: Gedroogd gras, hooi, wat zoethout ook en een lichte invloed van mokka / koffie.
  • Smaak: In de smaak had ik dan weer eerder het zoete van rijstpap met een vleugje caramel, misschien wel wat Creme Brulee, en toch was er nog steeds een duidelijke invloed van granen.
  • Finish: Een aangename finish met frisse toetsen van lichte munt.

Cask #4019

Als laatste mochten we proeven van vat #4019 waarin een whisky zat gebaseerd op het Oxbridge gerst type, opnieuw van de Sunderland boerderij. De whisky werd gedistilleerd in 2008 en heeft gedurende 8 jaar gerijpt op een First Fill ex-Brourbon Cask om op 63.4 % ABV te worden gebotteld.

  • Neus: Ik had onmiddellijk de invloed van lichte peat in de neus, wat botersnoep, caramel en een lichte frisse toets op het einde. Blijkbaar zou de peat eerder een rokerigheid zijn die overblijft van het verkolen van de ex-bourbon vaten.
  • Smaak: Fruitiger van smaak met vooral rijpe en zoete vruchten, rijpe peren, amandels, wat marsepein en opvallen op het einde een frisse munt.
  • Finish: Ondanks het feit dat het nog een relatief jonge whisky is, heeft hij toch wel een enorm lange en warme afdronk met een rokerige toets die toch wel verrassend was.

Mijn favoriet?

Eigenlijk was het moeilijk kiezen. Wat mij vooral opviel is dat de nadruk hier vooral lag op het type gerst dat werd gebruikt en niet zozeer op de leeftijd van de whisky. Ikzelf had natuurlijk een grote voorkeur voor Cask #4019 omdat die een onverwachte en toch duidelijk rokerige toets had en een fenomenale afdronk.

Een ding staat vast, het was opnieuw een aangename ervaring. Bedankt aan de mensen van Bruichladdich en Oona dat ik er opnieuw bij mocht zijn!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.