Skip to main content

Bezoek aan de Kyro Distillery in Finland

In september trokken we op vakantie richting Finland … Na wat zaken te hebben bekeken, kregen we ook de gelegenheid om de Kyrö Distillery te bezoeken …

Op naar Isokyrö

Terwijl we de aan het aftellen waren naar onze trip richting Finland, werden de laatste loodjes gelegd voor ons bezoek aan de Kyrö Distillery in Isokyrö. Onze trip bracht ons immers naar het Oosten van het land, en laat Isokyrö nu net aan de westkant van Finland liggen.

Tijdens onze reis trokken we immers van Helsinki naar Pumala, langs de prachtige meren om uiteindelijk in onze blokhut in Huttusaari, nabij Koli te bereiken. Daar konden we 7 dagen genieten van de prachtige natuur in een blokhut vlak aan de Pielinen. Mooie natuur en bovenal ongelofelijke rust.

Hattusaari to Isokyrö

Een trip van 6 uur vanuit Huttusaari, Koli tot aan de Kyrö Distillery

Een van onze dagen in aan het meer, hadden we ingeruild voor het bezoek aan de Kyrö Distillery. Het bleek echter een trip van net geen 6 uur te zijn (enkel) om van het Oosten van Finland (waar wij zaten) tot het Westen van Finland (waar de Kyrö Distillery is) te rijden. Dus … samen met de zon opstaan om de lange rit naar Isoryrö te starten.

Aangekomen aan de Kyrö Distillery

Bij onze aankomst aan de Kyrö Distillery kregen we toch even wat schrik. Op de werklui na, was het er immers volkomen stil. Wat die werklui er deden … dat komen we later nog te weten. Maar verder was er weinig beweging. We vonden trouwens ook en bord waarop stond dat de Kyrö Distillery gesloten was voor bezoek … lichte paniek dus … ook al hadden we op voorhand het nodige afgesproken met de mensen van The Nectar Belgium en de Kyrö Distillery …

Stond er nu op het bord dat het gesloten was?

Stond er nu op het bord dat het gesloten was?

Maar goed tien minuten later werden we gegroet door Miko Heinilä, één van de vijf oprichters van de distileerderij. Niet veel later werd al snel duidelijk dat hij ons een privé rondleiding zou geven, ook al was de distilleerderij eigenlijk gesloten.

De Rondleiding

Veel distilleerderijen heb ik nog niet kunnen bezoeken … dus keek ik ernaar uit. Gezien het fantastisch weer, gingen we buiten van start. Miko vertelde ons alles over de geschiedenis van Isokyrö, en ik bedoel echt alles … Van de geschiedenis van duizenden jaren geleden, over de verschillende veldslagen in de buurt tot aan de oorspring van de distilleerderij en het gebouw zelf. Nu … als zelfs mijn vrouw (die niet echt geïnteresseerd is in geschiedenis) aan Miko’s lippen hangt … dan weet je al snel dat hij het geheel fantastisch goed kon brengen.

Miko ... onze gids voor het bezoek, en tevens 1 van de 5 oprichters van de Kyrö Distillery

Miko … onze gids voor het bezoek, en tevens 1 van de 5 oprichters van de Kyrö Distillery

Het gebouw, waar de Kyrö Distillery in werd gevestigd, blijkt een oude zuivelfabriek te zijn. Ook de gebouwen rond de zuivelfabriek behoorden in die tijd tot de zuivelfabriek. Door de jaren heen verdween de zuivelfabriek echter, en werden de omliggende gebouwen ook aan derden verkocht. Nu de Kyrö Distilleerderij de onze zuivelfabriek opnieuw heeft ingepalmd, proberen ze ook de omliggende gebouwen terug in handen te krijgen.

Het verhaal van de Kyrö Distillery

Finnen zijn gek van sauna’s … en dus zal het ook geen verrassing zijn dat het idee van de distilelerderij en zijn whisky startte met 5 mannen in een sauna. Blijkbaar is alles ontstaan uit de grote vraag waarom niemand in Finland een puur Finse Rye Whisky produceerde.

De mas van de Kyrö Single Malt Rye Whisky

De mas van de Kyrö Single Malt Rye Whisky

Al snel ontstond dus het idee om een puur Finse rogge whisky te produceren. Niet zomaar een Rye whisky dus, maar een Rye whisky die uitsluitend gebruik maakt van lokale, Finse producten. De rogge zelf komt uit de wijde omgeving van Isokyrö en Napue, terwijl het water uit de lokale Kyrö rivier komt. Voor de gins die bij de Kyrö Distillery worden gemaakt worden trouwens uitsluiten locale kruiden gebruikt.

Het succes van de Kyrö Distillery

Tijdens de rondleiding zagen we waar het allemaal begon. Niemand had echter verwacht dat het zo snel zou groeien. Nog voor de whisky op de markt kwam, werd er al lovend gesproken over de new make spirit. In 2017 kwam de eerste Kyrö Single Malt Rye Whisky op de markt, maar van het product waren maar 360 flessen beschikbaar!

De vraag naar hun producten, inclusief de Napue Gin (die ook op basis van rogge wordt geproduceerd) was echter enorm aan het groeien. Toen de Kyrö Distillery ook nog een aantal awards won met hun gins, was er nood aan een grotere productie. Daar waar ze toen ongeveer 5.000 flessen per jaar produceerden, werden ze genoodzaakt om er 100.000 te produceren.

De bottelarij waar de eerste 100.000 flessen handmatig gevuld en gelabelde werden

De bottelarij waar de eerste 100.000 flessen handmatig gevuld en gelabelde werden

Je moet weten dat de distilleerderij heel klein was en alles eigenlijk handmatig werd gedaan. Tot het vullen van de flessen en het kleven van de labels op de flessen toe. Er moest dus stevig geïnvesteerd worden, want de Kyro Malt #6 had ondertussen ook een gouden medaille gwonnen. Tijd dus om uit be breiden.

De Kyrö Seal of Approval :-)

De Kyrö Seal of Approval 🙂

De nieuwe distilleerderij

Na de rondleiding door de oude distilleerderij, het oude warehouse, de oude bottelarij, kregen we ook nog een rondleiding in de nieuwe gebouwen. De werklui van het begin van het verhaal, waren hier druk in de weer om de nieuwe distilleerderij af te werken. Een groot verschil tussen het nieuwe glimmende koper van de grote stills, en het kleinschalige van de oude productiehal.

De nieuwe stills in het nieuwe deel van de Kyrö Distillery

De nieuwe stills in het nieuwe deel van de Kyrö Distillery

De proverij

Zelf hadden we gedacht dat de rondleiding een uurtje zou duren, maar dik twee uur later waren we nog aan het napraten over allerhande zaken. Miko had ons ondertussen meegenomen naar de bezoekersruimte waar we alle producten van de Kirö Distillery konden proeven. Starten deden we met de Napue en Koskue gin.

Natuurlijk hadden we nog wel wat tijd om iets te proeven :-)

Natuurlijk hadden we nog wel wat tijd om iets te proeven 🙂

Napue en Koskue gin

We gingen van start met de Napue gin (46.3 % ABV), een gin op basis van 100% Finse rogge met lokale jeneverbesse, koriander, kardemom, duindoorn, berkenblad, veenbessen, … Het resultaat is een frisse en zomerse gin met fruitige en kruidige toetsen. Napue is trouwens ook de naam van een lokaal dorp waar een grote veldslag plaatsvond … dat wisten we ondertussen uit het verhaal dat Miko ons eerder die middag had verteld.

De Napue Gin ... fris, fruitig en zomers

De Napue Gin … fris, fruitig en zomers

De Koskue gin (42.6 % ABV) is een barrel aged gin … een gelijkaardig principe dus als bij whisky. De gin gaat een eiken vat in, en ligt dan een poosje te rijpen. In dit geval heeft de whisky een rijping gehad in first-fill bourbon vaten, en dat gedurende 3 maanden. Als ik het goed heb begrepen werd er ook wat gedistilleerde pepers en sinaasappel schil toegevoegd. Dat laatste ruik je trouwens ook aan de gin vond ik … lekkere citrus invloeden en de duidelijke aanwezigheid van die Amerikaanse eik.

De barrel aged Koskue Gin

De barrel aged Koskue Gin

Beide gins zijn ondertussen ook bij ons te verkrijgen, al is de naam hier wat anders. De Napue heet bij ons gewoon Kyrö Gin en de Koskue heet bij ons de Kyrö Dark Gin. Opvallend zijn wel de 500 ml flesjes. Oh … en ook nog even meegeven dat mijn voorkeur ging naar de Koskue gin … die komt nogal dicht tegen de whisky.

Kyrö Malt No 8

Next up … de Kyro Single Malt Rye Whisky … batch 8 … de flesjes hiervan zijn uiterst zeldzaam. Ik heb mij immers laten vertellen dat er maar een stuk of 6 beschikbaar waren voor ons land, en dat er wereldwijd maar 1700 flesjes beschikbaar waren. Het was dus een eer om ervan te kunnen proeven!

In de neus was het niet echt wat ik had verwacht van een Rye whisky. De Kyrö Single Malt Rye Whisky gaf mij meer zoete tonen dan ik had verwacht. Ik vermoed dat de new American white oak en ex-bourbon vaten hier een belangrijke rol in speelden. Het zoete deed mij vooral denken aan vanille en honing.

Kyrö Single Malt Rye Whisky batch No 8

Kyrö Single Malt Rye Whisky batch No 8

De smaak was vol … minder extreem dan ik had verwacht (ooit eens een Rye whisky geproefd die ik totaal niet lustte, en dat had ik hier terug verwacht). De zoete vanille en honing had ik dus opnieuw in de smaak, samen met toch een vleugje rode vruchten en een duidelijke invloed van het hout.

De finish mag er ook zijn … aangenaam lang met een mooie samenhang van smaken die zachtjes verdwijnen.

Andere producten van Kyrö Distillery

Na de whisky kon ik nog een aantal andere producten proeven van de Kyrö Distillery. In dit geval echter producten die enkel lokaal beschikbaar zijn … de Finnen hebben heir wat meer geluk dan wij 🙂

Er was de Kyrö Dairy Cream op basis van Small Batch single rye whisky. Bekijk het een beetje als een whisky likeur, en de manier voor de Kyrö Distillery om de cirkel van de zuivel terug rond te krijgen … Echt wel een lekker product, alleen jammer dat je het bij ons niet kan vinden.

De Kyrö Distillery whisky likeur

De Kyrö Distillery whisky likeur

We kregen ook nog de gelegenheid om de Lyngkyrö te proeven, een soort Gin Long Drink met veenbes en rozemarijn. Aan de basis van de Longkyrö ligt natuurlijk de Napue gin. Daar werd vers veenbessensap aan toegevoegd, wat rozemarijn en nog een aantal bijkomende botanicals. Een heerlijk zoete en verfrissende zomerdronk van 5.5 % ABV. Ik zou er in de zomer we steeds een voorraad van in huis willen hebben 🙂

De Longkyrö een longdrink op basis van de Napue gin met veenbessensap

De Longkyrö een longdrink op basis van de Napue gin met veenbessensap

Het nieuwe magazijn

Na de proeverij bracht Miko ons ook nog even tot een van de nieuwe magazijnen aan de overkant van de weg. Jammergenoeg heb ik hier geen beelden of foto’s van. Ik dacht immers dat het te gevaarlijk was om daar te filmen of te fotograferen. Opvallend aan het nieuwe magazijn is niet alleen de gloednieuwe binnenkant en de hoeveelheid vaten, maar ook de buitenmuur. Op het eerste zicht leek het immers gewoon hout te zijn, maar toen Miko ons dichter bij het gebouw bracht, wist hij te vertellen dat het gewoon beton was. Het beton werd zo verwekt dat je zou denken dat het houten balken waren … echt knap werk.

De mooie bezoekersruimte leent zich echt tot het nuttigen van de Kyrö Distillery producten

De mooie bezoekersruimte leent zich echt tot het nuttigen van de Kyrö Distillery producten

Voor herhaling vatbaar

Wel … veel distilleerderijen heb ik nog niet bezocht, maar de Kyrö Distillery hoort daar nu bij en was zeker de moeite waard. Nogmaals bedankt aan Miko, het team van de Kyrö Distillery en de mensen van The Nectar Belgium om dit tot stand te brengen. Echt merci …

Ik heb ook een kleine montage proberen maken van ons bezoek. Niets speciaals, maar het geeft u toch een klein idee. In het vervolg moet ik gewoon meer beeldmateriaal schieten om er een betere video van te maken..

En voor zij die meer foto’s willen zien heb ik volgende kiekjes er even ingegooid :

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.