Skip to main content

Benromach Organic 2008

By 22 April 2015December 8th, 2015Benromach, Proefnotities, Schotse Whisky, Speyside
Benromach Organic 2008 - Fles & Verpakking

Een aantal dagen terug lag er een pakje op mij te wachten van Gordon & MacPhail. Daarin zaten 2 samples van Benromach expressies. De eerste daarvan is de Benromach Organic 2008 , en dit zijn onze proefnotities …

Benromach Organic 2008

Wat de Benromach Organic 2008 zo speciaal maakt is vooral het feit dat het ganse proces op een organische wijze is voltooid. De new make spirit heeft gerust op Virgin American Oak vaten. Ja … het volledige proces voldoet aan de wel strenge UK Soil Association standaarden voor het telen van de gewassen en ingrediënten, het distilleren, het rijpen en het bottelen.

In 2006, bij de lancering van de eerste Benromach Organic, was dat een unicum. Vandaag de dag is de Benromach Organic 2008 nog steeds één van de weinige whiskies die aan die strenge criteria voldoet.

Proefnotities Benromach Organic 2008

Twee Benromach Samples in de post

Twee Benromach Samples in de post

  • Neus: Vooral zoete toetsen. Vanille, zoete tropische vruchten, mango en banaan. Na een poosje noten en misschien een zesde van appelsien, witte chocolade en lichte caramel met een kruidige gember toets op de achtergrond.
  • Smaak: Een stroperig / olieachtig gevoel in de mond met wat vanille en honing. Ik had ook een heel specifieke smaak in de mond die mij in eerste instantie aan tabak en sigaren deed denken. Daarna kwamen de zoete toetsen van cacao en chocolade door. Hier en daar ook wat kruidige peper toetsen en zelfs een lichte peat op de achtergrond.
  • Afdronk: Een lange, aangename en volle afdronk die de smaakpapillen nog geruime tijd blijft prikkelen.
  • ABV: De Benromach Organic 2008 werd gebotteld op een ABV van 43%

Besluit

De Benromach Organic 2008 is een lekkere whisky, dat staat vast. Ik had wel de indruk dat hij anders was dan ik had verwacht, zeker in vergelijking met de 10 Years Old en de 10 Years Old 100° Proof. Ik vermoed dat de oorzaak hiervan bij de nieuwe eiken vaten ligt. En toch … voor een whisky van ‘amper’ 6 jaar is hij verdomd lekker!

Dankwoordje

Toch even de mensen van Benromach en Gordon & MacPhail bedanken voor het sample. Wat de tweede sample in het pakje was, dat lezen jullie hier heel binnenkort!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.