Skip to main content

Benromach 1977 – Proefnotities

Benromach 1977 - Proefnotities

Soms krijg ik eens de vraag … “Zeg, zou je niet eens onze exclusieve whisky willen reviewen”. Een moeilijke opdracht … al deed ik het met veel plezier voor deze Benromach 1977

Benromach 1977

De Benromach 1977 uit vat nummer 1269 is een unieke expressie van Benromach. Deze whisky heeft gedurende 41 jaren liggen rijpen in een Refill American Hogshead en kreeg zo zijn uitzonderlijk karakter. Het is dus een single cask botteling die op 49.6 % ABV werd gebotteld.

Proefnotities

Benromach 1977 Bottle
Benromach 1977 Bottle
  • Neus: Een pittige neus met zoete stroop, wat hout invloeden, wat pittige kruiden maar ook een licht medicinale geur.
  • Smaak: Misschien raar, maar het eerste wat in mij opkwam was eik, en dan niet zozeer het hout maar de eikel zelf. Ik vermoed dat het kwam door de combinatie van noten en een lichte bittere toets die ik had in de mond. Daarnaast nog wat gestoofde peren en een lichte karamel.
  • Finish: Een blended malt met een behoorlijk lange finish met invloeden van granen, turfrook en op het einde een frisse munt smaak. Best aangenaam.

Onze Mening

Je hoort wel vaker zeggen “Die oudere whisky’s … dat maken ze toch niet meer”. Wel … ze bottelen hem wel nog, al is hij niet binnen het bereik van mijn portefeuille. Ik vond deze Benromach 1977 echt wel de moeite waard Hij heeft een zeer mooi mondgevoel zoals dat dan heet. Een mooie combinatie van kruidige en zoete toetsen. Ik hou daar wel van.

Ik zou dan ook graag de mensen van Gordon & MacPhail willen bedanken om een sample van deze fantastische whisky op te sturen. Het gebeurt niet vaak dat ik een pakje in mijn bus vind met een whisky uit 1977 … en al zeker niet een Benromach 1977 van dit niveau!

Over de prijs en beschikbaarheid van deze whisky kan ik jullie nog meegeven dat er wereldwijd slechts 122 flessen beschikbaar zijn en je eventueel eens bij Whisky Warehouse moet horen of hij voor u een doosje opzij kan zetten 🙂

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.