Skip to main content

Benromach 15 Years Old – Proefnotities

By 30 July 2015December 8th, 2015Benromach, Proefnotities, Schotse Whisky, Speyside
Benromach 15 Years Old

Een pakje ontvangen met een sample van de Benromach 15 Years Old, en dus wordt het hoog tijd om onze proefnotities op te stellen …

Benromach 15 Years Old

De Benromach 15 Years Old is de nieuwste telg in het basis aanbod van de Benromach Distillery. Volgens de informatie die we van Benromach mochten ontvangen heeft de langere rijping ervoor gezorgd dat de whisky vooral zachter en minder rokerig is geworden. Tijd dus om de Benromach 15 Years Old even aan de tand te voelen.

De Benromach 15 Years Old laat mooie benen achter in het glas.

De Benromach 15 Years Old laat mooie benen achter in het glas.

Proefnotities

  • Kleur: Koper / amber goud?
  • Neus: De eerste indrukken in de neus zijn gewoon zalig … Een mooie balans van sherry met de nodige kruidige toetsen. Ik ruik vooral wat rijpe bananen, lichte peper en de kruidige toets van gember. Na even wat te walsen met het glas meen ik ook wat marsepein op te vangen en op de achtergrond wat lichte citrustoetsen, passie vruchten, honing en een frisse toets. Ik kijk al uit naar de smaak eerlijk gezegd.
  • Smaak: De eerste smaak is vooral ook kruidig met invloeden van eik en fruit. Aan de fruitige kant wat pruimen, dadels / vijgen en peren. De kruidige kant kon ik niet onmiddellijk thuisbrengen … pepers, gember en misschien het pittige van mierikswortel (wasabi). In vergelijking met de 10 Years Old is deze heel wat minder gerookt … een mooi gebalanceerde smaak, dat wel.
  • Finish: Een aangenaam warme en lange finish die een poosje aan je tandvlees blijft plakken, mooi de mond vult en langzaam naar beneden zakt. Zo heb ik het graag.

Besluit

In vergelijking met de Benromach 10 Years Old, heeft de Benromach 15 Years Old echt wel een aantal extra’s gekregen door 5 jaar langer te rijpen. De smaak is iets minder gerookt, wat meer naar de sherry kant en vooral mooi gebalanceerd. Een mooi voorbeeld van een whisky die echt wel beter wordt door 5 jaar langer te rijpen.

Het mooie aan Benromach is ook dat ze heel wat lekkers te bieden hebben aan een betaalbare prijs. Deze Benromach 15 Years Old is vlot verkrijgbaar voor ongeveer € 68 euro, en is zijn prijs dus meer dan waard. Persoonlijk ben ik een grote fan van de Benromach 100° Proof, maar de Benromach 15 Years Old is ook wel bijzonder lekker. Het voordeel van de Benromach 15 Years old ten opzichte van de Benromach 100° Proof is dan weer zijn alcohol gehalte. Aan 43% ABV zal de Benromach 15 Years Old immers iets sneller bovengehaald worden dan zijn jongere en sterkere broer.

Nog even meegeven dat het sample van de Benromach 15 Years Old ons werd opgestuurd door de mensen van Benromach, waarvoor onze dank. Dat neemt niet weg dat dat wij bij Whisky with Friends volledig onze eigen mening en proefnotities met jullie kunnen delen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.