Skip to main content

Benromach 100° Proof

By 29 January 2015December 8th, 2015Benromach, Proefnotities, Schotse Whisky, Speyside
Benromach 100° Proof - Fles & Verpakking

Twee weken terug verschenen mijn proefnotities voor de Benromach 10 Years Old, en vandaag is het de beurt aan de Benromach 100° Proof!

Benromach Twitter Tasting

Tijdens deze Benromach Tweet Tasting in december konden we proeven van de Benromach 10 Years Old, de nieuwe Benromach 100º Proof, de Benromach Organic en de Benromach Peat Smoke Expressie. Ik had dan nog eens dubbel geluk, want een aantal dagen later kreeg ik van de eerste twee nog een extra sample in de bus van de mensen van Benromach / Gordon & MacPhail.

Ben je benieuwd wat de andere leden van het Benromach Tweet Tasting panel vonden van deze Tasting ? Bekijk dan gerust eens hun reacties op Twitter, je vindt ze onder de [#BenromachTT](https://twitter.com/search?q=%23BenromachTT&src=typd) hashtag.

Benromach 100° Proof

Na de Benromach 10 Years Old, lanceerde Benromach in oktober de Benromach 100° Proof. Eigenlijk dezelfde whisky, maar dan met een hoger alcohol percentage, namelijk 57%.

De rijping en het gebruik van de vaten komt overeen met de Benromach 10 Years Old, namelijk 80% bourbon en 20% sherry vaten. Het laatste jaar werd de whisky gefinisht op Oloroso sherry vaten.

Waarvoor staat 100° Proof?

Wel, kort samengevat 100° Proof is een maateenheid die aanduid hoeveel ethanol er in een alcoholische drank zit. Het systeem dateert uit de jaren 1700. In die tijd werd de hoeveelheid alcohol nog gemeten met buskruit.

In die tijd gebruikte men een oplossing van water en alcohol, en goot met dat over buskruit. Kon men daarna het buskruit nog ontsteken, dan had het goedje ‘zich bewezen’, of in het Engels ‘proven itself’. Lukte dat niet, dan sprak men van underproof. Een proven oplossing kreeg de ijking van 100° proof, wat overeenkomt met 57.15% ethanol.

Het systeem werd vaak gebruikt om bijvoorbeeld Rum te testen. Kon het buskruit niet ontstoken worden, dan wist men dat het alcohol percentage van de rum lager was dan 57%. Met andere woorden … er zat teveel water in de rum.

De verhouding van proof tot alcoholpercentage light op 7:4. Een alcoholisch drankje van 70° proof komt dus overeen met een ABV van 40%. Pure alcohol is 175° proof, of over proof. Waarom over proof? Wel het goedje kon nog ontploffen wat meestal niet zo goed was.

Benromach 100° Proof

Benromach 100° Proof

Proefnotitie

Kleur: Goudgeel / amber
Neus: Zoet / Rokerig … Marsepein, Gegrilde Ham, BBQ, noten en ook een vleugje kastanje. De sherry toetsen van rode vruchten en pruimen zijn ook licht aanwezig.
Smaak: Houterig, kruidig en wat droog in eerste instantie … Pruimen, opnieuw de gerookte ham of zelfs spek, wat lichte chocolade op de achtergrond.
Afdronk: Lange afdronk die in de mond blijft hangen en zachtjes afzakt naar de keel. De afdronk heeft een best rokerige toets.

Besluit

De Benromach 100° Proof lijkt nogal op het lichtere broertje. Toch had ik de indruk dat het rokerige karakter veel beter tot zijn recht kwam in de Benromach 100° Proof. Echte kenners wisten mij te vertellen dat de smaak eerder geïnspireerd is op de whisky’s van de jaren 60. Wel … ik was al aangenaam verrast van de Benromach 10 Years Old, maar deze Benromach 100° Proof overtreft zijn lichtere broertje.

Wat mij wel opvalt is dat Benromach lekkere producten op de markt brengt aan een mooie prijs. Neem nu de Benromach 100° proof, een heel lekkere whisky en toch beschikbaar voor een prijs tussen de € 55 en € 60. Voor die prijs vind ik de Benromach 10 Years Old 100 ° proof een toppertje! Een voorbeeld van een top product aan een degelijke prijs!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.