Skip to main content

BenRiach 10 Years Old wordt vandaag gelanceerd

BenRiach 10 Years Old

Vandaag lanceert BenRiach een heel speciale BenRiach 10 Years Old Single Malt.

BenRiach 10 Years Old

De release van de BenRiach 10 Years Old Single Malt vormt een gedenkwaardig hoogtepunt voor de bekroonde distilleerderij uit Elgin.

De whisky vormt immers de eerste whisky in hun kernaanbod die voornamelijk werd geproduceerd op basis van spirit gedistilleerd onder The BenRiach Distillery Company’s elf jarig bestaan. Managing Director Billy Walker en zijn Zuid-Afrikaanse partners Wayne Kieswetter en Geoff Bell namen de distilleerderij immers over van de Chivas Brothers in april 2004.

De BenRiach 10 Years Old werd gebotteld op 43% ABV en heeft het karakter van een klassieke Speyside. De mengeling van vaten bestaat voornamelijk uit ex-bourbon en ex-sherry vaten. Dat is precies het soort hout waar BenRiach de voorkeur aan geeft om zijn unieke smaak te bekomen. Deze frisse, levendige en fruitige single malt heeft een invloed van eik, kruiden, groene appel, gedroogde abrikozen, perzik en banaan met subtiele accenten van anijs, citroenschil en gerst.

BenRiach 10 Years Old

BenRiach 10 Years Old

Proefnotitie

Billy Walker’s proefnotities tonen aan dat deze speciale single malt is een prachtige aanvulling op BenRiach’s kernassortiment.

  • Kleur: Zomer goud.
  • Neus: Een frisse en levendige combinatie van scherpe, groene boomgaard fruit, gember en hints van mandarijn die zachtjes overgaat naar romige vanille met een delicate toets van munt en een zachte citrus, alles bij elkaar gehouden met een zoete gerst noot in de achtergrond.
  • Smaak: Warm geroosterde eik specerijen overspoeld door groene appel schil en gedroogde abrikozen, rijpend naar toetsen van perzik en zachte banaan. Subtiele accenten van anijs en citroenschil maakt een contrasterende rand om het fruit en voegt een intrigerende karakter toe aan de lange, scherpe gerst finish.

Sales Director Alistair Walker vertelt

Sales Director Alistair Walker zei: “Vorig jaar brachten we een BenRiach botteling uit voor onze tiende verjaardag met vier vaten uit de eerste week van distillatie, maar dat was een strikt beperkte eenmalige expressie.”
 
“De huidige release is iets anders en is nog belangrijker voor. De BenRiach 10 Years Old is een belangrijke nieuwe start voor ons want het markeert een belangrijke mijlpaal – het is de eerste expressie uit ons kernaanbod dat overwegend werd gemaakt op basis van whisky die is gedistilleerd bij BenRiach sinds we het in 2004 overnamen. Wij hebben effectief naar dit moment toe gewerkt sinds we de BenRiach distilleerderij zo een 10 jaar terug in handen kregen en de BenRiach 10 Years Old zal de hoeksteen van ons gamma vormen. ”
 
In 2004 zei Billy Walker dat hij bescheiden maar robuuste plannen had “om de distilleerderij te revitaliseren en op nieuwe markten te richten, en BenRiach tot bij de gespecialiseerde verkooppunten over de hele wereld te brengen”.
 
Zijn “bescheiden” doelstellingen werden de afgelopen 10 jaar meer dan bereikt. Vandaag de dag is BenRiach is een van de meest bewonderde distileerdeijen van het land, en heeft het ondertussen ook GlenDronach, Glenglassaugh en een bottelarij in zijn portfolio.

Over BenRiach 

BenRiach is wereldwijd in meer dan veertig landen te verkrijgen, en nieuwe markten worden aangeboord. Gedurende de laatste 10 jaar heeft BenRiach talrijke prijzen in de wacht gesleept, waaronder vorige maand nog de prijs van 2015 Global Whisky Distiller van het Jaar.
 
Eerder dit jaar heeft de London Stock Exchange Group zijn lijst van “1000 Bedrijven die Groot-Brittannië zullen Inspireren” vrijgegeven en daarin verscheen The BenRiach Distillery Company voor de eerste keer.

Bron: BenRiach

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.