Skip to main content

Beerstorming met Jameson Whiskey #JamesonxBeerstorming

By 26 October 2017October 30th, 2017Evenementen, Informatie, Nieuws
Beerstorming with Jameson

Dat Jameson Whisky experimenteert samen met bierbrouwerijen, dat weten we al van de Jameson Cask Mates, maar dat ze ook experimenteren met de Belgische microbrouwerij Beerstorming … dat is toch nieuw!

Jameson Cask Mates

Een tijdje terug hadden we het al even over de Jameson Cask Mates, een samenwerking tussen Jameson en de Franciscan Well brouwerij. Toen werden wat Jameson whiskey vaten uitgeleend aan de Franciscan Well brouwerij om daar bier op te laten rijpen. Dat bier bleek zo goed te zijn dat de gebruikte vaten terug kwamen naar de Jameson distillery om er opnieuw Jameson Irish Whiskey in te laten rijpen. Het resultaat was de Jameson Cask Mates.

Beerstorming met Jameson

Jameson Cask Mates & Beersrtorming Brussels' Share

Jameson Cask Mates & Beersrtorming Brussels’ Share

Het verhaal hield daar echter niet op. De afgelopen maanden staken Jameson Irish Whiskey en de Brusselse microbrouwerij Beerstorming de koppen bij elkaar om hun kennis en creativiteit te delen.

Het lokale Jameson team contacteerde Beerstorming met de vraag of ze een uniek bier konden ontwikkelen. Tenslotte is dat weer Beerstorming voor staat … iedereen kan er (eventueel in groep) zijn of haar eigen bier brouwen. Het leuke hieraan is dat je ook ter plaatse kan experimenteren met smaken en ongebruikelijke ingrediënten om uw bier de finishing touch te geven.

Het duurde niet lang of het Beerstorming team trok richting Ierland om er de nodige kennis over Jameson Whiskey op te doen. Met die kennis, en een drietal vaten waar voorheen Jameson Irish Whiskey in zat, kwamen ze terug naar België waar het experimenteren kon beginnen.

Drie vaten … negen producties

Tijdens een gesprek met de mensen van Beerstorming kwam aan het licht dat er negen ‘runs’ of producties nodig waren om de drie vaten te vullen. Tenslotte kan je in een whisky vat makkelijk 200 a 250 liter kwijt en is de microbrouwerij van Beerstorming zo klein dat een run slechts 70 liter bier oplevert.

Brussels’ Share

In totaal waren er dus 3 runs nodig om 1 vat af te vullen. Elk van de drie vaten kreeg zijn eigen biercreatie om wat verder af te rijpen. Een daarvan werd Brussels’ Share gedoopt als knipoog naar de Anglels Share van de whisky dat jaarlijks vervliegt tijdens het rijpen op het vat.

Aan het bier werden abrikozen toegevoegd waardoor de eerder zure smaak van het bier wat wordt veracht. Ik kon het ter plaatse even proeven en al hou ik persoonlijk meer van donker bier, toch was het qua smaak speciaal genoeg om mijn aandacht te trekken.

Het resultaat is dus een fijne mix van de traditionele Brusselse trouwtechnieken en de rijping op vaten van Jameson Irish Whisky en het mag er best wel zijn. Wat de andere twee experimenten zullen opleveren … dat horen we waarschijnlijk later wel!

Jameson x Beerstorming

Jameson x Beerstorming

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.