Skip to main content

Arran Whisky Tasting

Phillippe (The Malt Whisky Corner), Lucie (Arran) and Timon (The Nectar)

Gisteren was het dus zo ver … Een Arran Whisky tasting geleid door Lucie Stroesser de European Brand Ambassador van The Arran Distillery.

Arran Whisky Tasting line-up

Arran Whisky Tasting line-up

Arran Whisky Tasting

Een poosje terug zag ik dat Phillippe van The Malt Whisky Corner een Arran Whisky tasting zou organiseren. Blijkbaar was Lucie Stroesser, de Europese Brand Ambassador die week op bezoek bij The Nectar. Goed voor ons, want dat betekende dat Lucie Stroesser aanwezig zou zijn.

Al snel werd de tasting toegevoegd in onze Whisky with Friends kalender. Nog geen dag later had ik mij al ingeschreven. De plaats van de ontmoeting was Cafe De Litanie in Knesselare, nog niet eens zo ver van Ertvelde.

Gisteren was het dus zo ver en trok ik met het notitieboekje, het fototoestel en het goed humeur richting Knesselare. Als snel bleek dat een aantal bevriende whisky liefhebbers ook naar Knesselare afgezakt waren. Blijkbaar was het een avondje Whisky Tasting with Friends!

De Arran Whisky Tasting Line-Up

Op voorhand hadden we niet zo veel informatie gekregen over de whisky’s die we zouden proeven. Er zaten een aantal bekende Arran Single Malts tussen, maar ook een paar die ik (nog) niet kende.

Arran 10 Year Old

De Arran Whisky Tasting ging van start met de Arran 10. Een lekkere whisky die mij in de neus fruitig overkwam met duidelijke citrus toetsen. In de mond meende ik eerder sinaasappel en perzik te herkennen.

De Arran 10 is het vlaggenschip in de Arran Whisky range. In 2006 kwam hij voor het eerst op de markt, maar ondertussen staat hij al in de kast van menig whisky liefhebber.

The Arran Malt Port Finish

De volgende whisky was de The Arran Malt Port Finish. Deze whisky heeft eerst 8 jaar gerijpt op een traditioneel eiken vat en later gefinished in Porto vaten.

Opnieuw in de neus de fruitige toetsen die blijkbaar herkenbaar zijn voor de Arran whisky. In tegenstelling tot de Arran 10 had ik in de neus meer noten en minder citrus. In de mond duidelijke noten, rozijntjes … Opvallend is ook dat de Arran Port Finish droger is in de mond dan bijvoorbeeld de Arran 10

The Arran Malt Sauterne Finish

Net zoals de Port Finish heeft de Arran Malt Sauterne Finish er eerst een rijping van 8 jaar op traditionele eiken vaten op zitten. De finishing gebeurde in Sauternes vaten, een zoete witte wijn uit de Bordeaux streek.

In de neus is deze whisky nog zoeter dan de vorige. Honing, nougat, meloen en toch hier en daar ook een kruidige toest in de neus. De smaak had iets speciaals, zoet en kruidig. Ik kon niet zo onmiddellijk mijn vinger leggen op wat ik juist proefde en herkende, maar hij was lekker.

The Arran Malt Millennium Casks

The Arran Malt Millennium Casks

The Arran Millennium Casks

Een nieuwtje voor mij, want van deze Arran editie had ik nog nooit gehoord. De spirit werd gedistilleerd op 31 december 1999 en de vaten werden voor als na de millennium overgang gevuld. De whisky komt voort uit een samenstelling van 45 vaten waarvan 35 ex-boubon vaten en 10 ex-sherry vaten. De fles en de verpakking van de Millennium Casks is best mooi afgewerkt. Janus, de twee hoofdige romeinse god, prijkt op het label van de fles en op de mooie doos.

Zowel in de neus als in de mond had ik een WOW gevoel bij de Millennium Casks. In de neus lichte graan toetsen, appel, citrus en lichte vanille. Net zoals bij de Arran 10 meende ik in de mond in eerste instantie appelsien te herkennen. Een zoete onderliggende toets die mij aan honing deed denken was er ook. Misschien ook een lichte karamel toets. Qua finish zat de Millennium Casks ook goed … best lang en aangenaam.

The Arran Machrie Moor

Tijd voor de meer Peaty Arran releases. Toegegeven … het zijn licht geturfde Arran Whisky’s (20 ppm). De naam verwijst naar een mythisch veen gebied op de westkust van Arran. Je vind er onder andere stenen cirkels uit het bronzen tijdperk. Van de Machrie Moor mochten we kiezen tussen een gewone versie en een cask strength versie.

Het aroma had deze keer meer invloeden van tropische vruchten. Mango en ananas had ik heel snel genoteerd. Aan onze tafel vielen ook perzik en kokosnoot. Qua smaak opnieuw verfrissende citrus met een heel kruidige toets. De peat is inderdaad aanwezig maar dan heel lichtjes.

Arran Private Cask for The Nectar

Om af te sluiten nog een Private Cask voor The Nectar. De volledige details ben ik blijkbaar vergeten te noteren, hopelijk kan iemand in de comments dat aanvullen.

Toen ik het glas naar de neus bracht had ik in eerste instantie niet onmiddellijk iets herkend. Ik vermoed dat de alcohol misschien overheerste. Bij een tweede poging had de whisky al wat geademd en kreeg ik vooral koffie door. De typisch fruitige Arran smaak was hier ook aanwezig. Naas fruit meende ik ook chocolade en een licht kruidige ondertoon te herkennen.

Mijn favoriet op de Arran Whisky Tasting

De Sauternes Finnish vond ik eigenlijk best lekker, vooral dankzij het zoetiger karakter. En toch gaat mijn voorkeur uit naar de Millennium Casks. Het was DE whisky op de Arran Whisky Tasting die mij een WOW gevoel gaf.

De Millennium Casks blijkt ondertussen echter niet meer zo vlot te verkrijgen. Gelukkig had Phillippe van The Malt Whisky Corner er een paar flesjes van bij. Na een geslaagde Arran Whisky Tasting kon ik dus met de lekkere Millennium Casks naar huis.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.