Skip to main content

Ardmore 17 Years Old – Cask 5555

By 22 January 2015December 8th, 2015Ardmore, Proefnotities, Schotse Whisky, Speyside
Ardmore 17 Years Old - Cask 5555 - Bottled by Gordon & MacPhail exclusively for Whiskywarehouse Belgium

Begin december was ik op een tasting geleid door Eric Vermeire van Whisky Warehouse. Tussen de verschillende whisky’s zat een Ardmore 17 years old, exclusief gebotteld voor Whisky Warehouse. Het verdict …

Ardmore 17 Years Old

De Ardmore 17 Years Old in kwestie komt uit vat 5555. Dat vat werd door Eric, Ellen en Karen Vermeire, samen met de experten van Gordon & MacPhail uitgekozen en exclusief gebotteld voor Whisky Warehouse Belgium. Het resultaat is een toch wel unieke whisky waarvan er maar 226 flessen beschikbaar waren.

Deze Ardmore 17 Years Old single cask werd gebotteld op een ABV van 55.4 %. In alle eerlijkheid zou je het niet zeggen waneer je hem proeft. Ondanks het hogere alcohol percentage valt dat in de mond goed mee.

Ardmore 17 Years Old - Cask 5555 - Whiskywarehouse-Belgium

Ardmore 17 Years Old – Cask 5555 – Whiskywarehouse-Belgium

Proefnotitie

Kleur: Goudgeel
Neus: Kruidig en toch ook fruitig. Aan de kruidige kant zou ik richting peper gaan, zelfs peperkoek en een tikkeltje zoethout. De fruitige kant bevat vooral geuren van tropische vruchten … mango, rijpe banaan, misschien wat limoen. Zachte chocolade en een lichte rokerige toets ronden de neus mooi af.
Smaak: Ondanks de vatsterkte vond ik de alcohol toch niet overheersend. Het kruidige uit de neus vind je ook in de smaak terug. Aan de fruitige kant had ik eerder pruimen en abrikozen / perzik. Een lichte ondertoon van rozijntjes en wat citrus vruchten.
Afdronk: Een best lange afdronk die licht rokerig en wat ziltig is.

Besluit

De Ardmore 17 Years Old is best een lekkere whisky. Zo eentje die je in het weekend erbij neemt terwijl je aan het haardvuur van een spannende film geniet. Eentje om rustig op het gemak van te genieten.

Wil je er zelf ook nog eentje? Dan vrees ik dat je heel snel zal moeten zijn. Een dikke week geleden waren nog maar een 35 tal flessen beschikbaar van de Ardmore 17 Years Old. Ondertussen zal dat aantal wel al een pak gedaald zijn. Ik zou dus heel snel even contact opnemen met Eric van Whisky Warehouse om te horen of je er nog eentje op de kop kan tikken.

Zondag is Eric normaal gezien trouwens ook aanwezig op het 6de Maltclan’s Whisky Festival. Wie weet kan je daar nog een van de laatste flessen op de kop tikken!

Dankwoordje

Langs deze weg toch even Eric Vermeire van Whisky Warehouse bedanken om een sample van deze Ardmore 17 Years Old voor ons beschikbaar te stellen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.