Skip to main content

Ardbeg Day 2014 bij slijterij DH17

By 1 June 2014December 26th, 2014Evenementen, Informatie, Whisky Festival
Ardbeg Day 2014

Elk jaar op 31 mei komen Ardbeg fans samen op Ardbeg Day. Dit jaar trokken we richting Bergen op Zoom waar DH17 heel wat voor ons in petto had.

Wat is Ardbeg Day?

In plaats van elk afzonderlijk thuis te genieten van een glaasje Ardbeg whisky, komen wereldwijd Ardbeg fans samen op Ardbeg Day. Ardbeg Day valt op de laatste dag van Feis Ile, The Islay Festival of Malt and Music. Ardbeg Day jaar viel dat dus op 31 mei en is een unieke gelegenheid om de collega Ardbeg fans eens in levende lijve te ontmoeten.

Een aantal Ardbeg Embassies zetten speciaal voor deze gelegenheid een aantal activiteiten op touw. Bij ons in België zijn er een drietal Ardbeg Embassies, maar voor zover ik kon achterhalen werd er door hen niet echt iets officieels georganiseerd.

Edward, een bevriend whisky liefhebber die we via Instagram kennen, had laten weten dat Slijterij DH17 in Bergen op Zoom ook dit jaar een echte Ardbeg Day zou verzorgen. Al snel ontstond dus het idee om naar daar te trekken. Bij Slijterij DH17 is het niet de eerste keer dat Ardbeg Day georganiseerd wordt. Ondertussen doen ze het al voor de vierde keer!

Speciaal voor deze gelegenheid bood DH17 zelfs een arrangement aan in combinatie met een overnachting in het Fletcher Stadspark Hotel. We hadden dus geen enkel excuus meer om niet af te zakken. En terwijl we dan toch op pad waren, namen we de Glenmorangie Tasting, die de dag ervoor ook door DH17 werd georganiseerd, er nog graag bij!

Het thema van Ardbeg Day 2014

Elk jaar heeft Ardbeg Day een specifiek thema. Dit jaar wordt ergens op onze aardbol een reeks voetbalwedstrijden georganiseerd, en dus was het ook logisch dat Ardbeg Day dit jaar rond voetbal ging draaien. Zelf ben ik geen voetbalfan en ken ik er ook totaal niets van, maar toch … Ardbeg Day kon ik niet aan mij voorbij laten gaan.

De Activiteiten

Eerlijk is eerlijk, de mensen van DH17 hebben hun uiterste best gedaan om allerhande activiteiten op touw te zetten. En dat, zonder dat ook maar iemand een voetbalexpert moest zijn.

Ardbeg Day - Een woordje deskundige uitleg door het DH17 team

Een woordje deskundige uitleg door het DH17 team

Het whisky verhaal, de geschiedenis en het Ardbeg verhaal

Ik kan mij een Ardbeg Day niet voorstellen zonder een aantal presentaties over de distilleerderij, de whisky en de geschiedenis er rond. En dat is net waar de dag meer werd gestart.

Tijdens de presentaties werd snel duidelijk dat DH17 met recht en reden een Ardbeg Embassy geworden is. Ze hebben de kennis in huis, kunnen die kennis goed brengen. Tenslotte is het niet eenvoudig om groep Ardbeg fans op Ardbeg Day nog met aandacht te laten luisteren naar het verhaal achter de whisky.

Genieten van een glaasje Ardbeg (of meer)

Ardbeg Day - Genieten van een glaasje Ardbeg

Genieten van een glaasje Ardbeg

Dat je van praten dorst krijgt, dat weet ondertussen al iedereen. Maar dat luisteren naar het verhaal achter Ardbeg Whisky ook een dorstige aangelegenheid is, dat wisten de mensen van DH17 goed te counteren.

Op geregelde tijdstippen kregen we de verschillende whisky’s uit de Ardbeg reeks te proeven. Tenslotte was het dan ook Ardbeg Day voor iets hé! Een aantal bottelingen, expressies hebben mij toch wel verrast.

De eerste verrassing was de Ardbeg Uigeadail. Man, die was lekker, en die had ik nog niet geproefd. De Uigeadail heeft gerijpt in een mix van bourbon en sherry vaten. De expressie kreeg de naam van het meer waar de distilleerderij het water haalt. Er wordt dan ook vaak gezegd dat de Ardbeg Uigeadail even diep en mysterieus is als het gelijknamige meer.

Opmerkelijk was ook een redelijk unieke onafhankelijke Ardbeg botteling van Adelphi Distillery Limited. De Adelphi Distillery Limited botteling is gebaseerd op een Ardbeg van 11 jaar oud, en heeft een ABV van 58%. Dat hoge alcoholpercentage voel je dan ook onmiddellijk in de mond. Zelf deed ik er een paar druppeltjes water bij om de smaken wat meer los te laten. Echt een lekkere botteling, maar naar wat ik heb gehoord, niet zo makkelijk te vinden.

Een Ardbeg – Voetbal Quiz

Na de presentaties was het tijd om de aanwezigen op te splitsen in 2 groepen. De rest van de dag streden beiden groepen tegen elkaar in een aantal proeven. De eerste proef was er eentje voor de Denkers. Een echte Ardbeg – Voetbal quiz!

Ardbeg Day - De Quiz bleek soms moeilijker dan verwacht

De Quiz bleek soms moeilijker dan verwacht

Van voetbal ken ik niet veel, maar de Ardbeg vragen … die waren ook nog zo simpel niet hoor. Om een idee te geven, een kleine greep uit de vragenreeks:

* Wat zijn de 10 oudste nog werkende distilleerderijen (Ierland en Schotland)?
* Noem zoveel mogelijk landen waarvan er een scheidsrechter fluit op het WK. Het land levert 1 punt op, de naam van de scheidsrechter een extra punt.
* Hoeveel Whisky Distillery’s van Islay ken je die gesloten zijn (geweest)? Geef hun naam.
* Zet de volgende landen op volgorde van de meest gewonnen WK-Titels.
* Rangschik volgende Islay distilleerderijen van de oudste naar de nieuwste.

Ik wist al meteen dat het een goed idee was om wat foto’s te nemen, vragen correct beantwoorden dat laat ik aan de experts over. Oh … en even meegeven … gebruik van een smartphone was ten strengste verboden!

Balactiviteiten

Na de quiz was het tijd om buiten de praktische testen af te werken. Ook nu bleef ik veilig achter het fototoestel. Door het heen en weer lopen tussen deze activiteiten en de artistieke activiteiten, heb ik waarschijnlijk een en ander gemist, maar de praktische activiteiten bleken even gezellig als de quiz.

De goal was speciaal voor Ardbeg Day ontworpen

De goal was speciaal voor Ardbeg Day ontworpen

Om een idee te geven van een aantal activiteiten :

  • Gooi een bal van de ene kant van het veld via een mensenketting naar de andere kant. De laatste persoon in de ketting probeert de bal door een gat te gooien, en loopt dan helemaal terug de andere richting uit.
  • Scoor een goal, maar niet zomaar een goal natuurlijk. Voor de gelegenheid stond er een mini goal waar strategisch een Ardbeg kruiwagen voor werd geplaatst. Kon je de bal in de Ardbeg kruiwagen schoppen, dan leverde dat een extra punt op.
  • Hou de bal zo lang mogelijk in de lucht. In mijn geval zou de bal na één keer op de voet te botsen al onmiddellijk op de grond liggen. Gelukkig zat in elk team wel een expert.
Ardbeg Day - Druk aan het repeteren.

Druk aan het repeteren.

Artistieke activiteiten

Ondertussen had ook elk team 8 personen afgevaardigd die een artistieke proef aan het voorbereiden waren. Het ene team mocht de kluis in om zich voor te bereiden, terwijl het andere team de kelder op zocht. Ver weg van de rest kon elk artistiek team zo een Ardbeg nummer invoeren.

Na de praktische activiteiten was het tijd om de ingeoefende nummers te brengen. Elk team zong uit volle borst zijn eigen nummer. Het ene nummer was eerder Folk terwijl het andere wat meer Rock in zich had. Beiden nummers werden echt mooi gebracht, en iedereen was tevreden.

Ardbeg Day - Een Ardbeg Cocktail als aperitief

Een Ardbeg Cocktail als aperitief

Een hapje en een drankje

Het wedstrijd gedeelte van de dat was achter de rug. Zowel Team ‘Jerome’ als Team ‘Henri’ eindigden met een gelijke score. Een Ardbeg Day zou geen Ardbeg Day zijn zonder winnaars, en met een gelijke stand werden beide teams dus als winnaar aangeduid.

Een ideaal excuus om er eentje op te drinken!

Om Ardbeg Day af te sluiten kregen we nog een cocktail op basis van Ardbeg. Ik weet niet zeker wat er exact in zat, maar ik proefde ardbeg en citroen. Ik hoop dat de mensen van Slijterij DH17 het recept publiek maken, want het was lekker!

Na het aperitief was er nog de mogelijkheid om een hapje te eten. Het weer was buiten nog ideaal, dus genoten we met volle teugen. Een ideale gelegenheid om nog even wat na te praten met een aantal van de Ardbeg fans. Met Edward wisselden we nog even van gedachten over een aantal andere whisky brands en websites. Boeiende gesprekken en ik weet weer welke whisky’s ik nog moet proeven.

Ardbeg Auriverdes

Iedereen die zich had ingeschreven op de Ardbeg Day kon na de gelegenheid zijn fles Ardbeg Auriverdes afhalen in de winkel. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn fles kon aankopen was er een limiet van 1 fles per persoon. De kassa werd al snel overrompeld, en dus nam ik de tijd om in de winkel van DH17 even rond te lopen. Ze hebben daar best wel een uitgebreiden collectie van Whisky hoor!

In de rekken spotte ik de Teeling Irish Grain Whiskey die ik eerder bij de vrienden van Whiskyclub 13 had geproefd op hun masterclass. En ook al was het vandaag Ardbeg Day, toch kon ik niet naar huis terugkeren zonder ook een fles Teeling Small Batch Rum Casks finish mee naar huist te nemen. Dat, en natuurlijk mijn fles Ardbeg Auriverdes, en nog een speciaal flesje dat ik als vaderdag cadeau mee nam. Ik kan dus nog niet verklappen wat het is, maar ik hoop dat de schoonvader het lekker zal vinden!

Om af te sluiten voeg ik hier ook nog even een aantal foto’s toe die ik op Ardbeg Day 2014 nam. Alle foto’s kan je natuurlijk op mijn Flickr pagina vinden :

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.