Skip to main content

Anverness whisky beurs zet Antwerpen op de Whisky Kaart

By 2 November 2014November 4th, 2014Evenementen, Informatie, Whisky Festival
Anverness Whisky Beurs

Anverness, de eerste Antwerpse whisky beurs is vond dit weekend plaats. Het was even bang afwachten, maar bleek uiteindelijk een groot succes te worden.

Anverness Whisky Beurs

Ik vermoed dat elke grote stand ondertussen zijn eigen whisky beurs of whisky festival heeft. Antwerpen was daarin de grote uitzondering. Tijd dus om daar wat verandering aan te brengen moeten de mensen van Anverness gedacht hebben.

En dat het een succes zou worden, dat werd voor mij al snel duidelijk. Een uurtje na mijn aankomst kwam de massa binnen. Rond het podium werd het bij momenten zelfs enorm druk. Zeker toen onder andere Folie Douce een optreden gaf. Man, ze kunnen er wel wat van moet ik zeggen.

De Locatie

Dit weekend organiseerden ze voor de allereerste keer de Anverness Whisky Beurs in hartje Antwerpen. Als locatie werd gekozen voor Campo & Campo, een uittekende keuze bleek achteraf.

De zaal werd mooi opgedeeld in twee gangen. Aan beide kanten werden standjes voorzien voor de exposanten. Proeven kon naar hartelust. Mensen bleven al heel snel bij een standje hangen. Na het proeven van een dram en het bijhorende woordje uitleg trokken ze naar de volgende stand. Die situatie zorgde echter hier en daar voor de nodige opstopping.

De doorgang tussen de standjes was immers wat aan de smalle kant. Een suggestie aan de organisatie voor de volgende Anverness whisky beurs : zorg er dan voor dat de tafels van de standjes een halve meter achteruit gezet worden. Op die manier ontstaat er een extra meter doorgang voor het publiek.

De Whisky’s

Tot mijn grote spijt kon ik enkel vrijdag een bezoekje brengen aan de Anverness whisky beurs. Om de een of andere reden heb ik dan ook heel weinig whisky’s geproefd. Ik vermoed dat ik iets te druk bezig was met het nemen van foto’s en het praten met standhouders. Maar goed … er zijn er toch een paar die bleven hangen.

Chieftain's Choice Mannochmore Aged 22 Years

Chieftain’s Choice Mannochmore Aged 22 Years

Chieftain’s Choice Mannochmore Aged 22 Years

De eerste whisky van de avond heb ik aan de stand van The Whisky House geproefd. Alex stelde voor om even van deze Mannochmore te proeven. Een speyside van een, voor mij, onbekende distilleerderij.

De distilleerderij ligt vlak naast die van Glenlossie. Er is zelfs een periode geweest waarin de ene distilleerderij 12 maanden produceerde, gevolgd door 12 maanden rust waarin de andere distilleerderij produceerde. Na wat research blijkt dat beide distilleries ook hun magazijn delen.

In de neus zoet en fruitig, met vooral toetsen van perzik en abrikoos. Ondanks het hoge ABV van 56.1 vond ik dat in de mond nog best mee vallen. Ook hier fruitige toetsen, kruiden (vooral pepers). Een whisky die echt wel evolueert in de mond en met een heel aangename en lange afdronk.

anCnoc 1999

anCnoc Vintage 1999

anCnoc Vintage 1999

Aan de stand van Premium Spirits stelde Chris Lauriers voor om eens van de anCnoc 1999 te proeven. Hij bestempelde de whisky als lekker, rond en vol van smaak. Als Chris dat beweert … wie ben ik dan om er niet van te proeven.

In de neus vooral limoen, wat caramel en zelfs wat honing. De citrus werd bevestigd in de smaak die best fruitig was. Ik had ook een zoete, licht romige, boterachtige smaak in de mond die ik met niets anders kon vergelijken dan babelutten. Ook in de finish kwam de limoen terug. Een best volel en lange afdronk trouwens.

Chris had dus gelijk, een lekkere whisky met een volle smaak. Nu ja, als een van de whisky kenners waar ik toch een beetje naar op kijk heb ik daar ook geen seconde aan getwijfeld.

Bruichladdich Black Art

Bruichladdich Black Art 4

Bruichladdich Black Art 4

Vorig jaar tijdens het International Malt Whisky Festival Gent had ik mij ingeschreven voor een Bruichladdich masterclass. Die werd toen gegeven door Joanne Brown, en een van de whisky’s die we proefden was de Black Art 3. Vorige week kon ik tijdens Spirits of the Sea aan de stand van Filip Verleye de Black Art 4 al eens proeven en ik was opnieuw verkocht.

De Black Art 4 is best moeilijk te beschrijven. Nu ja, hij draagt dan ook voor iets de naam Black Art. In de neus had ik vooral pruimen, rozijntjes en lichte honing en citrusvruchten.

Qua smaak is het weer zo een whisky waarvan ik in eerste instantie alleen maar WOW op schreef. Een complexe maar gebalanceerde mengeling van chocolade, sinaasappel, caramel en het licht romige dat je vaak ook in rijstepap terug vindt. Oh … en gekarameliseerde appeltjes met een vleugje kaneel, dat beeld kwam ook even in mijn gedachten.

En wat een afdronk … eentje die blijft plakken zoals ik zo mooi zou zeggen.

De Anverness whisky beurs heeft zijn plaatsje verdiend

We mogen eerlijks zijn. De eerste Anverness Whisky beurs mag een succes genoemd worden. Dat er hier en daar nog wat puntjes verbeterd kunnen worden, dan is altijd het geval. Maar de vele aanwezigen zullen mij gelijk geven wanneer ik zeg dat Anverness ervoor heeft gezorgd dat er eindelijk ook een echte Whisky Beurs is in ’t Stad. Dikke proficiat aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt!

Foto’s

Wat je er vrijdag avond bij op de Anverness Whisky Beurs? Dan sta je misschien wel op een van de foto’s die ik nam. Benieuwd? Klik dan gerust even door op een van de foto’s om via Flickr alle foto’s te bekijken.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.